• 27 June 2018, Wednesday 20:09
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

İmar Barışı / 2

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

 

09.05.2018 tarihli yazımızda imar barışı ile ilgili olarak henüz bir düzenleme Resmi Gazetede yayımlanmadan kısa bilgilendirme yazısı kaleme almıştık. Bu yazımızda ise 06.06.2018 tarihli, 30443 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar başlıklı tebliğ hükümleri doğrultusunda merak konusu olan imar barışı hakkında daha geniş bilgi vermeye çalışacağız.

Yapı kayıt belgesi başvuruları e-devlet üzerinden yapılacağı gibi doğrudan ilgili kurum ve kuruluşlara yapılabilir. Söz konusu tebliğin tanımlar başlıklı maddesinde her ne kadar Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar ibaresi bulunsa da Bakanlık tarafından henüz yetkilendirilmiş bir kurum veya kuruluş bulunmamaktadır. Tebliğe göre, yapı kayıt belgesi bulunan yapılara geçici olarak elektrik, su, doğalgaz bağlatılabilecek, 3194 sayılı İmar Kanunu uyarınca verilen para cezaları ve/veya yıkım kararları iptal edilecektir. Bununla birlikte yapı kayıt belgesi alındıktan sonra tapuda cins değişikliğine gidilerek kat mülkiyeti tesis edilebilecektir. Bunun için yapı kayıt belgesi, mimari proje, umumi hizmet alanlarına denk gelen alanların terk edildiğine ilişkin ilgili belediyesinden alınan belge, kat mülkiyetini kuran yapı maliki veya malikleri tarafından imzalanmış yönetim planı ve son olarak yapı kayıt belgesi ile zemin ve mimari proje uyumunu gösteren özel harita mühendislik büroları veya Lisanslı Harita Kadastro Büroları (LİHKAB) tarafından düzenlenmiş olan zemin tespit tutanağı ile birlikte tapuya müracaat edilmesi gerekmektedir.

Vatandaşın yapı kayıt belgesi alabilmesi için ödeyeceği miktar da bu tebliğde düzenlenmiştir.Tebliğ uyarınca taşınmazın emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında bir bedel vatandaştan alınır.Başvuru esnasında istenilen bilgilerin, özellikle yapının metrekaresinde yanıltma veya yapının 31.12.2017 tarihinden sonra yapıldığının tespiti durumunda ödenen bu bedel iade edilmeyecek ve yalan beyanda bulunan kişiye karşı 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 206.maddesi uyarınca “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçuna ilişkin suç duyurusunda bulunulacaktır. Yapı kayıt belgesi başvurusu esnasında hatalı beyanda bulunulması, ödenecek bedelin eksik hesaplanması sonucunu doğurmuş ise eksik alınan bedel yapı sahibine tamamlatılır.Yapı sahibi eksik ödediği bedeli tamamlamazsa verilen yapı kayıt belgesi iptal edilir ve vatandaşın önceden yatırmış olduğu meblağ ilgilisine iade edilmez.

Tebliğin en dikkat çeken hükmü ise yapı kayıt belgesinin geçerlilik süresine ilişkin getirilen düzenlemedir. Buna göre yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Yapı Kayıt Belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanacaktır.Bu durumda kentsel dönüşüm gelen yapılarda önceden alınan bir yapı kayıt belgesi var ise bu yapı kayıt belgesi geçersiz olacaktır.

Tebliğin İmar Barışı ile ilgili sorulara yeterli ve açık bir cevap verememesi nedeniyle uygulamada birtakım sıkıntılar da yaşanmakla birlikte şimdiye kadar 1 milyon 38 binin üstünde başvuru yapılmıştır ve 12 milyon vatandaşın daha başvuru yapması beklenmektedir.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık