• 14 December 2016, Wednesday 18:39
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Kat Malikleri Kurulu Toplantı Usul ve Esasları

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

Gün geçtikte artan nüfus nedeniyle müstakil konutlar, yerini toplu konutlara bırakmıştır. İnsanların apartman, site gibi toplu konutlarda yaşamaya başlaması da birtakım sorunları beraberinde getirmiş ve bu sorunların çözüme ulaşması için 21 Ocak 1966 tarihinde 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu yürürlüğe girmiştir.

Bu yazımızda, kat malikleri kurulu toplantılarının usul ve esasları hakkında okuyucularımızı bilgilendirmeye çalışacağız.

 

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, bağımsız bölümlerin ve tüm ortak alanların yönetimini oluşturmak üzere üç organ öngörmektedir.

Bunlar;

*Kat Malikleri Kurulu (Genel Kurul)

*Yönetici (Yönetim Kurulu)

*Denetçi (Denetim Kurulu)

 

Kat malikleri kurulu, her bir bağımsız bölümün malikleri tarafından oluşturulan bir “karar alma” kuruludur. Bu kurul, yılda en az bir defa olmak üzere yönetim planında gösterilen zamanlarda toplanır. Yönetim planında genel kurulun toplanma zamanı öngörülmemiş ise de, kanun gereği her takvim yılının ilk ayı içinde toplanır.

Olağan genel kurul toplantılarının yılda en az bir defa yapılması zorunludur. Kat malikleri kurulu, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Toplantı yeter sayısının sağlanamaması halinde ikinci toplantı en geç 15 gün sonra yapılır. Bu toplantıda ise karar yeter sayısı, katılanların salt çoğunluğudur.

 

Her kat maliki, arsa payı oranına bakılmaksızın, bir tek oy hakkına sahiptir. Ana gayrimenkulde birden fazla bağımsız bölümü olan kat maliki, her bağımsız bölüm için ayrı bir oy hakkına sahiptir; bununla beraber onun malik olduğu bağımsız bölümlerin sayısı ne olursa olsun, sahip olacağı oy sayısı bütün oyların üçte birinden fazla olamaz. Bir bağımsız bölümün birden fazla maliki varsa, kat malikleri kurulunda bunları içlerinden vekalet verecekleri birisi temsil eder. Kat maliklerinden biri, oyunu yetkili vekil aracılığı ile kullanabilir.

 

Önemli bir sebebin ortaya çıkması durumunda veya olağan toplantının her ne sebeple olursa olsun yapılamaması durumunda olağanüstü toplantıya gidilebilir.

 

Olağan ve olağanüstü toplantılarda yeter sayı sağlanamaz ve toplantı gerçekleşemez ise ikinci toplantı en erken 7 gün en geç 15 gün sonra yapılmalıdır. Yapılacak bu ikinci toplantıda, toplanma için yeter sayı ortadan kalkar; ancak, karar almak için toplantıya katılanların salt çoğunluğu gereklidir.

Olağanüstü toplantılar yönetici, denetçi veya kat malikleri kurulunun 1/3’inin talebi üzerine yapılabilir. Toplantının geçerli olabilmesi için toplantı gününden en az 15 gün önce tüm kat maliklerine toplantının sebebi, toplantı yeri ve saati bildirilmelidir.

Bu bildirim, noter kanalıyla olabileceği gibi, iadeli taahhütlü posta ile veyahut kat maliklerine teslim anında imzalattırılacak bir çağrı kağıdı ile de yapılabilir.

Olağanüstü genel kurul yapılması için belirtilen bu çağrıda usulüne uyulmaması, toplantının ve toplantıda alınan kararların iptal edilmesine neden olabilecektir.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık