• 13 December 2017, Wednesday 18:48
Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Av. Ezgi EFENDİOĞLU

Trafik Sigortası olmayan aracın kazaya karışması

HUKUK KÖŞESİ / Av. Ezgi EFENDİOĞLU ÇİÇEK / [email protected]

Zorunlu trafik sigortası, trafiğe çıkan her aracın yaptırmakla mükellef olduğu sigorta türüdür. Karayolları Trafik Kanununa göre her bir motorlu taşıt sahibi trafik sigortası yaptırmak zorundadır. Trafik sigortası zorunlu olmasının yanı sıra karşı tarafa verilen hasarları karşıladığı için, araç sahiplerini maddi açıdan da koruma altına almaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre, motorlu araçların kullanılması sırasında, bir kişinin yaralanmasına ya da bir şeylerin zarar görmesine neden olunmuşsa, ortaya çıkan zarardan, araç sahipleri veya aracı işleten kişi ve kuruluşlar, müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulurlar. Zorunlu trafik sigortası ile bu sorumluluk güvence altına alınmış olmaktadır. Yaptırılması kanunen zorunlu olmasına rağmen ne yazık ki bugün trafikte halihazırda binlerce aracın trafik sigortası bulunmamaktadır.

 

Peki kazaya karışan aracın zorunlu trafik sigortası olmaması durumunda ne olacaktır?

 

Hazine Müsteşarlığı Sigortalar Genel Müdürlüğü’nün 2007/27 sayılı genelgesi uyarınca, kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası bulunmuyorsa, taraflar arasında kaza tespit tutanağı düzenlenemeyecektir. İlgili genelgeye göre, tarafların olay yerine polis çağırmaları ve bu şekilde tutanak tutulması gerekmektedir.

 

Buna karşılık 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun 81. maddesinde, yalnızca maddi hasarlı trafik kazalarında tarafların anlaşarak aralarında kaza tespit tutanağı düzenleyebileceği hüküm altına alınmıştır. Yalnız maddi hasar meydana gelen kazalarda, kazaya dahil kişilerin tümü, yetkili ve görevli kişinin gelmesine lüzum görmezlerse, bunu aralarında yazılı olarak saptamak suretiyle kaza yerinden ayrılabilirler.

 

2918 sayılı yasa karşısında, 2007/27 sayılı genelgenin ilgili yasaya aykırı olduğu ortaya çıkmaktadır. Genelgede yer alan bir hükmün yasaya aykırı olması mümkün değildir. Bu ikilem ne yazık ki uygulamada birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle trafiğe çıkacak sürücülerin trafik sigortası olup olmadığını veya süresinin geçip geçmediğini kontrol etmeleri oldukça mühimdir.

 

Kazaya karışan araç hem kusurlu, hem de trafik sigortası yok ise ortaya çıkan zararı sigorta şirketi karşılayamayacağından, doğrudan sürücüye ve/veya araç sahibine, zararın tazmini için müracaat edilmelidir.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık