• 15 June 2020, Monday 10:54
CanPulak

Can Pulak

ESENGÜL VALİMİZİ UĞURLARKEN

Her iyi idareciyi ,her halkı kucaklayan ve görevini başarıyla yapan yöneticiyi uğurlarken üzülürüm. İyi idareciler kolay yetişmiyor çünkü.

Muğla bu bakımdan şanslı bir kentimizdir. Yarım asrı aşan gözlemlerimde, valilerin tamamını tanıdım, çoğuyla yakın dost oldum. Hepsi de büyük başarıyla yönettiler kenti, çoğu da hizmetleriyle damgalarını vurdu Muğla’ya.

İlk kent valiliğine 1923 yılında Asaf Bey atanmış ve günümüze kadar 33 vali görev yapmış Muğla’da. İçlerinde hayli şöhretlileri var. Örneğin 1936 yılında bizzat Atatürk’ün gönderdiği Vali Recai Güreli, efsaneler yaratmış burada. Hala o günlerden kalan eserlerinden izlere rastlanıyor. En çarpıcı örneği, Marmaris’e giden okaliptüs ağaçlarıyla kaplı yoldur. Vali Güreli o ağaçları ektirmeseydi eğer, Gökova bataklık olarak kalmıştı. O ağaçlar bataklığı kurutmuş ve binlerce dönüm arazi tarıma kazandırılmıştı.

Recai Güreli gibi, Özer Türk de (1971) efsane valilerimizden biriydi. Kaymakamlığında Kuşadası ve Burhaniye’ye Aktur tatil köylerini kazandıran Türk, Muğla’daki valiliğinde de Bodrum ve Datça Aktur’larını hizmete sokmuş, turizmde önemli kararlar alıp görevler yapmış, yat turizminin gelişimindeki ilk imzaları atmıştır. Fethiye’den Bodrum Akyarlar’a kadar dokunmadığı sahil, koy, belde ve köy kalmamıştır. Yaptığı üstün hizmetler

nedeniyle de Vali Türk, dünyada (turizm şövalyesi) ünvanını kazanmış ve çok sayıda onur ödülünün sahibi olmuştur.

Güreli ve Türk gibi Çetin Birmek, Türkiye’nin ilk kadın valisi Lale Aytaman, Cemil Serhatlı, Lütfi Yiğenoğlu, Ahmet Altıparmak ve Amir Çiçek de iyi işler yapan ve iyi isim bırakan Valilerimizdi. Bir şeye dikkat ettim, valilerimiz genelde üçer yıl görev yapıp, başka yerlere atanmışlar. Sadece Kaya Ayman(1953-1960) arası 7 yıl, Hüseyin Aksoy ise (2001-2006)arası 5 yıl Muğla Valiliğinde kalmışlar. Sonsuzluğa uğurladığımız valilerimize Allah’tan rahmet dilerken, hayatta olanlarına da sağlık, mutluluk ve uzun ömürler temenni ediyorum.

Valilik tarihçemize kısaca bir göz attıktan sonra günümüze gelmek ve üç yıl başarılı bir görev süresini takiben, Cumhurbaşkanlığı başdanışmanlığı gibi çok önemli bir göreve atanan Valimiz Esengül Civelek’ten bahsetmek istiyorum. Esengül hanım, çok büyük tecrübelerden sonra gidiyor en üst makama. Çok deneyimli ve kıdemli bir bürokrat. Maliye Bakanlığında başladığı memuriyet hayatı Elektronik Sanayii, Uluslararası Haber Ajansı, Türkiye Kalkınma Bankası, Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Müsteşarlığı, 2011 yılında Yalova, 2014 yılında Kırklareli ve 2017 yılında da Muğla Valiliği ile taçlanıyor.

Esengül hanım aileden Vali bir bürokrat. Rahmetli eşi benim de çok kıymetli dostum İsmet Civelek, Trabzon ve Hatay Valiliği yaptı. Sürmene stadı halen onun adını taşıyor. Genç yaşında kalbine yenilen ülkemizin bu çok değerli bürokratı, aynı zamanda bir terör uzmanı olup, terörle ilgili çok değerli kitap ve araştırmaları vardı. Bu nedenle tüm terör örgütlerinin de hedefindeki isimdi. Allah rahmet eylesin, cennet mekanında ışıklar içinde uyusun.

Esengül Valimiz de, tıpkı eşi gibi görev yaptığı illerde kalıcı hizmetleriyle, halkın sevgi ve saygısını kazanmış, örnek bir bürokrat olarak   her yerde takdir görmüştür. Gösteriş ve reklamdan uzak durarak, Muğla’ya inanılmaz katkılarda bulunan Valimiz, istihbaratın ve operasyonların gizliliği nedeniyle kimsenin bilmediği, terörle mücadelede büyük başarılara da imza atmıştır.

Örneğin Suriye’nin Lazkiye’sinden ülkemizi kana bulamak için gelen teröristleri Fethiye’de yakalatmış, Muğla merkez için hain planlarını uygulamaya koyarken, bir başka terörist grubuna da suçüstü yaptırarak, yargıya teslim etmiştir. Sessiz sedasız çalışan Esengül Valimizin köylere de büyük hizmetleri olmuş, beraberinde getirdiği çilek fidanlarını köylülere dağıtarak, Muğla’nın önemli bir çilek merkezi haline gelmesini sağlamıştır. Bu yüzden günümüzde pazarlarda satılan çileklere de (Vali hanım çileği) adı verilmiştir.

Çok zor bir dönemde Muğla’da görev yapan Valimiz, Ankara’nın genel talimatlarını yerine getirirken, kimseye zarar vermemeye, kırıp dökmemeye özen göstermiş, çok önemli konuları tereyağdan kıl çeker gibi halletmiştir. O yüzdendir ki bugün, 3 yıl görev yaptığı kente ardında iyi bir isim bırakarak veda ediyor. Vilayet binasının bahçesini demir korkuluklarla çevirtmesi bazılarınca eleştirilmişti. Görev sorumluluğu nedeniyle cevapsız bıraktığı bu eleştirilere ben cevap vereyim bari. Kimsenin tüm valilikler için verilen bu merkez emrini yerine getirmeme gibi bir lüksü olamaz. Kaldı ki Muğla, terör açısından hassas ve özellikli bir bölgemizdir. Bazı işler vardır ki, bunları tartışmak faydadan ziyade zarar getirir. Valilik etrafındaki emniyet amaçlı korkuluklarda olduğu gibi…

Esengül Valimiz, hizmetlerinize teşekkürler. Yolunuz açık olsun. Yeni görevinizde de üstün başarılarınızın devamını  diliyorum.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık