• 20 September 2019, Friday 14:39
CanPulak

Can Pulak

Zurnayı sevdirelim, iyi de nasıl olacak bu iş? (1)

Dostlarım merhaba. Zurnayı sevdirelimle başladık söze. İyi güzel de, nasıl olacak bu iş değerli dostlarım?

Öncelikle yöremizdeki kaliteli zurnacılara sahip çıkalım. Yani, önce ağacı koruyalım ki, devamlı meyvesini yiyelim. Bu cümleden hareketle, örneğin, Dibekdere’de zurna icracısı olan yetenekli yavrularımızın öncülüğünde yeni yeni çalışmaların yapılması gerekli. Mesela, her yıl kış aylarında Milas Halk Eğitimi Müdürlüğü öncülüğünde, yetenekli genç zurnacı ve davulcu yavrularımıza bu kültürün ehli olan kişilerce, nota, makam, usul dahil, her türlü Yetenek Geliştirme Kursları düzenlenmeli. Bu eğitim verilirken de en az kursiyerlere asgari ücret üzerinden – Örneğin, 10 davulcu ve 10 zurnacıya kasım, aralık, ocak, şubat, mart olmak üzere –yaklaşık 5 ay kurs verilmeli. Ve bu 5 ay içinde her yıl en az 20 kişi zurnacı ve davulcu olmak üzere Dibekdere ve Selimiye’de en az 40 davulcu, 40 zurnacıya Yetenek Geliştirme Projesi kapsamında eğitim verilmelidir. Bu sayede hem yöremizde250-300 yıldan beri baba ata mesleği olan davul ve zurna kültürünü sevdirmiş oluruz hem de gelecek yıllarda Milas’ımızdaki kaba zurna sevgisini tüm Dünya’ya sevdirmiş ve de yaymış oluruz. Peki bu eğitimi kimler, nasıl verebilir? Bu işlerin uzmanı diyebileceğimiz yavrularımız ve de dostlarımız var. Çok değerli ilçe yöneticilerim, bu işin kabaca maddi boyutu şöyle: Diyelim ki bir kişiye her ay 2000 TL maaş verilmiş olsa, 5 ayda 10 bin TL , 10 kişi 100 bin TL, 20 kişi 200 bin TL… Çeşitli giderlerle bu işin her yıl maliyeti 250 veya 300 bin lira olur. Peki onca parayı verdik, sonu ne olacak diyenlere, hemen söyleyeyim; bu işten yöremizin kültür turizmi olmak üzere, yöremizin müzik kültürü de gelişmiş ve zenginleşmiş olacaktır.

İsterseniz, konuyu biraz daha açalım. Bugün Dibekdere’de davul çalan bir genç, darbuka çalamıyor. Peki sizce de bu bir eksiklik değil midir? Keza zurna çalan genç yavrularımızın içinde hâlâ birçok perdelerden zurna çalabilecek genç sayısı çok az. Peki bütün bunlar, yöremizdeki müzik kültürü adına bir eksiklik değil mi? Sevgili dostlarım, bakınız bugün Dibekdere zurnası, artık Antalya, Burdur, Denizli, İzmir il sınırları dahil, birçok yerlere gidip geliyor. İşte bizim de amacımız, şu bu yörede kaliteli zurnacı ve davulcu sayısı çoğalsın ki; her gittikleri bölgede güzel Muğla’mızın, güzel Milas’ımızın sesini en güzel şekilde duyurabilsinler.

Yani özet olarak, şunu söylemek istiyorum; Dibekdere’deki pastayı büyütmek istiyorum sevgili dostlarım. Birkaç yıl önce Milas Halk Eğitim Müdürlüğü ile bir çalışma yapmıştık. İşte bugün en güzel şekilde Zurnazen festivalinde yöremizi temsil eden Veysel Girgin, verilen o güzel emekleri boşa çıkarmadı. Tabii ki bugüne kadar, 2013 yılından beri her yıl sahne alan yetenekli zurnacı ve davulcularımız, Milas’ımızın yüz akı olmuştur. Eh! Öyleyse, neden daha güzele doğru bir adım atmıyoruz? Neden yarınlara daha ümitle bakamıyoruz?

Unutulmaması gereken bir konu var Değerli Dostlarım; küçücük bir iş yeri, bir fabrika açabilmek için milyarlar harcanıyor. Oysa, kültür eğitiminden söz açılınca, bütün kapılar ‘şak’ diye kapanıveriyor. Peki neden bu ülkenin kültür adamlarına sahip çıkılmıyor? Sayın Muğla milletvekilleri, Sayın Muğla Valimiz, Sayın Muğla İl Kültür Müdürlüğü, Sayın Muğla Büyükşehir Belediye Başkanım, Sayın bu ülkenin Kültür Bakanlığı, neden bu ülkenin kültürüne sahip çıkmıyorlar acaba? Soruyorum ve de cevabını da bir kültür derneği başkanı olarak bekliyorum. Milas Yöresi Zurnacılar Davulcular Dernek Başkanı olarak yıllardır hep iğneyle kuyu kazıyoruz. Yazık değil mi?

Şimdilik hoş çakalın, dostça kalın.

(16.09.2019)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık