• 23 November 2023, Thursday 9:43
MuhsinDURUCAN

Muhsin DURUCAN

ATATÜRK, DÜNYANIN BAŞÖĞRETMENİDİR

Öğretmenler!

Cumhuriyet sizden, fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.”  

M. K. Atatürk

“Unutmayınız ki; cumhurbaşkanı bile sınıfta öğretmenden sonra gelir.”

M. K. Atatürk

“Gelecek gençlerin, gençler ise öğretmenlerin eseridir”.

M. K. Atatürk

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle köşe yazımı kaleme alırken; öğretmenler gününün ne zaman kutlanmaya başlandığını, M. K. Atatürk’ün özdeyişleriyle bu şiir, dize dize belleğimden geçti. Okurlarımla paylaşmayı yeğledim.

Atatürk benim / Başöğretmenim. / Ne öğrendimse / Ondan öğrendim.

Baktım ki asker, / Ben de askerim,  Kars’ta Kore’de / Nöbet beklerim…

Baktım kürsüde, / Nutuk söylüyor, / O’nun sesini, / Dünya dinliyor.

Ne heyecanlı / Ne heybetli O, / Türk tarihinde, / En kudretli O.

Tarih okudum, / Baktım başa O. / Her iyi işte, / Her savaşta O.

Bu devrimleri, / Hep O düşünmüş , / Milleti için, / Ağlamış gülmüş.

O semamızda / Ebedi güneş, / O gönlümüzde / En harlı ateş.

Çocuk kalbimle, / İlk O’nu sevdim. / Atatürk benim, / Başöğretmenim

Turan GÖKMENOĞLU

Geçmişin Cumhurbaşkanı Evren'in askeri yönetimin başında olduğu 1981 yılında (her nasılsa) resmen kutlanmaya başlanan Öğretmenler Günü, 11 Kasım 1928 tarihinde büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'e ‘Başöğretmen' unvanı verilmesi dolayısıyla belirlendi. Ulusal kahramanımızın 100. doğum yılı 1981 yılında, onun bu unvanı aldığı yıldönümlerinde ülke çapında bu tarihin tüm öğretmenlere armağan edilmesine karar verildi.

Bilecik ilinde Milli Eğitim Müdür Yardımcısı (Halk Eğitimi Başkanı) olduğum yılın 24 Kasımında dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan Sağlam ilimize geldi. Onunla birlikte ilçeleri ziyaret ettik.

M. K. Atatürk; nerede ve ne zaman nasıl giyineceğini çok iyi bilen, davranışları ile örnek olan, günlük tıraşını ihmal etmeyen dünya lideri ve başöğretmenimizdi.  Ne ki o günlerden bugüne değin öğretmenlikte belirgin oranda kan kaybı oldu! Kara ve kirli sakal bırakan, saçını arkada toplayan, giyimine ve kuşamına özen göstermeyen, küçük öğrencilerin: “Anne, öğretmenimiz çok çirkin!” yakınmalarına neden olan öğretmenlerimiz çoğunluktadır. Acı ama gerçek! Bakınız Turnam Nehir İlgezdi, dörtlüklerinde M. Kemal Atatürk’üne neler yazmış!

Bugün bile M. K. Atatürk; hem dünya lideri, hem de başöğretmeniz… Bize öğrettikleri sonsuz… O’na olan sevgimiz de elbette ki sonsuza dek sürecek…

Geleceğimize ışık tutup rehber olan değerli ve gerçek öğretmenlerimizin öğretmenler günü kutlu olsun!

*


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık