• 20 September 2021, Monday 10:17
MuhsinDURUCAN

Muhsin DURUCAN

HÂKİME HANIM OLAYI

Bodrum'dan gider iken onu görmüşler

Hâkime Hanımı duyanlar çarşıya inmişler

Hâkime Hanım Mefharet Hanım nasıl astın ipe kendini

Altın makas gümüş bıçak ile doğradılar tenini

Hâkime Hanımın memleketi Kütahya Tavşan

Hâkime Hanım sen eyledin bizleri perişan

Hâkime hanım Mefharet Hanım nasıl astın ipe kendini

Altın makas gümüş bıçak ile doğradılar tenini”

 

Söz ve Müzik: Mustafa Bacaksız (Çelik)

 

 

Yazma çabasındayken aygıttan aşağıda sözleri görülen etkili şarkıyı dinledim. Yazma gücüm güdülendi (Motive oldu). Gelelim öykümüze:

 

Anımsatma ve edinilen bilgilere göre: Şiiri ile bu yapıt, Mefaret Tüzün’ün 1954’te en son dinlediği şarkı olarak biliniyor. 1906 yılında Tavşanlı’da doğan ve Türkiye'nin ilk kadın hâkimlerinden olan Tüzün, 24 Eylül 1951 yılında Bodrum'da göreve başlar. Keşiflere at sırtında gidip gelen Hâkime Hanım, cesurluğu ve girişimciliğiyle kısa zamanda yöre halkının sevgisini kazanır!

 

Lakin o, Bodrum’da hiç mutlu olamaz. Hep sevgilisini düşünür. İçine kapanır ve derdine kimseyi de ortak etmez. Bir yaz gecesi, çalışma arkadaşlarına bir jest yaparak Milas’a Zeki Duygulu’nun konserine götürür.

 

Konserin ortalarında sanatçı Zeki Duygulu: Uslu dur kadınım çıldırtma beni” adlı fantezi şarkıyı söyler. Şarkının bitiminde Mefaret Hanım, birden ayağa kalkar ve: ”Zeki Bey, bu şarkıyı tekrar söyler misiniz?” Dileğinde bulunur.


Zeki Duygulu, bu isteği kırmayıp şarkıyı tekrar seslendirir. O gece Bodrum’a dönülür, sabah yine işbaşı yapılır. Ne ki Mefaret Hanım’ın gelmediğini fark eden arkadaşları evine gittiklerinde onu ipe asılı olarak bulurlar!

 

Hemen ailesine ve nişanlısına haber yollanır. Tavşanlı’dan da Bodrum’a acı bir haber gelir! Bir söylentiye göre; nişanlısı, birkaç ay önce öldü derler. Çok sevdiği ve ayrı düştüğü Tavşanlı’daki nişanlısının ölümüne dayanamayıp intiharı gerçekleştirdiği düşünülür!

 

(Şunu da belirtmekte yarar olduğu kanısındayım. Dilden dile dolaşan ve kimi kayıtlara geçen bu konuda başkaca öyküleme ya da söylentilerin de olduğu bilinir.)

 

Bu acı olaydan sonra Zeki Duygulu bu şarkıyı başka yerde okumaz ve şarkı kaybolup gider. Ancak, dinlemek isteyenler için internet ortamında mevcut olduğunu belirtirim.

 

Uslu dur kadınım çıldırtma beni

Ben artık bildiğin o ten değilim

Bir başka yağmurla ıslak mendilim

Yeter artık ağlatma beni

Uslu dur kadınım çıldırtma beni.

 

Dökülmüş yaprağım, sararmış güzüm
Çiğli kirpiklerle yaşlıdır gözüm
Bu gurbet ellerde ben bir öksüzüm
Yeter artık ağlatma beni
Uslu dur kadınım çıldırtma beni.

 

Güfte: Rıza Polat Akkoyunlu

Beste: Zeki Duygulu

 

*

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık