• 14 May 2022, Saturday 9:27
MuhsinDURUCAN

Muhsin DURUCAN

ELGİNKAN VAKFI’NIN 5. ULUSLARARASI TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KURULTAYI (11-12-13 MAYIS 2022 İSTANBUL)

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşlarını kazanmasaydı adımız Yunanca olacaktı ve şu anda Yunanca konuşacaktık. Dil önemlidir. Atatürk’ün Türk diline olan hizmetleri alkışlanacak düzeydedir.”

M. Vecdi Gönül ( Mülkiyeli ve Politikacı)

Argo sözcükler, anadilin baharatıdır.”

 

Doğan Hızlan (Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı)

 

***

Önce Elginkanları Tanıyalım

Elkinkan Tolluluğunun Kurucuları: Ahmet Elginkan (1893-1972) , H. Ümmehan Elginkan(1901-1985), H.Ekrem Elginkan (1924-1999), H.Cahit Elginkan (1926-1965)

Elginkan Topluluğu'nun Kurucuları, Manisa’nın köklü ailelerinden olan Elginkan Ailesi'dir. Bulgaristan'dan anayurda göç etmiş, ticaret geleneğine sahip bir aileye mensup Merhum Ahmet Elginkan ve ailesinin kökleri Saruhan'lılara uzanan Merhume Ümmehan Elginkan; çocukları Ekrem ve Cahit Elginkan'ın birlikte iş hayatına atılmalarına öncülük etmişlerdir. Elginkan Topluluğu bugün de aile büyüklerinden miras kalan sağduyu, bilinç ve değerlerle geleceğe ilerlemektedir.

Ümmehan Elginkan’ın 4/5/1984 tarihli mesajı

“Topluluğumuzun Değerli Yöneticileri, Evlatlarım,

Bugün yapacağınız toplantıda Topluluğumuz için çok mühim ve isabetli katkılarınız olacağına inanıyorum. Bu vesile ile ben de bir inancımı ve sizlere bir nasihatimi hatırlatmak istiyorum.

Hiçbir şeyi israf etmeyiniz, israf haramdır. Topluluğumuzun temelindeki prensiplerde bu inancımın payı büyüktür. Hepinizin emeği ve inançları ile büyüyen ve benim için kutsallaşan bu topluluk bir Vakıf haline gelecek ve Memleketimize daha çok faydalar temin edecektir.

Çalışmalarınızın başarılı olmasını diler, gözlerinizden sevgi ile öperim."

***

Gelelim Kurultay Etkinliğine

Elginkanlar Vakfı’nın Maltepe ilçesinde ve İzmit’te yaptırdığı ve hizmete sunduğu eğitim kurumları olduğunu biliyorum. Bu nedenle ilgimi çekti diyebilirim.

Etkinlik yapılacağına değgin medya ortamında bilgim oldu. Ne ki sonraları göremedim. Telefonla vakıf merkezini aradım. Vakıf yöneticilerinden Sayın Ali Erköse ile görüştüm. İçten bir yaklaşımla dinledi ve davet etti.

Verilen saatte Beşiktaş Polat Otel’de oldum. Kayıtlar yapıldı. Sabah ikramı sonrası “Geçmişten Günümüze Türk İşaret Dili” sergisi gezildi. Sonrasında Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın’ın yazdığı yapıt, katılımcılara armağan edildi.

Konuşması için kürsüye davet edilen Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, Kurultay ile ilgili bilgilendirmede bulundu.

Ardından Doğan Hızlan yönetiminde açık oturuma geçildi. Turhan Günay- Argo sözcükler, Yusuf Çotuksöken-Öğretmen sınıfta nasıl olmalı, M.Sabri Koz-Kayda geçmeyen edebiyat, konularını açık ve seçik anlatımla sundular.

Önceden hazırlanmış olan izlenceye göre kurultay sürdürüldü. Öğle yemeği için ara verildi. Restaurant Müdürü Fikri Yılmaz ve Aşçıbaşı Yardımcısı Ufuk Yiğit, takdire değer çalışma ve yaklaşımlarıyla ilgi gösterdiler, gönül aldılar ve göz doldurdular.

İki gün daha sürecek olan etkinlikte emeği geçenleri ve Elginkan Vakfı görevlilerini kutlamak gerekir.

*

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık