• 09 December 2021, Thursday 10:15
MuhsinDURUCAN

Muhsin DURUCAN

YUNUS EMRE, HACI BEKTAŞ VELİ VE AHİ EVREN SEMPOZYUMU

“Hararet nardadır, sacda değildir. / Keramet baştadır, tacda değildir. / Her ne ararsan kendinde ara. / Kudüs’te, Mekke'de, Hac'da değildir.”

Hacı Bektaş Veli

“Bir bağ ki viran ola / İçi dikenle dola / Ayıklamak neylesin / Ateşe yakmayınca...”

Yunus Emre

“Eşine, işine, aşına özen göster.  /  Ahi’nin eli, kapısı, sofrası açık olmalı; gözü beli ve dili kapalı olmalı. / Kalbini, kapını, alnını açık tut.”

Ahi Evren

 

***

UNESCO 2021 Anma Yılı Etkinliği çerçevesinde İBB, ‘Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evren Sempozyumu’ düzenledi. Sempozyum İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın da yer aldığı açılış konuşmalarıyla 04 Aralık 2021 günü Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu iş birliğinde, “13. Yüzyıl Tasavvuf Düşüncesi ve Günümüze Etkileri Anadolu’da Aşkın, Işığın ve Kardeşliğin Kaynağı Olarak Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evren Sempozyumu” düzenledi. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ndeki sempozyumun (bilgi şöleni) açılış konuşmalarını Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Bilmez, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yaptı.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat: “Tasavvuf erenleri ve bugün artık veli mertebesinde olan bu büyük şahsiyetler kardeşliği, dayanışmayı, barışı ve hoşgörüyü inşa eden bir yoldan yürüdüler ve bu yol 2021’e kadar bugün önünde durduğumuz ve geleceğe doğru gideceğimiz yolun da işaretçisidir.” ifadelerini kullandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu; Yunus’un hoşgörü dili, Hacı Bektaş’ın tüm insanlığı kucaklayan felsefesi, Ahi Evren’in birlik ve dayanışmayı merkeze alan anlayışıyla hareket etmeye özen gösterdiklerini vurguladı.

13. Yüzyıl Anadolu’sunun erdem, hoşgörü, barış ve dayanışmanın boy verdiği bereketli bir toprağa benzediğini vurgulayan İmamoğlu, UNESCO’nun 2021 yılını Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. yıldönümü, Yunus Emre’nin vefatının 700. yıldönümü ve Ahi Evren’in doğumunun 850. yıldönümü olarak kutlamasının da bunun kanıtlarından bir olduğunun altını çizdi.

Yunus’un hümanizmasını, Hacı Bektaş’ın paylaşımcılığını ve Ahi Evren’in azmini rehber olarak aldıklarına vurgu yapan İmamoğlu, İBB olarak, bu kapsamda, festivalden sergilere, yayınlardan sempozyuma dek geniş bir yelpazede çalışmalar yapmaya gayret ettiklerini belirtti. Hacı Bektaş ilçesine, imar faaliyetlerinden yenileme çalışmalarına kadar birçok destek sunduklarını hatırlatan İmamoğlu: “Verdiğimiz desteklerle bu kutsal mekânın hak ettiği saygınlığa ulaşması için destek sağladık. Hacı Bektaş’la, İstanbul arasında bir köprü vazifesi gören ‘Serçeşme Hünkâr Hacı Bektaş Veli Festivali’nde kardeşliğin, insanlığın ve adaletin buluşmasını, coşku içinde gerçekleştirdik. Deyişlerle, nefeslerle yan yana durduk” dedi.

Etkinlikte; Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Bilmez: “Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Ahi Evran ve Mevlana gibi değerlerin bu topraklarda unutulması imkânsızdır. Onları en doğru şekilde anmak ve anlamak için yapılan araştırmalar devam edecektir.” Söyleminde bulundu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz ise, sempozyuma çevrimiçi katılım sağlayarak, kısa bir sunum gerçekleştirdi. “13. Yüzyıl Tasavvuf Düşüncesi ve Günümüze Etkileri: Anadolu’da Aşkın, Işığın ve Kardeşliğin Kaynağı Olarak Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evren Sempozyumu”nda; Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli ve Ahi Evren’i var eden, onlarla yeni bir kimlik kazanan ve Anadolu coğrafyasını yüzyıllar içinde dönüştüren kültürel mirasları ele alındı.

Sempozyum ile aynı zamanda 2021 UNESCO Anma Yılı kapsamında 13.  Yüzyılın düny; kavram ve kişilerin küresel bağlamı ön plana çıktı. Ahi Evren, Hacı Bektaş ve Yunus Emre’nin düşünceleri, ortaya çıktığı tarihsel bağlamlar ve sonraki yüzyıllar üzerindeki etkileri tartışıldı. 21. Yüzyıl için çıkarılabilecek kazanımlar konuşuldu.

İkinci gün programa göre açıklamalar ve sorular birbirini izledi. Bilgi şöleninin yararlı olduğu katılımcılar tarafından belirtildi.

*

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık