• 12 February 2022, Saturday 9:35
MuhsinDURUCAN

Muhsin DURUCAN

EMİTT TURİZM FUARI ’ 2022

 

Bu günden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dilde söz söylemesin.” 

 

Karamanoğlu Mehmet Bey

 

İstanbul Tüyap Fuar Merkezinde gerçekleştirilen Emitt Turizm Fuarı ya da Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı Emitt, dünyanın en büyük turizm fuarından birisidir. Etkinlik, her yıl binlerce sektör profesyonelini ve dünyanın dört bir yanındaki tatil yerlerinin ve seyahat şirketlerinin sunduğu yeni ve coşku verici seyahatlerden yararlanmak isteyen binlerce katılımcıyı ağırlamaktadır.

Emitt Turizm Fuarı, ülkemizde geçen yıl gerçekleşmedi. 25 yıldır Türkiye’de pek çok yeni tatil ve turizme hedef oluşmasına ortam hazırlayan, Türkiye’de şehirlerin hatta köylerin markalaşmasına ve yerli yabancı turistle buluşmasına ev sahipliği yapan turizm sektörünün dünyaya açılan en önemli kapısı olarak algılanmaktadır. Fuar, tüm katılımcılara, profesyonel yerli ve uluslararası ziyaretçilere yeni iş ve iş birliği olanakları sunabilen bir platform olarak düşünülmektedir.

Fuara belediyelerin, valiliklerin, yaz-kış oteller ve turist merkezlerinin, tur operatörlerinin, acentelerin yanı sıra basın mensuplarının ve ilgi duyan herkesin katıldığını gözlemledim. Bir de olumsuzluk gözlemledim: Her yıl kısa sürede kapıda giriş kartı alınmasına karşın bu yıl yoğunluk nedeniyle bu süre bir saati buldu! Demek ki işinin ehli olmayanların görevlendirilmesi söz konusudur.

***

Emitt Fuarını ziyaretim sırasında Gazeteci Yazar ve Kültür-Turizm Bakanlığı Halk Şairi sıfatıyla; görkemli bulduğum, çevrelerinde ilgi ve saygı duyulan, olumlu yaklaşım gösteren bölümler ya da kayda değer kişiler şunlar oldu:

 

* Kahramanmaraş Belediyesi bölümünde Otel Germanicia Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü aynı zamanda Turizm ve Gastronomi Dernek Başkanı Gökhan Büyükdereli… Kendisiyle kısa ve öz söyleşimiz oldu. Esenlikler dileğinde bulundum!

 

Açmış kollarını bekliyor sizi,

Kahramanmaraş’ı gelip görmeli.

Ulaşımı kolay tur dizi dizi,

Geç kalmadan yola çıkıp ermeli.

 

               İsmail Sağır

 

* Van Valiliği bölümünde İl Kültür ve Turizm Müdürü Erol Uslu ile tanışma ve konuşma fırsatımız oldu. Van ilimizi görmediğimi belirtirken Usul: “Gelmeyi düşünürseniz sizi davet ederim.” Olur, dedim ve mutlu oldum!

 

Çaldıran, Bargiri, Özalp ovası

Tuşba gibi tekin. Çatak havası

Başkale’de dostun sıcak yuvası

On üç ilçeye tek yürek olayım.

 

      Mehmet Çelik Erses

 

* Elazığ Valiliği bölümünde önceden tanıdığım İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demirdağ, Şube Müdürü Hasan Doğan, Memur Ahmet Bayrak ve Araştırmacı Bayram Soykan ile söyleştik. Bu yıl Hazar Şiir Akşamları Etkinliği düzenleyeceklerini ve şahsımı da davet edeceklerini belirttiler. Kendilerine teşekkür ettim!

 

Elazığ’ın Arslanı Fethi Sekin’e

 

Vurulup sırtından düştü toprağa,

Kanı renk verdi, şanlı bayrağa.

Benziyordu, düşen taze yaprağa,

Azîz ruhu, selam durdu sancağa.

 

            Muhammed Erol

 

* Yalova Belediyesi bölümünde “Adım Adam Yalova” kuralını benimseyenlerden Gökşen Şahin Tutuk, Mustafa Toraman, Utku Toptaş ve gülen yüzlü Eda Sağkara ile tanıştık. Yalova’dan ve Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nden söz ettik. Köşkün maketini armağan ettiler.. Yalova’ya davette bulundular. Teşekkürlerimi ilettim!

 

* Karaman Belediyesi Başkan Yardımcısı Eyüp H. Aslan ile bölümünde, hem de Güzel Türkçemizin aşığı Karamanoğlu Mehmet Bey’in canlı izlenimini veren görüntüsü önünde tanışıp konuştuk. 13 Mayıs 1277 tarihinde Karamanoğlu Mehmet Bey'in çıkardığı söylenen Türkçe ile ilgili ferman içeriği şöyle: Bugünden sonra hiç kimse divanda, dergâhta, bergahta, mecliste ve meydanda Türkçeden başka dilde söz söylemesin.

 

* Gazipaşa Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Selçuk Özdemir, tanıştığım başka görevli oldu.

 

* Afyon Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İhsan Akar, tanıştığım bir başka görevli oldu.

 

* Hattuşa Termal İşletmelerinden Aytekin Atik ve Gönen Termal’den Ramazan Çobanoğlu ile iletişimiz oldu.

 

*  Kıbrıs Türk Rehberler Birliği Saymanı Serkan Ceryan ile tanıştık.

 

* En çok ilgi gören bölüm, Marmaris Belediyesi Başkanlığı oldu. Saatlerde yoğun ilgi topladı!

 

* Burdur Belediye Başkanlığı bölümünde ziyaretçilere ikram edilen nefis salep, soğuk ortamda iç ısıtıcı bulundu!

 

Yerli ve yabancı bölümler ve katılımcılar var. Görüşme var, gezme var, eğlence var. Daha neler var? Diyebilirsiniz. Derim ki: Gerisi anlatılmaz yaşanır!

 

Bu yıl 9-12 Şubat tarihleri ziyaretçilere açık olan fuarın izlenmesi önerimdir.

 

*

 

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık