• 18 November 2021, Thursday 8:34
MuhsinDURUCAN

Muhsin DURUCAN

HALUK ŞAHİN ve ADA

Gidemediğin yer, senin değildir.”

 

Halil Rıfat Paşa

Sivas Valilerinden

*

Evet, aşağıya ayaklarınıza değil, yukarıya yıldızlara bakın… Ama eğer şans karşınıza aşkı çıkarırsa ona tutunun, fırlatıp atmayın!

 

***

Kargo’nun getirdiği paketi açtığımda Haluk Şahin’in Ada’sını buldum. Doğrusu mutlu oldum! Adıma imzalı sözcükleri okuyunca sevincim arttı! İzlenimlerimle Ada’yı tanıtayım istedim.

Kitap Adı: Ada, Yazarı: Haluk Şahin, Yayınevi: Kırmızı Kedi, Hamur Tipi: 2. Hamur,  Ebatları: 13,5 x 19,5, İlk Baskı: Yılı 2018, Baskı Sayısı: 3. Basım, Ağustos 2021, Barkod (ISBN): 978-605-298-344-7

Arka kapak yazısı şu tümcelerden bezeli:  “Haluk Şahin ilk romanı Babıâli’de Cinayet’te medyadaki çürümenin derinliklerine dalmıştı. 2018 yılı Homeros Ödülü'ne layık görülen yazar, bu kez Susurluk dönemi Türkiye’sinden masum Bozcaada’ya, mitolojinin karanlık köşelerine ve Troya’ya uzanıyor.

 

Dâhi matematikçi Deniz Yorgancı, evrenin sırlarını çözümleyecek teoriyi oluşturmanın eşiğindeyken hayatı hiç ummadığı bir yönde değişir. Yorgancı Holding’in sahibi babası, magazin sayfalarının kraliçesi Feri ile evlendiğinde karanlık ilişkilerin ördüğü ağ yavaş yavaş Yorgancı ailesini kuşatır.

 

Bir yazgı gibi gelişen olayların sonunda kendisini Bozcaada’da bulan Deniz, Troya’nın gizlerini araştıran arkeolog Gülderen’le tanışır. Tetikçiler peşindedir.

Deniz için ada bir sığınak mı, yoksa tuzak mı olacaktır? ”

***

Evet, çok istediğim halde bir türlü gitme fırsatını bulamadığım Bozcaada’yı güçlü kalem ve akıcı anlatımlı Sn Haluk Şahin’in kaleminden Ada adlı romanını okuyarak tanıma olanağım oldu, diyebilirim.

 

 

 

 

Deniz’in annesi öldükten sonra babası Kamil’in koca avcısı artist Feri ile evlenmesi sonrası matematik dehası Deniz’e kurdukları tuzak, onu İstanbul’dan uzaklaştırır. Deniz ile kardeşi Hale, tekneleri ‘şans’ ile çok çetin yolculuk sonrası Bozcaada’da olurlar. 

 

Bozcaada’ya ulaşan Deniz, oradaki insanlara uyumla günler geçirir. Bir süre sonra Arkeolog Gülderen ile tanışır. Birlikte hoş vakit geçirdikleri de olur. Tam 120 yıldır kazı yapılmakta olan Troya’yı gezerler. Tahta atı görürler. Çevrede inceleme yaparlar. Aşka daldıkları da olur! Ne ki uzun sürmez.

 

Bozcaada günleri, Ada adlı yapıtta dört fasıl ve 46 bölümlü içerikle okura yansıtılmaktadır. Tümceler okunaklı ve sürükleyici sayfalarda betimleme oldukça güçlüdür. (Ne ki, romandaki mitolojik adların çokluğu, algılama güçlüğüne ve kafa karışıklığına neden olmaktadır.)

 

Haluk Şahin’i kutlar, Ada’yı tanımak isteyenlere ve okumayı sevenlere salık veririm! Ölünceye kadar sönmeyecek ılık ve mavi bir ışık size de yansısın, derim.

*


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık