• 03 August 2021, Tuesday 10:19
MuhsinDURUCAN

Muhsin DURUCAN

ORMAN YANGINLARI VE ACILARI YAŞAMAK

Bir tarafta can pazarı,
Her tarafı sarmış alev!
Bir de genişlerse yangın
Korku dolaşır ev ev…

Mümtaz Zeki Taşkın

                                                         *

Önlem almak, yangını söndürmek kadar önemlidir./ Rüzgâr mumu söndürür, yangını alevlendirir. / Hiçbir şey acıdan daha hızlı gelemez. / Elinle yaktığın ormanı, gözyaşınla söndüremezsin!

*

Güzel yurdumuz, 28 Temmuz - 1 Ağustos 2021 tarihleri arasında çıkan 112 orman yangını ile umarsızlık içinde!  Manavgat’ta başlayan orman yangını tüm ülkemize yayıldı! Manavgat'ta başlayan ve şimdilerde de süren yangında 3 kişinin hayatını yitirdiği bilgisini edindik. Sayısız mal ve canların yandığı da bir başka felaket görüntüsü! Can ve canlı kaybımız, içimizi acıttı!  Söndürme çalışmaları havadan ve karadan sürüyor. Yangın bölgesi dünden bu yana yoğun duman altında. Manavgat kent merkezine kül yağdığı belirtiliyor. Akseki'deki yangının Oymapınar Barajı'ndaki Hidroelektrik Santrali'ne doğru ilerlediği öğrenildi.

Devasa alevler, saatte 80 kilometre hızı bulan rüzgârın etkisiyle yayıldığı, binlerce ormancı, 2 İHA, 3 uçak, 38 helikopter, 1 İnsansız helikopterle yangının önlenmeye çalışıldığı edinilen haberler arasındadır.

Marmaris'te çıkan orman yangını söndürme ekibine gönüllü olarak yardım eden Şahin Akdemir, 25 yaşındaydı. Motosikletine alabildiği kadar içme suyu alıp itfaiye ekiplerine taşıdı. Ancak bölgeden ayrılmaya çalışırken kaza yaptı, yaralanan Şahin Akdemir, alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetti! Akdemir'in son paylaşımı ise tüm Türkiye'yi duygulandırdı!: “Su taşımaya devam, yangıncılara su taşıyacağız yine, Allah hayırlarımızı kabul eylesin…”

Güzel yurdumun ciğerleri yanıyor! Binlerce dönüm ormanlık alan alevlere teslim oldu. Adana, Antalya, Kayseri, Kütahya, Mersin, Muğla, Osmaniye olmak üzere onlarca yangın çıktığı, diğer yerleşim yerlerimize de sıçradığı medya ortamından, tv kanallarından ve internet ortamından duyurulmaktadır!

Türkiye'nin 112 yerinde çıkan orman yangınlarının 107'si kontrol altına alındığı, Kimi illerimizde yangının sürmekte olduğu, alınan haberler arasında yer almaktadır.

Yangınlarının Çıkış Nedeni

Durum böyleyken, turizm merkezleri başta olmak üzere onlarca noktada başlayan orman yangınlarının çıkış nedeni gizemini koruyor. Bilim insanlarının iklim krizi değerlendirmesine koşut sabotaj olabileceği vurgusuna da güçlü neden olarak bakılmaktadır.

*

Aşağıdaki atasözü ve özdeyişler; olumlu yönlendirme yapar, kızıl karabasana yakalanmayız ya da bu acımasızlığa olumlu yönde vurgu yapar düşüncesine dönüş ile yazımızı noktalayalım.

Ateş eken yangın biçer.

Atasözü

Dört şeyin küçüğü olmaz; yangın, hastalık, düşman ve borç…

Beydaba

Yangın, doğal olmayan en büyük felakettir.

Urgel Foix

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık