• 29 May 2017, Monday 19:40
M.Cafer Mete

M. Cafer Mete

Milas’ta ilk Halk Tiyatrosu!

10 Mayıs 1969 yılında açılan ve Kurucu Müdür olarak, Köyceğiz Halk Eğitim Merkezi Müdürü iken bu göreve atanmamla faaliyete geçen Milas Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, çalışmaları içine giren sosyal ve kültürel toplum eğitimi, örgün eğitimden imkansızlık yüzünden yararlanmayan vatandaşlarımıza okuma-yazma eğitimi ile vatandaşı aile bütçesine katkı sağlamak ve bir meslek sahibi yapma yönü ile: Biçki-dikiş, halı, trikotaj, yapı ve marangozluk kursları ile çeşitli bilgi ve beceri kursları açmak için yoğun bir çalışma içine girmiştir.

İlk olarak köy ve merkezde biçki-dikiş ve halı kursları açılmış olup diğer taraftan sosyal ve kültürel çalışmalar için gerekli araştırma ve soruşturma ve ne gibi faaliyetler yapılacağı konusunda inceleme başlatılmıştır.

Edinilen bilgiler ışığında, Milas halkının müzik ve spora meraklı olduğu anlaşılmış ve ilk olarak, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve Halk Oyunları kolları kurularak, halkın katılımı ile bir halk gecesi yapılmış, halkımız müzik ve halk oyunları gösterimizi çok beğenmiştir. Bu arada gecemizde bir de Halı Sergisi açılarak el sanatları çalışmalarımızı da sergilemiş olduk.

Görevimiz sadece bu değildi. Spor çalışmaları konusuna eğilindi. İlçemiz halkı futbola karşı büyük bir merak sahibidir. Var olan değil, farklı bir spor dalı seçmemiz gerekiyordu. Merkez ve köylerde yaptığım inceleme sonunda ‘güreş sporu’ öne çıktı. 52 kilo Türkiye Birincisi ve Milli Güreşçi Ahmet Kozak’la temasa geçildi ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Güreş Kolu kuruldu.

Böylece bugünkü Milas Güreş Eğitim Merkezi’nin temeli atılmış oldu. Halk Eğitim Güreş Kolu, bilahare Güreş İhtisas Kulübü haline geldi. O zaman atılan bu adımlar, bugün Milas’ın güreş sporunda söz sahibi haline gelmesine vesile olmuştur.

Yaptığımız çalışmalar bizim için, sevgili Milas halkı için kafi değildi. Bir ‘Tiyatro Kolu’ kurup halkıma tiyatro gösterileri yapmak, tiyatro sevgisini vermek arzusundaydık.

İnsan yaşamında, neşe, sevinç, gam, keder her zaman mevcuttu. Acıklı bir haber aldığımız zaman nasıl üzülürsek, sevinçli bir haber alınca da sevinir bayram ederiz. Bunun yanısıra, insanlar arasında birlik, beraberlik, yardımlaşma duygusu çok önemlidir. Bizleri acı ve tatlı günlerde bir araya getiren bağlar vardır. Bu bağları kuvvetlendirmek, pekiştirmek, insan olarak bizlerin elindedir. Nedir bu bağlar: Dil, din, ülke, bayrak, ana, baba, müzik, halk türküleri, vatan ve milli bayramlar, ülke menfaati bizleri her zaman bir bütün haline getirir.

Birlik beraberliğin oluşması, toplumun bilgilendirilmesi ile olur. Tarihimizi, geçmişimizi bilmek ve atalarımızın geçmişteki yaşamını öğrenmek hepimizin tarihi görevleri olmakla beraber, birliğimizi, beraberliğimizi, kaynaşıp ülke bütünlüğünü sağlamak, birbirimize karşı saygılı olup kuvvetlinin zayıfı ve aciz kişileri ezmemesi gerekir.

Müzik, folklor, sinema, tiyatro ve çeşitli oyunlar, gösteriler bizim bu saydığımız bağların kuvvetlenmesine vesile olur. İşte bu düşünceler içinde, Milas Halk Eğitim Merkezi olarak bir ‘Tiyatro Ekibi’ kurmak üzere çalışmalara başlandı.

Sosyal ve kültürel çalışmalar konusunda etkin olan Sayın Nebi Uslu ile görüşürken, bana hitaben ‘Ağabey neden bir tiyatro ekibi kurmuyoruz?’ deyince kendisine bu konuda fazla bir bilgimin olmadığını söyledim. Nebi Uslu bu konuda her türlü yardımı yapacağına söz verince hemen ‘Tiyatro Kolu’nu kurduk ve başkanlığını da Nebi Bey üstlendi.

Sahneye koyacağımız oyunu da seçtik: “Harput’ta bir Amerikalı” … Detaylarını görüştük, kimlerin rol alacağının tespitini yaptık. Öncü olarak Halk Eğitim Merkezi Müdürü ben Cafer Mete Harput Belediye Başkanı,  Harput’taki Amerikalı rolü Yüksek Öğrenim Derneği’nden Sayın Yüksel Eskici, Harput’ta bir Amerikalı’nın kardeşi rolünde Sayın Nebi Uslu, diğer rollerde Sayın Ömer Karabulut ve Caner Ünlü görev aldılar.

Oyuncuların kıyafet ve makyajları, sahne düzenlemesi, provalar derken epey bir zaman geçti. Çünkü yer olmadığından her gece çalışamıyorduk. Halk Eğitim Merkezi Müdürünün  küçük odasında hazırlandık ve oyunu 1971 yılında sahneye koyduk. Bu tiyatro oyununu halkımıza ücretsiz olarak gösterdik. Sahne sonunda İlçe Kaymakamı Sayın Zeki Özeren, “Çalışmalarınızın semeresini aldınız. Şahsınızda oyunda görev alanları kutluyorum” diyerek beğenisini gösterdi.

Tiyatro çalışmasına devam etmek istiyorduk. Amma belediye, salonu düğün için kullandıklarını ve bir gelir elde ettiklerini belirterek, gece çalışmalarına müsaade etmeyince arka kısmında bulunan 30 metrekarelik yeri istedik, kira istediler. Halk Eğitim olarak kira veremediğimizden dolayı, tiyatro çalışmalarına, müzik ve folklor çalışmalarına kendi binamız yapılıncaya kadar ara vermek zorunda kaldık ...

Milas Belediyesi, 1989 yılında yine Nebi Uslu yönetiminde ‘Şehir Tiyatrosu’nu kurdular. Şehir tiyatrosunun kurulmasını sağlayan dönemin Belediye Başkanı ve Belediye Meclis Üyelerine, bir kültür hizmeti olan tiyatroya gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederken, gönüllü hizmet ve emek verenlere gönülden teşekkürler.

Bu arada, 1989 yılından bu yana devam eden çalışmalar için geçmiş belediye başkanları ile halen belediye başkanı olup ilk tiyatroda görev alan Sayın Belediye Başkanı Muhammet Tokat’a teşekkür ederken,

Belediye himayesinde her yıl yapılmakta olan ‘NEBİ USLU TİYATRO ŞENLİĞİ’ için emek veren ve vermekte olanları da kutluyorum. Vefalılık unutmaz, unutturmaz.

Sevgili Nebi kardeşim, yaptığın çalışmalar unutulmadı ve Milas, Nebi Uslu adını unutmadı, unutmayacak ...

Sevgili kardeşim, sen tiyatroda Milas için bir meşalesin.

‘NEBİ USLU TİYATRO ŞENLİĞİ’ne emek veren, bu şenliğe katılan oyunları sahneye koyan ve bu oyunlarda rol alan gençlere tekrar tekrar teşekkürler ...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık