• 03 December 2016, Saturday 18:48
M.Cafer Mete

M. Cafer Mete

“Öğretmenler Günümüz kutlu olsun”*

Cafer METE / Emekli Halk Eğitimi Merkezi Müdürü

Sayın davetliler, misafirler, öğretmen arkadaşlarım.

24 Kasım 1928’de Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Millet Mektepleri Başöretmenliğini kabul ettiği, öğretmenler günümüzü kutluyor, kutlu ve mutlu olmasını bizi yaratan cenabı haktan niyaz ediyorum. Günümüz kutlu olsun.

Değerli arkadaşlarım, önce bizi bu mutlu günde bir araya getiren, eski günlerimizi hatırlamamıza, anmamıza vasıta olan ve bizi gururlandıran, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ile Meclis Başkanına şahsım ve sizler adına teşekkür ederim.

Ayrıca, bizim günümüzü kutlamak ve birlikte olmak için aramızda bulunan Sayın Kaymakam, Belediye Başkanı ve Cumhuriyet Başsavcımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürü ile saygıdeğer eğitimsever dostlarımıza teşekkür ederiz.

Arkadaşlar, öğretmenler hep ders verir. Bugün de ben, sizlere ders vereceğim.

Muhterem arkadaşlarım, 29 Ekim 1923’te Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhuriyeti ilan etti, aynı gün Gazi Mustafa Kemal Atatürk Cumhurbaşkanı seçildi. 30 Ekim 1923 günü Atatürk, İsmet İnönü’ye bir mektup yazarak Başbakanlık görevini veriyordu.

Atatürk’ün İnönü’ye yazdığı mektup:

Paşam dur! Hemen kızma, itiraz etme.

Paşam, bize geri kalmış borçlu, hastalıklı bir vatan miras kaldı. Yoksul ve esir milletlere örnek olacağız, kaderin bizim kuşağımıza yüklediği bir görev bu. Özgür bir toplum oluşturmak, çağdaşlaşmak, bu ideali gerçekleştirmek zorundayız. Bu görevin ağırlığını, onurunu seninle paylaşmak istedim.

Allah yardımcımız olsun.”

Atatürk devamla:

“Paşam 40 bin köyümüzün 35 bin 106’sında okul yok, 37 bin köyümüzde camii yok, tüm ülkede bir tek üniversite var Darülfünun. Koskoca ülkede 23 adet lise ve mesleki okul var, 72 adet ortaokul var. 23 lisede okuyan kız çocuğu sayımız 230’dur. Irmak ve nehirlerin geçtiği yerlerde 5 bin köyün tarlaları sulanabiliyor. Amma 35 bin köyün tarlası sulanamıyor. Çiftçide traktör, biçerdöver yok, karasabanla tarım yapılıyor. Köye pulluk girmemiş, modern çiftçilik yok.

Sağlık durumu daha beter. Tüm ülkede 337 doktor var, sağlık memuru yok, eczane sayısı 80 tane. Tüm ülkemizin köyleri için 137 köy ebesi var. Ülkemizde bulunan 40 bin köyümüzün 11 bin 500’ünün evleri yıkılmış, yakılmış. 12 bin köy evi hasarlı, 1000’den fazla köy ortadan kaybolmuş, yeri yurdu yok.

Bütün Anadolu’da bir metre uzunluğunda demiryolumuz yok, mevcut demiryolu ecnebiye ait.

Paşam, daha mühimi, muhaceret yolu ile 400 bin muhacir ülkeye gelmiş, akraba, dostları kalacak yerleri yok. Hastalıklı ihtiyarlar perişan halde mağarada yaşıyorlar.

Yurdun imarını, bakımını, kalkınmasını ulusumuzla birlikte yapalım. Bu onura gurura ortak olalım.

Ülkemizde okur yazar oranı, kadınlarda % 1, erkeklerde % 5’tir. Ülkenin kalkınması eğitimle olur. Bu ülkeyi bozkırlardan yeşil alanlara çevirelim. Gelin köyleri kalkındıralım, bunun için yepyeni bir eğitim projesini uygulama alanına sokalım.

Eğitim projemizin, uygulamalı iş eğitimine dayalı olması önemlidir.

Mevcut öğretmenlerimiz köy şartlarına göre eğitim ve öğretim görmedikleri için uyum sağlıyamıyor, öyle ise köy şartlarına uyum sağlıyacak proje geliştireli” demiştir.

Ülkemizi kalkındırmak, bozkırları yeşillendirmek, halkımızı uyandırmak üzere çok yönlü çalışmalar yapıldı.

17 Nisan 1940’ta Köy Enstitüleri açıldı.

Askerde çavuş ve onbaşılar 8 ay eğitimle eğitmen oldular.

Ayrıca köylerinde beş yıl okuyan başarılı öğrenciler olarak alınarak beş yıllık bir eğitimle Cumhuriyet’in öğretmenleri olarak köylerde her türlü zorluğu aşarak harap, viran, yakılmış, yıkılmış, geri kalmış, okuma yazamadan mahrum ülkemizi mamur hale getirdik.

Sevgili öğretmen arkadaşlarım:

Bozkırları yeşillendirmek, ulusumuzun kalkınmasını sağlamak için yetiştirilen, eğitilen fidanlar sizlersiniz.

24 Kasım Öğretmenler Günümüzü kutlar, sevgi ve saygılar sunarım…

(* Sayın Cafer Mete’nin, 24 Kasım 2016 Öğretmenler Günü dolayısıyla Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmanın tam metnidir.)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık