• 15 May 2017, Monday 19:33
Av.Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

Hukuku Bilimle aldatmak

düşünen ayna ... / Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ

Bilim nedir?

Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilimdir.

Hukuk nedir?

Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür, bu yasaları konu alan bilimdir.

O zaman hukukun bir bilim değil bilimin ta kendisi olduğunu söyleyebiliriz.

Evren ile toplumu, olaylar ile devletleri, yöntemler ile yasaları eşitlediğimizde ulaşacağımız sonuç hukuk eşittir bilimdir.

Sayılarla veya formüllerle uğraşmak bilim adamlarına ne kadar ilgi çekici geliyorsa kelimelerle uğraşmak da hukukçulara bir o kadar ilgi çekici gelir. Fakat hukuk bazen insanı öyle bir kapatır ki, fosforlu neon renkler görmek, havai fişek gösterisi izlemek istersiniz. Hamama girip bütün gözeneklerinizi açasınız gelir. Tam bu anda teknolojik gelişmeler, uzay çağı gelişmeleri, kimyasal biyolojik ve fiziksel ilerlemeler kurtarıcı oluverir.

İşte kıskançlığım bu sırada zirveye ulaşıyor. Kanunları okurken gözlerimi yanaklarıma düşmüş gibi hissetmekten, karar örneklerini okurken düşük cümleler görmekten nefret ediyorum. Sonra oturup küfür dağarcığımın neden bu kadar sığ olduğunu düşünüyorum.

Net, hızlı, kesin, açık sonuçlar görmek istiyorum diye bas bas bağıran beynime verebileceğim tek ödül, geometri bilgilerim oluyor.

Mesela hesap makinelerim olsun istiyorum. Hukuk dergileri yerine bilim dergileri alıyorum.

Bir doktor, hayatında kaç hastayı iyileştirebilir? Ameliyatıyla, verdiği ilaçlarla, telkinleriyle inanılmaz sayılara ulaşabilir.

Peki hukukumuz, hukuk devletimiz, kanunlarımız ve anayasamız ‘hasta adam’ı iyileştirebilir mi?

Bir kişi değil kaç nesildir mutlak doğrulara ulaşabildik mi?

Kimya, simya, ecza bizi kurtarabiliyor mu?

Hukuk ve kelimelerine muhtaçlık başka yollar aramamızı engelliyor, kesin sonuçlara ulaşamayışımız tedavi sürecini uzattıkça uzatıyor.

Şimdi ben nasıl kıskanmayayım?

Bilirsiniz ki ektiğiniz tohumlar yeşermeye başlar, iki noktadan tek bir doğru geçer, su 0 derecede donar, moleküller, bilgisayar, x-ray... Tamam da kuvvetler ayrılığı, yaptırımlar, ehliyet, tutuklamalar, temyiz, tanımlar, kavramlar... Örneğin bir konu ile ilgili 2 görüş vardır ama bilirsiniz ki hukukta 3. görüş karma görüştür. Aynı şekilde 3 görüşün olduğu yerde 4. görüş karma görüştür. Belki de hukuktaki tek kesin bilgi budur.

Sayın hakimler, avukatlar, öğretim üyeleri sizden ricam sehpalarınızın üzerine Yargıtay kararları dergileri, kalın, içtihat kitap ve ansiklopedileri vb. şeyler koymayın, nice güzel fotoğraf dergileri, teknoloji dergileri var değil mi?


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık