• 14 August 2017, Monday 19:31
Av.Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

Isrartes’in Hayatı

düşünen ayna ... / Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ

Isrartes, Tersipisos Dağı eteklerinde kurulmuş, Yeterhannes Şehrinde, M.Ö. 210 yılında büyük mü büyük bir evde dünyaya gelmişti.

Babası, Amanof adında ünlü bir dokumacı, annesi de Kaçıno adlı eski bir aşçıydı.

Çocukluk dönemi hakkında fazla bilgiye sahip olmadığımız Isrartes, ısrarları sonucu tavlamış olduğu, dokuma tezgahında çalışan işçi Garibanos ile evliydi. Isrartes’in bu evliliğinden 7 kız, 1 erkek çocuğu oldu.

Tahminleriniz üzere erkek ısrarı yüzünden 8 çocuk sahibi olan Isrartes’in karısının, evini terk edip bilinmeyen bir sahil kasabasına yerleştiği söylentiler arasındadır.

Gençlik dönemi tam bir hayal kırıklığı olan Isrartes, arkadaşları arasında sevilmeyen biri olup sohbetlerinde herkesi bezdiren bir yapıya sahipti.

On beş yaşından itibaren Israrizm akımını başlatmış, “bir gün herkes her istediğini başkalarına yaptıracak, her fikrini başkalarına kabul ettirecektir” felsefesiyle hareket etmiştir.

Bu misyonu, yetişkinlik döneminde olgunlaştırmaya başlamış, gerçekten sonuca ulaştığını gördüğü andan itibaren reformist çaba içine girmiştir.

Bir süre arsa alım satım işiyle uğraşmış, fakat ısrarlı tutumları alıcılar için tam bir kabus olduğundan bu işte hiçbir kazanç elde edememiştir.

Ardından kahvehane işletmeye başlamış ve burada da ısrarlı sunumları nedeniyle iflasın eşiğine gelmiştir.

Benzer davranışların farklı şekillerini sergileyen aile fertleri tarafından sanki karakteri hissedilmiş gibi ismi belirlenen Isrartes’in, 8 çocuğu da, babalarının ısrarlı yemek yedirme huyu sebebiyle obezite ile karşı karşıya kalmışlardır.

Evine sürekli ve ısrarlı şekilde misafir davet eden Isrartes, bir süre sonra yarattığı akımın ters tepkiyle karşılaştığını fark etmiş ve hırçınlaşmaya başlamıştır.

M.Ö. 160 yılında, canından bezen bir vatandaşın şikayeti neticesinde, ‘ısrar suçu’ işlediği gerekçesiyle ölüm cezasına çarptırılmış ve ısrarıyotin yöntemiyle idam edilmiştir.

Isrartes, Israrizm adlı ısrar felsefisini kapsamlı olarak ele alan ilk kişidir.

 

Isrartes felsefesi bir davranış felsefesidir.

Bu felsefe insanlara ahlak dersi vermez, kendini savunma imkanı bırakmaz, aksine çaresiz bırakır, diyaloğa girilen kişiyi tam anlamıyla kurutma amacı taşır.

Günümüzde halen Isrartes’in hayatı ve bu hayattan çıkarılması gereken dersler okullarda okutulmaktadır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık