• 06 November 2017, Monday 18:24
Av.Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

Liste yapmanın incelikleri

düşünen ayna ... / Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ

Elimde kalem kağıt, sayfalarca liste yapabilme potansiyelim var.

Alışveriş listesi, yapılacaklar listesi, iş listesi, evin temizlenecek yerleri listesi, okunacak ya da alınacak kitaplar listesi, dinlenecek müzikler listesi, gezilecek yerler listesi, yemek listesi, arkadaş listesi, ıvır listesi, zıvır listesi …

Anlayacağınız sayfalar dolusu liste. Yapması zevkli ve unutkanlığın önüne geçen bir aktivite …

Kime ne faydası var. Bu liste yapma çılgınlığına nasıl kapıldığımı sorguluyorum. Liste yapmak bir şey değil de peki listede yazanlar yapılıyor mu? Asıl sorgulanması gereken nokta bu. İnsanoğlunun buglarından -zayıf noktası ya da açık noktası diyebiliriz- bir tanesi şu ki nedense o listede yazanlar yapılmıyor ama nerde liste dışı bir şey varsa ona meylediliyor.

Hani tasarruf yapmayla ilgili çok bilgili uzmanlar derler ya, ‘marketten alacaklarınızı liste yapın ve listenize sadık kalın’ diye. Hah tam da bu noktada en güzel kalemlerimle, en fiyakalı not kağıtlarıma, özene bezene yazmışım işte; marketten süt, peynir, yumurta, patates alınacak. Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin tane misali ne süt var sepette ne yumurta, onun yerine ayran var, puding var. Bak bak bak. Çünkü ben çikolatalı omlet yapıyorum değil mi (!) Bazen olur öyle, listeye yazdıklarınızı markette bulamayabilirsiniz, ürünün son kullanma tarihi yakın olabilir, bir anda eksik olan bir malzeme gelir aklınıza, ona göre değiştirirsiniz listenizi ama bu öyle değil. Tamamen aç gözlülük.

İşin garibi, bu durum sadece domates, biber, patlıcan listesinde değil diğer tüm listelerde karşımıza çıkıyor. Alınacak kitaplar listesine sıçrıyor. Çünkü bulaşıcılığı var. Listede 5 kitap varsa, birden listede olmayanı alma isteği geliyor. Ee ne oldu şimdi? Neden liste yapıyorsun kardeşim o zaman? Hele iş listesinden hiç bahsetmiyorum. Önceliği keyfinize göre değişen işler mi dersiniz, bugünün işini yarınlara bırakmalar mı…

Velhasıl liste yapmak kolay ama ona uymak her babayiğidin harcı değil maalesef. Belki çok önemsediğim düşünülebilir ama tamamen satranç felsefesiyle hareket edilmesi gerektiğine inanıyorum.

Gelelim tecrübeyle sabit inceliklere;

Numaralandırmayla başlanıyorsa listeye, her zaman 1 numara boş bırakılmalı.

Rengarenk, tatlı mı tatlı not kağıtlarına kaleminizin ucunu değdirmeden önce bir müsvedde kullanılmalı.

Listeler birbirine karıştırılmamalı. Yapı marketten yapacağınız alışverişin listesinde “soğan alınacak” maddesi görmek istemezsiniz.

Listenizdeki maddeler hayal ürünü olmamalı. “Yaz tatilinde yapılacaklar” başlıklı listeye “İtalya’da kayak” yazamazsınız. Yuh artık demeyiniz, yazanlar mevcut.

Uzun vadeli planlar için liste yapılmamalı, çünkü kısa vadede hayal kırıklığı yaratabilir.

Bir villa ya da son model bir araba alma gibi maddeler liste mantığıyla bağdaşmaz onu söyleyeyim.

Zamanlama açısından tutarlı listeler yapılmalı. 8 Sezon sürmüş ve her bir sezonu 24 bölüm olan bir diziyi izlemeyi haftalık listenize ekleyemezsiniz, sığdıramazsınız çünkü.

İhtiyacınız olmayan şeylerin listesini de yapmayınız. Hadi yaptınız diyelim, uygulamaya geçmeden önce nadasa bırakmanızı tavsiye ederim. Mesela koli bandı, çivi, pil, diş fırçası yedeği gibi ürünler evlerimizde hep vardır. Ama abuk yerlere koyulduklarından kara delikte kaybolmuşçasına evin bunları yuttuğu düşünülür ve bulunmak için sizin yenisini almanız gerekebilir. Bu sebepten evinizi iyice incelemeden bu tarz alışveriş listeleri yapmayınız.

Listeler çeşit çeşit… Dar liste, geniş liste, kara liste, hızlı liste. Hepsi özen istiyor.

Şimdi, meşhuuur Milas Salı Pazarı listesi ve yakın zamanda yapacağınızı düşündüğüm yeni yıldan beklentiler listenizi yaparken bu yazının aklınıza gelmesini diliyorum.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık