• 10 April 2017, Monday 19:42
Av.Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ...

İdam izlediniz mi hiç?

düşünen ayna ... / Av. Aytül ÖZTURAN YILMAZ

İdam: İnsan öldürme vb. bir suça karşılık verilen ve suçlunun ölümüyle sonuçlanan ceza, idam cezası, ölüm cezası.(1)

İdam cezası sadece somut olarak Afganistan’da asmak, Suudi Arabistan’da kılıçla kafa uçurmak, ABD’de öldürücü iğne zerk etmek veya elektrikli sandalyeye oturtmak, Çin’de kurşunlamak şeklinde görülemez. Orta Çağ’da yakılmak, işkenceyle öldürülmek sadece film, dizi ya da kitaplardaki fantastik dünyanın ürünü olmaktan çok uzaktır çünkü gerçektir. 

İdam, 18 yaşına kadar karmaşık problemleri basite indirgeme eğiliminde olan beynimizin en kolay yolu sanki en doğruymuş gibi algılaması sonucu daha ergenlik etkileri devam ederken kabul ettiği çözüm yoludur. Asalım gitsin, keselim gitsin, sonsuza kadar kurtulalım, nihahaha!

Eğer bir başkasını öldürme hakkı, bir başkasına ya da bütün topluma tanınabilseydi, insanın kendini öldürme  hakkının da olması gerekirdi...(2)

Aslında düşünen herkesin bildiği gibi idam, bir ıslah yöntemi değildir, geri döndürülemez, onarılamaz, yararsızdır, hiçbir hukuksal temeli yoktur.

Ölüm cezası topluma zarar vermeye eğilimli insanları asla caydırmamıştır...(3) (ÖRN; İdam cezasını destekleyen ABD, idam cezasına karşıt Avrupa ülkelerine göre daha yüksek bir suç oranına sahiptir.)

İdam aynı zamanda, izleyenler için coşkulu, tutkulu, çabuk unutulacak, geçici bir sahnedir. Tüm bunlara karşın en basit çözüm yöntemi, hızlı, kesin, kurtuluşa götüren bir cezadır. Ee hal buyken ergen beyinlerin savunacakları ceza türü olacaktır tabii kide idam. Sanki cinayet işleyeni öldürünce, ölen geri gelecekmiş gibi... Sanki vatana ihanet edeni öldürünce, hainlik ortadan kalkacakmış gibi... Sanki casusu öldürünce, yaptıkları yok sayılacakmış gibi... Tüm bu hissiyat ‘intikam’ değil mi? Bu kadar ilkel olabilir miyiz?

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi md. 5: “Hiç kimseye işkence yapılamaz ya da zalimce, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele uygulanamaz.”

İşkenceyi yasaklayan bu gibi maddelerin yanında idam cezasını içeren maddeyi hazmedebilir miyiz?

Bir cezanın adil olması için, insanları sadece suç işlemekten caydıracak derecede ağır olması yeterlidir.

Gerçekten, suçu işlemekle elde edebileceği yarar ile kendi özgürlüğünü bütünüyle ve sonsuza dek yitirme tehlikesi arasında, bunları düşünerek bir seçimde bulunmayan hiçbir insan yoktur...(4)

Suçların komplike bir hal aldığı durumlarda suçlunun gerçekten suçlu, masumun gerçekten masum olduğunu 3., 4. dereceden delillerin fink attığı ortamda öğrenmeye çalışmanın sonucunda ‘işte bu!’ deyip ‘piyango’ vuran kişiyi asınca, çok popüler olduğu üzere ‘pardon’ deyip hayata döndüremezsiniz.

Bazı kişilerin, infazlarına dakikalar kala ortaya çıkan yeni delillerle affedilmiş, beraat etmiş veya yeni dava açmalarına izin verilmiş olduğunu unutmamak gerekir ki, suçlunun cinayet işlediğinde kendi yaşama hakkını kaybettiği ve bu nedenle hayatını yaşamaya layık olmadığı savını ileri sürenlerin, herkesin içinde birazcık olması gereken basitçe vicdan ama zor şekliyle hümanizm denilen duygudan nasiplenmemiş olduğunu rahatça söyleyebilirim.

Hümanizm, bir hayat duruşu ilkesi ve her türlü otorite karşısında insanı özgürleştirme çabasıdır.

Hümanizmin amacı, bütün insanlar için hayatı daha iyi yapmak ve insanın gelişimidir.

Hümanizmin okla gösterdiği kavram ise ‘İnsan Hakları’dır.

Hümanizm: İnsanı asıl değer kabul eden ve insanla ilgili sorunlara öncelik veren sanat ve edebiyat görüşü, insancıllık.(5)

Yaşama hakkı, insan onuruna saygı, insanın yalnızca insan olarak korunması, insanın kişiliğine dokunulmazlık...

Herhangi bir anlam ifade ediyor mu?

Etmediyse hemen hukukla da bağdaştırabilirim. Hukuk ve insan hakları, hem birbirinin varlık nedeni, hem doğal sonucu, hem de tamamlayıcısıdır.

Her şeye rağmen idamı savunanlar var.

Nerde kaldı cezanın eşitlikçiliği, iyileştiriciliği, suçu önleyiciliği ...

 

(2), (3), (4) ... Suçlar ve Cezalar Hakkında / CesareBeccaria

(1), (5) ... TDK - Büyük Türkçe Sözlük


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık