• 18 April 2023, Tuesday 11:27
ÖzçelikARAL

Özçelik ARAL

1950-1960 DÖNEMİ BELEDİYE REİSLERİ (II.)

(devam yazısı)

YENİ SU KUYUSU VE ELEKTRİK FABRİKASI ARASINA ELEKTRİK İLETİM HATTI ÇEKİLDİ

Sular yeni keson kuyudan, önceleri dizel motorlarla çekiliyordu. Daha sonra da, elektrik fabrikası ile su kuyuları arasında, yeni bir elektrik iletim hattı çekildi. Bu şekilde çekilen sular,  elektrik motorları ile su deposuna basılmaya başlandı.

KLOR TESİSLERİ KURULUYOR

Burgaz su deposunun girişine yapılan küçük bir binanın içerisine, suyu klorlayacak bir cihaz bu dönemde monte edildi.

PAZAR YERİNİN KAMULAŞTIRILMASI

Milas’ın pazaryeri, şu andaki Arasta Park’ın olduğu yerdeydi. Halkın gereksinimini karşılamaktan uzaktı.

1957 yılında Sarıoğlu ailesine ait alan, Hacıilyas Mahallesi’nin bitimindeki “boklu bahçe” adıyla anılan alanın bir kısmı yeni Pazar yeri yapılması amacıyla kamulaştırıldı.

Kamulaştırılan alan, o günün koşullarına göre büyüktü.

Bu alanın bir kısmı yeni açılan Menteşe caddesini oluştururken, doğu kısmında bir alan da boş kaldı.

Bu boş alan daha sonra belediye yönetimince, dükkanlar yapılması için vatandaşa satıldı. Hem Menteşe caddesinden, hem de onun arkasında bulunan sokakta, bugün cepheleri dar olan bir çok dükkan, o zaman oluştu.

Pazar yeri ilk olarak toprak alanların düzeltilmesi ile 1958 yılında hizmete girdi.

Pazar yerinin güney ve batı cephelerinde yer alan bir kısım yerler, mülkiyeti belediyeye ait olmak üzere, ecrimisil karşılığı vatandaşa tahsis edildi.

Çok çirkin bir görüntü oluşturan bu dükkanlar ancak 1990 yılında yani 30 yıl sonra yıkılarak tekrar Pazar yerine katılabildi.

ADNAN AKARCA (1958-1960)

Adnan Bey, 1957 yılı sonunda yapılan yerel seçimlerden sonra 3 Ocak 1958’de belediye meclisine reis seçilerek göreve başladı.

ESKİ EVLENDİRME SALONU YAPILIYOR

1957 yılında meydana gelen depremden sonra Milas Belediyesi’ne Ankara’dan yapılan yardımlarla belediye evlendirme salonu inşa edildi. O günün koşullarına göre, çok ileriye dönük bir yatırım oldu. 50 yılı aşkın bir süre Milas’a hizmet ettikten sonra 2000’li yılların başında yeni salonun yapılması ile işlevini yitirdi ve yıkılarak yerine yeşil alan yapıldı.

ESENTEPE PARKI YAPILIYOR

Hacıabdi mahallesi Topbaşı bölgesindeki hazineye ait fakat Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli alana, Milas’ın ikinci parkı yapılıyor. Bu park içindeki ağaçları ve evlendirme salonu işlevi gören, dans pisti ile örnek bir yer olarak Milas’ın hizmetine 1959 yılında kazandırıldı.

ESKİ BELEDİYE BİNASI YIKILIP YERİNE BUGÜNKÜ BELEDİYE BİNASI YAPILIYOR

Eski sarı boyalı belediye binası yıkılarak yerine yenisinin yapılmasına başlandı. Bu yeni bina 1961’de hizmete girdi ve halen hizmet vermeye devam etmektedir. Eski binasının yıkılması üzerine, belediye çalışmaları eski Türk Ocağı binasında sürdürülürken, belediye elektrik ve su işletmesi de Türk Ocağı binasının yakınındaki Milas’ın ilk belediye binasında çalışmalarını yürüttü.

SARIÇAY SULAMASI GENİŞLETİLİYOR

Yusufça Köyü’nün Milas’a doğru akarak gelen Sarı Çay üzerinde Osmanlı döneminden kalma eski bir su bendi vardı. Bu bentte tutulan su, toprak bir arıkla balçık bölgesindeki bahçeleri suladıktan sonra, Kaymak Kavağı deresinin üzerine kurulu bir su obanı ile geçerek Milas’a doğru sulama yapılmaktaydı.

1988 yılına kadar Milas ovamızın geneli Kaymak Kavağı suyu ile sulanmaktaydı.

Bu yıl yapılan çalışmalardan sonra, Sarı Çay’ın ileri kesimlerine yeni bir bent yapıldı. Toprak kanallara alınan, yaklaşık 3 km sonra, bir sifonla Kaymak Kavağı deresini geçerek, Karganlı Belen denen yöreye ulaştı. Buradan itibaren yeni kazılan kanallarla, Milas ovasının büyük bir kısmını sulamaya başladı.

Bu yeni kazılan arığa “yeni arık” adı verilirken, eskiden kullanılan arık da “eski arık” adını aldı. Bu sulama sistemi Akgedik Barajı’nın yapılmasından sonra, yerini yeni sisteme bıraktı.

MERALISINA NOT

  1. Daha önceki birkaç yazımda 1950-60 döneminde DP’li yöneticilerin CHP’lilere karşı ayrımcı politikalar izlediğini anlatmıştım. bu konun en açık örnekleri merhum Hüseyin Üçpınar ağabeyin yayımlanmamış anılarında çok güzel olarak anlatılmaktadır.
  2. Demir ağaçlarının dikimini belediye reisi Turhan Akarca’ya bir sohbette sorduğumda Bornava-Çınarlı arasındaki ağaçları gördüğünü ve onlardan etkilendiğini bana söyledi.
  3. Fıstık çamı ve demir ağaçlarının dikimi, Turhan Akarca’nın ön görüşlü olmasının bir sonucudur.
  4. Atatürk bulvarının oluşması, 1955’te Balavca Deresi yatağının kapatılmasından sonra oluşmuştur. Önceleri bu caddeye “süs yolu” adı verilse de daha sonra Atatürk bulvarı adını almıştır.
  5. Bu yazıda geçen tarihlerin çoğu, Muğla Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bilgi Taşkıran’ın Milas adlı çalışmasından alınmıştır.

Bilgi Bey’in  bu notları şu anda Milas’ta arşivi bulunmayan Turgut Dizdar’ın yayınladığı ilk adı Milas Postası olan daha sonra adı değişen Menteşe ve Demokrat Menteşe adlı gazetelerden alınmıştır. Bu gazetelerin bugüne intikal edebilen nüshaları Ankara Milli Kütüphanesi’ndedir.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık