• 05 April 2022, Tuesday 8:49
ÖzçelikARAL

Özçelik ARAL

CADDE, SOKAK, PARK VE AĞAÇLARA PLAKET ASILMASI VE İKİ ANI

I. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde 1961 yılında eğitime başladım. Fakültenin çok güzel bir bahçesi vardı. 1955 yılına kadar eğitime devam eden İzmir Ziraat Lisesi’nden geri kalmıştı. Mustafa Ağa isimli, bir göçmen bahçıvan, o zamandan beri orada çalışıyormuş. Çok çalışkan ve başarılı biriydi. Gülleri ve çiçekleri koparmamızı engellerdi.

Bütün çiçek ve ağaçların altında, sac küçük levhalarda plaketler vardı. Üstünde bitkinin Latince ve Türkçe adı yazılıydı.

Fakültenin ilk yılında Bitki Botaniği hocası uygulamalı taksonimi eğitimi yapardı. Biz de boş zamanlardaki gezintilerimizde, zorunlu eğitili okuyarak, isimleri ezberliyorduk.

 

II. 1965’te Paris Gezisi

1965 yılında Türkiye Milli Talebe Fedarasyonu’nun Ege Bölgesi Başkanı idim. NATO Gençlik Liderleri toplantısı için Paris’e gittik. O zamanlar NATO’nun merkezi Paris’teydi.

Akşamları gezerken cadde ve sokaklardaki isim levhalarının altındaki plaketler ilgimi çekti. Fransızca bilmememe ragmen, bunun sokağın adı ve oraya adı verilen kişiye ait bilgiler olduğunu gördüm.

Zaman zaman yukarıda anlattığım konuları hep düşünüyorum.

Geçenlerde bir işim için Milas Belediyesi’ne gittim. Üst düzey bir yönetici ile konuşurken, ‘Milas’ın en uzun bulvarı hangisidir?’ diye sordum. Doğru cevap verdi! Peki bu bulvarlardan, adı verilen ‘Halil Bey kimdir?’ diye sorumu sürdürdüm. Bilmiyorum dedi. Daha sonra işim gereği yanına gittiğim Belediye Daire Müdürleri’nden birine de aynı soruyu yönelttim. Bilmediğini belirtti.

Milas’ta özel isim verilmiş 40-50 adet cadde, sokak ve park var. Ben uzun zaman belediye ile ilgilenmeme ragmen, benim bile bilmediklerim var.

Kentimizde yaşayan insanların kent kültürünün geliştirilmesi ve bilgilendirilmesi için bu konunun önemli olacağına inanıyorum.

Milaslıların yüzde 2’sinin bile bu isimleri ancak bilebileceğini düşünüyorum.

Kendimizi sınarsak, ‘Halil Bey kimdir?’ diye soralım. Bakalım kaç kişi doğru cevap verecek?

Halil Bey, Milas’ın yetiştirdiği en büyük siyasetçidir. Osmanlı döneminde, Meclis’I Mebusan Reisliği, Hariciye ve Dahiliye Vekilliği ve Şurayı Devlet Reisliği görevlerinde bulunmuştur. İngilizlerin Osmanlı Meclisi’Ğni basarak kapatmasından sonra, Malta’ya sürülmüştür. Sürgünden döndükten sonra, Cumhuriyet döneminde 1946 yılına kadar İzmir Bağımsız Milletvekilliği yapmıştır. Bunu kim hatırlar?..

Hayıtlı Mahallesi’nde, ismi Ticaret Lisesi önündeki caddeye verilen Dr. İsmail Hakkı Milaslı’yı kim tanır?

Dr. İsmail Hakkı Milaslı’nın evi bu cadde üzerindedir. Dr. İsmail Hakkı, İzmir’in işgali üzerine, İstanbul’da yapılan protesto mitinginde, Halide Edip’le beraber konuşan Tıbbiyeli öğrencidir. Hıfzı Sıhha Enstitüsü Müdürlüğü’nde bulunmuştur.

Yine Hayıtlı Mahallesi’nde, Balavca’nın kenarındaki caddeye ismi verilen Şair Nahit Ulvi Akgün de bu mahalledendir ve Türk Dil Kurumu armağanı kazanmıştır. Balavca Deresi ve Milas ile ilgili bir şiiri vardır. Adı da Deli Hüseyin’lerin Türküsü’dür. Babamın teyzesinin oğludur. Bizim sülalenin lakabı Deli Hüseyinler’dir.  Şiirin iki dörtlüğünü hatırlatıyorum:

“Bir yanda Milas Ovası,

Bir yanda Beçin Kalesi

Kaldırmış kuyruğunu

Koşar Hatçelerin düvesi,

 

Kışın yağmur, yazın sıcak

Bizim oraların havası

Sel bastı mıydı

Taşar Balavca Deresi.”

 

Osman Badraslı’yı kimler tanır? Badraslı, 7 yıl Milas’ta başarılı bir kaymakamlık yapmış, Türkiye’de yılın idarecisi seçilmiş bir kaymakamımızdı. Milas’a büyük hizmetleri olmuş ve erkek öğrenci yurdunu yaptırmış, daha sonra Vali olmuştur.

Bu örnekleri çoğaltabilirim. Ancak yazmayacağım.

Milas Belediyesi’nde Park Bahçe işlerini yürüttüğüm yıllarda, kentimize iki değişik ağaç getirdim.

Birincisi, şu anda Şehir Parkı ile İnönü Caddesi’nin birleştiği köşedeki, Latince adıyla Fievs Benjamin (Bodrum Ağacı ya da İstanköy Ağacı)’dır.

İkincisi ise Şehir Parkı’nda bulunan ‘Maymun Çıkmaz’ ağacıdır. Bulmak için 20 yıl uğraştım. Sonra Köyceğiz’deki Dr. Ragıp Bey’in Palmiye Merkezi’nde bularak getirdim.

Benim bu konularla ilgili olduğumu bilen bir çok kişi, bu ağaçların adını öğrenmek için yanıma geldi.

Sayın Belediye Başkanımız Muhammet Tokat, bu konuyla ilgilenirseniz, kent kültürümüzün gelişmesi ve kentimizin kentsel eğitimine büyük katkıda bulunacaksınız. Yolda, parkta gezen genç ve yaşlı Milaslılar, plaketleri okuyarak, ‘zorunluu eğitim’e başlayacak ve öğrencektir.

Tekrar bu konuya eğilerek sonuçlandıracağınızı umuyor ve şimdiden teşekkür ediyorum.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık