- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 22 June 2022, Wednesday 9:13
- 2050 kez okundu
58 yıldır CHP’nin üyesiyim. 50 yılı aşkın süredir CHP Milas İlçe Örgütü içinde yer aldım.
CHP Milas örgütünde iki ekol vardı. Birincisi uzun yıllar CHP İlçe Başkanlığı ve Kurultay Delegeliği yapan Dr. Sezai Çomo ekolüydü. İkincisi ise, benim politika hocam Avukat Hasan Fehmi İlter ekolüydü.
Hasan Fehmi İlter, Dr. Sezai Çomo ekolünde yetişmiş ve bizi yetiştirmişti.
Parti büyüğü demek, partisine inançlı, tutarlı, ilkeli davranışları olan, yanındaki kuşakların bu şekilde yetişmesi için çaba gösteren kişidir. Parti büyükleri, anıları ve deneyimleri ile örnek olan, partilileri eğiten yaşlı insanlardır.
DR. SEZAİ ÇOMO
Sezai Çomo Arnavut asıllıdır. Eski yıllarda Asabiye Mütehassısı (şimdiki Nöroloji Uzmanı) olmuştur.
Mlias’a yerleşmiş kalpaksız bir Kuvayı Milliyeci, Kemalist ve İnönücüydü.
CHP ilçe örgütünde 1947-1955 yılları arasında CHP İlçe Başkanlığı yapmıştır. İnançlı, tutarlı ve ilkeli bir CHP’liydi.
Ustam, Hasan Fehmi İlter’den, Dr. Çomo ile ilgili bir çok anı dinledim. Bunlardan bir tanesi 1957 yılına aittir. 1957 genel seçimlerinde Ankara’dan Muğla CHP Mliletvekili adayı olarak gösterilen Faruk Ağaoğlu isimli genç bir mühendisle birlikte, seçim çalışmalarnı bitirmiş, ertesi gün seçim olacaktır. Genç mühendis, “Dr. Amca, seçimi kazanacağız değil mi?” diye , yemekte sorar. Doktor, “seçimi kazanmamız çok zor” der. Faruk Ağaoğlu, “o zaman niye koştuk?” der. O da, “safları sıkı tutalım” diye cevabını verir.
Ben de aynı olayı yıllar sonra kendim yaşadım; 1984 yerel seçimlerinde, safları sıkı tutalım diye çalıştım.
Dr. Amca’yı çocukken tanıdım. 1955-1962 yılları arasında babamın görevi nedeniyle Ankara’da oturuyorduk. Dayım Sadık Sağıroğlu ile Dr. Sezai Çomo, CHP kurultaylarında, Muğla delegesi olarak devamlı katılırlardı. Bu yıllarca devam etti. Dr. Sezai Çomo, ilçe başkanlığını bıraktıktan sonra, ilçe yönetim kurulu üyeliğini uzun yıllar devam ettirdi.1978 yılında, oturduğum apartmanda komşum olan Süleyman Günlük bana, ‘evde Dr. Sezai Bey’in kızı var, gel istersen tanış’ dedi. Eşimi alarak komşuya gittik. Dr. Sezai Bey’in kızıyla tanıştım. Kendisinden CHP İlçe Başkanı olarak, babasının bir fotoğrafını istedim; gönderdi, parti binasına astım.
Doktorun kızı, babasının 1972’de Ankara’da vefat ettiğini anlattı. Babasının ölümü üzerine CHP Genel Merkezi’ni aramış ve bilgi vermiş. İsmet İnönü, yıllarca kendisine destek olan kurultay delegesi Sezai Çomo’nun cenaze törenine katılmış.
Partimizin bu unutulmaz ve Milas’a uzun yıllar emek veren Dr. Amca’nın adının, Emek Mahallesi’nde bir caddeye verilmesini 1989 yılında belediye meclisine önerdim ve kabul edildi.
SADIK SAĞIROĞLU
1950-1960 yılları arasında CHP’nin Milas’taki yükünü çeken, Dr. sezai Çomo ile ayrılmaz ikilidir. Eski Belediye Başkanıdır. CHP kurultaylarında Muğla’yı temsil ederdi. O zamanlar kurultay üç gün olurdu. Birinci gün açılış ve komisyonların seçimi, ikinci gün İsmet Paşa’nın tek tek kurultay delegeleri ile görüşmesi, üçüncü gün de kararlar alınıp seçimler yapılırdı. O zamanlar Ankara’ya Milas’tan gitmek 30 saati aşardı.
Bana, çocukluğumda ve gençliğimde anılarını anlatırdı. Çok ileri görüşlülüğü vardı. Çok şey öğrendim ve faydalandım.
ABDURRAHİM SOYKAN
Babası aslen Sinop’luydu. Milas’ta evlenmiş ve yerleşmişti. ’60 öncesinin ilçe başkanlarındandı. CHP için çok mücadele etmiş ve yılmamıştı. Birlikte 1973-77 yılları arasında belediye meclisi üyeliği yaptık. Aramızda iyi bir dostluk oluştu.
1989-1990 yılları arasında her sabah buluşur, doyumsuz sohbetler yapardık. O’nun deneyimlerinden, başından geçenlerden ve anlattığı öykülerden, hayatım boyunca çok faydalandım.
HASAN FEHMİ İLTER
Kendisi benim politika hocam oldu. Dr. Sezai Bey’in okulunda yetişmişti. Çevresindeki partilileri, kendisini hiç öne çıkarmadan, inançlı, tutarlı, ilkeli partililer olarak yetiştirmeye çaba gösterirdi. Bize partili olmanın erdemini ve dayanışmayı öğretti.
Uzun yıllar birlikte çalıştık. Çok anılarım vardı. En ilginç olanlardan birini anlatmak isterim:
1975 ylında ilçe başkanlığından istifa ederek, senatörlüğe adaylığını koydu; ben de ilk defa ilçe başkanı oldum.
Senatörlüğe iki aday vardı. Birisi Fehmi İlter, ikincisi Muğla’dan Avukat Fevzi Özer idi. Ön seçimin yapıldığı gün, akşam üzeri Muğla’dan bir telefon geldi. Yanında ben, Mümtaz Birol, Hasan Özkaya ve İbrahim Özgün vardık. Telefondaki kişi Muğla’dan Fehmi Bey’e beş oy alabileceğini, bu iş için 5 bin lira istendiğini söyledi. Söze karışan Mümtaz ve Hasan Ağabeyler, ‘Fehmi Ağabey, bu parayı biz verelim, bu beş oyu alalım’ dediler. Fehmi İlter’in cevabı açık ve kesin idi. “Ben kendime beş bin liralık senatör dedirtmem” oldu.
Ön seçimi, 5 oy farkla kaybetti. O seçimde Ören delegeleri, bir muhtar seçiminin kaybını Fehmi İlter’e bağlayarak, 20 oyu karşı adaya verdiler. Seçimler bu şekilde sonuçlandı.
1977 yılında milletvekilliğine aday oldu. Bu defa Milas ve Bodrum delegelerinin yüzde yüzünün oyunu alırken, Yatağan’lı partili arkadaşlarımız Mehmet Oğuz ve Mehmet Esen’in de desteği ile Yatağan oyunun yüzde altmışını alarak, ikinci sırada Muğla milletvekili seçildi.
1978 yılında 50 yaşında iken bir kalp krizi geçirerek vefat etti. Cenazesi Milas’ta katıldığım en kalabalık cenaze oldu. Muğla Belediye Başkanı Erman Şahin’in getirdiği, Muğla Bandosu da cenazeye katıldı.
Parti binamız önünde yapılan toplantıda onde ben, arkasından CHP Genel Sekreteri Mustafa Üstündağ konuştu.
1989 yılında, belediye meclisi üyeliğim sırasında, adının Hayıtlı Mahallesi’nde bir caddeye verilmesini önerdim, kabul edildi. Bu şekilde, ustama vefa borcumu ödemeye çalıştım.
AHMET DEMİRKOL
Çok eski partiliydi. Kendisinden dinlediğime göre, 1949 yılında partiye üye olmuştu. 1950-1960 yılları arasında terzilik yaparken, görevi hafta sonu ve hafta başı partinin bayrağını asmakmış.
Uzun yıllar beraber çalıştık; küçücük dükkanında tütüncü köylülerle konuşur ve partiye yeni isimler kaydederdi. Kendisinin, özellikle tütüncü partili köylüleri tanımamda büyük desteği oldu. O’nun sayesinde çok partili tanıdım, anılarından ve deneyimlerinden çok faydalandım.
1977 yılında Fehmi İlter’in Türk Hava Kurumu Başkanlığı’ndan ayrılmasından sonra, ölümüne, 2015 yılına kadar, kurumun başkanlığını yaptı ve büyük hizmetleri oldu.
Ölümünde, parti binasının önünde yapılan törende konuştum. Aramızda ‘ağır top’ diye tanınırdı.
ŞEKİP AKIN
CHP örgütünün yükünü çeken örgüt emekçilerinin başında gelenlerdendi. 1950-1976 yılları arasında ilçe yönetim kurulu üyeliği ve 3 yıl da CHP ilçe başkanlığı yapmıştı.
En büyük çalışması, CHP Milas İlçe Örgütü Kütüğü’nü düzenlemesiydi. Bu kütüğü inceleme fırsatını, ilçe başkanlığım döneminde buldum.
Kütükte, birinci sırada Dr. Sezai Çomo, ikinci sırada Dayım Sadık Sağıroğlu, üçüncü sırada kendisi ve dördüncü sırada Hasan Fehmi İlter’in isimleri vardı. 800 kişiyi aşan bu kütükte kişilerle ilgili bilgilerin yanısıra, kendi değerlendirmeleri de yazılıydı. Ne yazık ki bu kütük, 1981’den sonra parti kapatılınca, Seka’ya kağıt hamuru oldu.
1975’de ilçe başkanı olduğumda, ilçe yönetim kurulunda, iki eski ilçe başkanı vardı. Hasan Fehmi İlter ve Şekip Akın. Her ikisinden bir genç ilçe başkanı olduğumdan, en küçü bir ‘eski ilçe başkanıyız’ deyimini duymadım. Her zaman, bunu şöyle yapsak daha doğru olmaz mı önerileri ile karşılaştım. Her ikisinden çok şey öğrendim ve yararlandım.
MUSTAFA GÜL
Selimiyeli eski Kunduracı Mustafa Gül, 1950-1960 döneminin Selimiye’deki mücadeleci gençlerinin başında yer alıyordu.
Kendisini tanıdığımda tuhafiyecilik yapıyordu. O zamanlar belde örgütü olmadığı için Selimiye’de CHP’yi temsil ediyordu.
1969-1977 yılları arasında iki dönem CHP’sini İl Genel Meclisi’nde temsil etti. Deneyimler kazandı ve başarılı hizmetleri oldu. Daha sonra Selimiye’yi köyden beldeye dönüştürdü. Alt yapıdan başlayarak, Selimiye’nin görüntüsünü değiştirdi.
Mustafa Ağabey’in, Selimiye ve yakınlarındaki köylerdeki CHP’li aileleri ve partilileri tanımamda, büyük emeği vardır. Deneyleri ve anılarından çok faydalandım.
HASAN ÖZKAYA
Parti büyüklerim içinde, hayatta kalan son kişidir. Kelimenin tam anlamıyla Çarıklı Erkanı Harp’tir. 1960 öncesi DP’li olup, daha sonra CHP’ne katılmıştır. Kendisini kabul ettirip, uzun yıllar ilçe yönetim kurulu üyeliği ve 1973-80 yılları arasında İl Genel Meclisi üyeliği yaptı. Çok da başarılı oldu.
Tenekeci dükkanı, devamlı parti merkezi gibi işlerdi. Yanındaki çırak ve kalfalarını CHP militanları olarak yetiştirdi. Hâlâ bazı çırakları CHP’nin yükünü taşımaya çalışıyorlar.
Çok kişi tanırdı. Politikada başarının çok partili tanımaktan geçtiğini ondan öğrendim. Çevresindeki partilileri tanıyarak, çevremi ben de genişlettim. İlerki politik yaşamımda bunun çok yararını gördüm.
CHP’Lİ ESKİ YÖNETİCİLER
Burada, gerek Hasan Fehmi İlter’in, gerekse benim ilçe başkanlığım dönemlerinde, beraber çalıştığımız, eski yönetim kurulu üyesi ağabey ve arkadaşlarımdan bahsetmek isterim.
Rahmetli olan Ahmet Demirkol, Fatih Yalçınkaya, İsmail Ödemiş, İsmail Başer, Nail Görgen, Ali Mat, Kamil Öngel, M.Emin Ok, Şekip Akın, Yüksel Arık, Jülide Başer, Mithat Akgül, M.Emin Soydan, Enver Üçpınar, Ahmet Dönmez, Nahit Gökbel, İsmail Aydın, Günay Karadağ, Yüksel Gümüşkesen, Hasan Budakoğlu, Hasan Özkan, Muhittin Burdurluoğlu’nu rahmetle anıyorum.
Hayatta olan Hasan Özkaya, Mümtaz Birol, Vahit Çerçi, Orhan Tekvar, Hasan Rıfat Yavuz, Nurgül Demirli ve Mustafa Zeybekoğlu’na sağlıklı ve uzun yaşam diliyorum.
Elli yılı aşkın politika yaşamımdan bir kesiti sizlere sundum.
Son kırk yılda, gençlere ve arkadaşlarıma, eski anıları, deneyimlerimi ve bilgilerimi devamlı aktarmaya çalıştım. Tutarlı, inançlı, ilkeli partili olmanın erdemini anlattım. Anlattıklarımla gençleri yönlendirip, eğitmeye de çalıştım. Bunu başardığımı sanıyorum.
Ben de bir ekol sahibi olabildim mi, bilmiyorum. Bunu gençlerin değerlendirmesine bırakıyorum.
-
18.04.2023 1950-1960 DÖNEMİ BELEDİYE REİSLERİ (II.)
-
11.04.2023 1950-1960 DÖNEMİ BELEDİYE REİSLERİ (I.)
-
07.04.2023 ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARI CUMHURİYET DÖNEMİ (1923-1950) (II.)
-
04.04.2023 ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARI CUMHURİYET DÖNEMİ (1923-1950) (I.)
-
24.03.2023 YIL 1973 UMUDUMUZ ECEVİT, YIL 2023 UMUDUMUZ BAY KEMAL
-
27.01.2023 BEÇİN KALESİ AHMET GAZİ VE MİLAS’IN HOROZLARI AKŞAMDAN ÖTER
-
20.01.2023 Çakırcalı Mehmet Efe’nin Milas baskını
-
13.01.2023 MİLAS BELEDİYESİ’NİN BİLGİLİ VE ÇALIŞKAN 4 ESKİ ÇALIŞANI
-
06.01.2023 MİLASLILARIN ANILARI, ESKİ MİLASLILAR, HİKAYELER, GELENEKLER VE ÇOKLU OLAYLAR
-
02.12.2022 Milas tarımına yön veren üç çiftçi
-
17.11.2022 Milas’ın eski belediye binaları
-
10.11.2022 İsmet İnönü’nün Milas’ı iki ziyareti ve eski anılar (2)
-
09.11.2022 İsmet İnönü’nün Milas’ı iki ziyareti ve eski anılar (1)
-
02.11.2022 1936 YILINDA ASKERLİK ŞUBESİNİ YAPTIRAN BİNBAŞI KAZIM KORUGAN’IN ANILARI
-
26.10.2022 MİLAS ZEYCİLİĞİNE FARKLI AÇILARDAN BAKIŞ, YENİ UFUKLAR VE YENİ İKİ KURUM
-
19.10.2022 MİLASIN CADDE SOKAK KORU AĞAÇLANDIRMASI VE ENAYİ AĞAÇLAR
-
11.10.2022 MİLAS’TA KUVAY-İ MİLLİYE’NİN KURULMASI, KURUCULARI, ÇALIŞMALARI VE DESTEKLEYEN KİŞİLER
-
06.10.2022 MİLAS’IN SU KAYNAKLARI, İLETİMHATLARI VE SU DEPOLARI
-
07.09.2022 KATI ATIK TOPLAMA İSTASYONLARI VE ARITMADAN ÇIKAN KATI ATIK VE SULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
-
31.08.2022 PARK-BAHÇE ANILARI 1999-2004
-
24.08.2022 PARK-BAHÇE ANILARI 1992-1994
-
18.08.2022 CHP İLÇE BAŞKAN VE YÖNETİCİLERİ (1955-1981)
-
10.08.2022 BELEDİYE MECLİSİ ANILARI (1989-1991)
-
03.08.2022 BELEDİYE MECLİSİ ANILARI (1984-89)
-
27.07.2022 BELEDİYE MECLİSİ ANILARIM (1977-1980)
-
20.07.2022 BELEDİYE MECLİSİ ANILARI (1973-77)
-
14.07.2022 BURS, VAKIF, LİYAKAT VE İKİ İLGİNÇ OLAY
-
06.07.2022 CHP’NİN ESKİ İLÇE BAŞKAN VE YÖNETİCİLERİ 1923-1955
-
28.06.2022 MİLAS OVASININ YOLLARI, SU İLETİM HATLARI VE SU KANALLARI
-
15.06.2022 KURTULUŞ SAVAŞI YILLARINDA, MİLAS’IN ÇEVRE İL VE İLÇELERLE ULAŞIMI
-
08.06.2022 12 EYLÜL 1980 VE SONRASINDA MİLAS’TA SİYASİ PARTİLER VE YENİ BELEDİYE BAŞKANLARI
-
31.05.2022 Bir Çukurköy hikayesi
-
25.05.2022 MİLAS’IN ÜÇ DERESİ VE BALAVCA'NIN YATAĞININ DEĞİŞTİRİLMESİ
-
18.05.2022 EVİNİN ÖNÜNDE DAVUL ÇALINMAK
-
11.05.2022 MİLAS SÜS YOLUNU GERİ İSTİYOR
-
27.04.2022 MİLAS’IN KORULARI
-
20.04.2022 MİLAS OVASI VE KIRSAL MAHALLELERDE YAPILAŞMANIN GETİRDİĞİ SORUNLAR
-
13.04.2022 MİLAS’IN ESKİ PARKLARI VE AĞAÇLARI
-
05.04.2022 CADDE, SOKAK, PARK VE AĞAÇLARA PLAKET ASILMASI VE İKİ ANI
-
29.03.2022 BİR YILAN HİKAYESİ: ZEYTİNCİLİK İSTASYONU
-
23.03.2022 ‘Memur devletin memurudur, Partinin memuru olmaz!’ Ve üç anı..
-
23.03.2022 İKİ YIKIM VE ÜÇ ANI..
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.