• 07 April 2023, Friday 15:23
ÖzçelikARAL

Özçelik ARAL

ESKİ BELEDİYE BAŞKANLARI CUMHURİYET DÖNEMİ (1923-1950) (II.)

MERAKLISINA NOT

ŞEVKET GÖKBEL

Şevket Gökbel, aslen Milaslı değildir. Mardin ve Diyarbakır valiliklerinde bulunmuştur. Eski bir Osmanlı Valisi’dir.

Milas’ın büyük toprak sahiplerinden Abdül Aziz Ağa sülalesinden Murat Eskişar (belediyenin yanındaki, şimdi kamulaştırılan konağın sahibi Hadi Eskişar’ın babası) kız kardeşi ile evlidir, çocuğu yoktur.

Şu anki adı Şevketiye olan mahallenin adı eskiden merkepçi (eşşekçi) mahallesi idi.

Şevket Bey’in ölümünden sonra mahalle muhtarı, mahallenin adının değiştirilmesini belediyeden istedi.

Belediye meclisi, mahalleye Şevketiye adını verdi.

Şevket Bey’in arşivde hiçbir fotoğrafı yoktur. Yukarıda yayınladığımız fotoğraf 1923-1928 arasında, Milas Sakarya İlkokulu önünde düzenlenen törende çekilmiştir. Fotoğrafta Milas’ın ileri gelenleri ve kaymakam da bulunmaktadır. Şevket Bey’in de olması gerekir. Tanıyanı bulamadım. Araştırıyorum. Şevket Bey ile ilgili bir anım da şöyledir; Hacıabdi Mahallesi Topbaşı Mevkii’nde oturan Ahmet Güvenç Kavalalı (Ahmet 1916 doğumlu Yunanistan’dan gelen göçmen) bana Şevket Bey’in elinde bastonla gezerek çarşıyı denetlerken arkasında iki zabıta memuru bulunduğunu, O’nu bu şekilde gördüğünü söyledi.

NAZMİ AKDENİZ

Hocabedrettin Mahallesi’ndendir. İzmir Karataş Lisesi’nde okurken, kardeşi Ömer Bey ile birlikte askere alınmış ve yedek subay eğitimi alarak, Çanakkale Savaşı’na son zamanda katılmış ve gazi olmuştur.

Savaştan sonra Milas’a dönmüş Kuvay-i Milli Heyeti’ne en genç üye olarak katılmıştır.

Daha sonra Kurtuluş Savaşı’nda çarpışmış, ikinci defa gazi olarak Milas’a dönmüştür.

Belediye reisliğinden ayrıldıktan uzun bir süre sonra İzmir’e yerleşmiş ve 1982’de orada vefat etmiştir.

1974’ten sonraki yıllarda, Milas Belediye Başkatibi’nin odasında oturuyordum. Odanın kapısı açıldı ve Nazmi Akdeniz içeri girdi. Nazmi Bey’i fotoğraflarından tanıyordum. Başkatip Hüseyin Efendi, ayağa kalkarak, ‘hoşgeldiniz Reis bey’ diyerek elini öptü. Ben de elini öptüm. Başkatip, bir fırsatını bulup dışarı çıktı. Belediye Reisi Erdal Çerçi ile geriye döndüler. Erdal Çerçi de Nazmi Bey’in elini öptü ve odasına davet etti. Orada kahveler içildikten sonra Nazmi Bey, gitmek için izin istedi. Erdal Çerçi dış kapıya kadar inerek uğurladı. Arabayla göndermek istediğinde Nazmi Bey istemedi ve yürüyerek belediyeden ayrıldı.

SADIK SAĞIROĞLU

Hayıtlı Mahallesi’ndendir. İstanbul Avusturya Lisesi ve Ticaret Okulu’nda okumuş ve Almanca bilirdi.

Uzun yıllar Milas Ticaret Odası başkanlığı yapmıştır.

CHP Milas’taki ileri gelenlerdendi. 1950-1966 yılları arasında  CHP Muğla Kurultay delegeliği görevinde de bulunmuştur.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık