• 07 September 2022, Wednesday 10:41
ÖzçelikARAL

Özçelik ARAL

KATI ATIK TOPLAMA İSTASYONLARI VE ARITMADAN ÇIKAN KATI ATIK VE SULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

1999 yılı yaz aylarında belediye işleri için Aydın'a gitmem gerekti. Park- bahçe işlerinde binek aracı yoktu. Temizlik işlerindeki binek aracı ile gitmem söylendi. Temizlik işleri amiri Hüseyin Sarı benim liseden öğrencim, uzun yıllar içerisinde belediyede yetiştirdiğim memurlardan

biriydi. Aydın'da işimizi sonuçlandırdıktan sonra Aydın Belediyesi'ne gittik. Aydın Belediye Başkanı Milas'ta Akkent sitesini yapan yükleniciydi.

Belediye Başkan Yardımcısı da Ziraat Fakültesinden çok yakın arkadaşım olan merhum Cihat Erdal idi. Kendisini ziyarete gittik, yanımdaki arkadaşın temizlik amiri olduğunu öğrenince bizi Aydın Belediyesi Çöp Toplama Merkezi'ne götürdü. O zaman Aydın, şu andaki bizim Milas Belediye'si kadar büyüktü. Büyükşehir yoktu. Bir yamaca rampa yapılmış, rampanın kenarına ağzı yaklaşık 4 metre, alt tarafı kesik bir koni şeklinde çöp toplama tankı yapılmıştı. Tankın altında elektrikle çalışan bir kapağı vardı. Ayrıca elekrik kesilmesine karşı alttaki kapağı açabilecek bir üreteç vardı. Aşağıya yanaşan bir damperli kamyon var olan çöpleri yükleniyor ve katı atık depolama alanına götürüyordu. Anlatıldığına göre 2 damperli kamyon tüm Aydın'ın çöpünü katı atık alanına taşıyordu. Tankta iş bitiminde tankı yıkayacak su ve ayrıca ilaçlama düzeni vardı.

Dikkatle inceledik, bu sistem Aydın Sanayi Sitesi'ndeki bir firma tarafından yapılmıştı. Aydın dönüşü konuyu Belediye Başkanı Fevzi Topuz'a anlattım. İlgilendi, fakat şu anda ekonomik sıkıntıdayız diyerek konuyu erteledi. Aradan yıllar geçti. Muğla Büyükşehir Belediyesi bütün

köylerin çöp toplama görevini ilçe belediyelerine verdi. Milas, köylerinden çöp toplamaya başlayınca araç ve personel gereksinmesi de arttı.

Milas’ın iki ucu arası yaklaşık 100 km'dir. Milas kaza merkezi bunun tam ortasındadır. Katı atık toplama alanı da buradadır. Şu anda artık mahalle adını alan eski köylerimizden çöp toplanmaktadır. Çöpler(katı atık), Ören yöresindeki 15 mahallenin atığı Hüsanlar Kömür Ocakları'ndaki kömürü alınmış çukurlara atılmaktadır. Bunun dışında kalan mahallelerin tüm atıkları Milas Katı Atık Merkezi'ne taşınmaktadır. Bu şekilde çalışan araçların günde 4 saati

topladığı yerle katı alanına gidip gelmekle geçmektedir. Biraz düşünürsek çöp toplama hizmetinin yarısı yolda geçtiğinden verim yüzde ellidir.

Aydın'daki gibi çeşitli yerlere katı atık toplama tankları yapıldığında ve buradan damperli araçlarla atıklar katı atık depo alanına taşındığında birden fazla faydası olacaktır.

1- zamandan en az yüzde elli kazanılacak, araç bu arada temizlediği alana haftada bir değil iki defa gidebilecektir.

2- Akaryakıttan büyük bir tasarruf sağlanacaktır.

3- Şu andaki araçlar yeterli olduğundan yakın zamanda yeni araca gereksinim duyulmayacaktır.

Ben 5-6 yerde toplama tankları yapıldığında bu konunun çok daha kolay çözülebileceğini düşünüyorum. Bu amaçla Aydın'daki çöp toplama merkezini belediye temzilik işleri ve atölye sorumluları yerinde incelemelidir. Bundan sonra mali hizmetler bölümünün sounmluları ile birlikte bir Fizibilite raporu hazırlanarak Belediye Başkanına sunulmalıdır. Bu konuda önce bir pilot uygulama, sonra daha geniş uygulama yapılabilir.

ARITMADAN ÇIKAN KATI ATIK

Milas Arıtma Tesisi'nde günde 3 ton civarında katı atık çıkmaktadır. Bu atık özel bir firmaya satılmakta ve firma da bunu işleyerek piyasaya sürmektedir. Milas toprakları genellikle organik madde yönünden fakirdir. Yeni parkların yapılması ve alanların doldurulması için bu atıklar kullanılabilir.

Büyükşehir Belediyesi ile yapılacak bir anlaşmayla atıklar Milas Belediyesi'ne devredilebilir.

Yıllık 1000 tonluk bu atık bir yerde toplanıp suyla da işlendikten sonra park-bahçe çalışmalarında kullanılabilir.

ARITMADAN ÇIKAN SU

Dünyada şu anda bir damla suyun bile önem kazandığı yıllardayız. Arıtma tesisinden çıkan sular Sarı Çay'a bırakılmakta, orada fazla ilerlemeden kum ocaklarının boşluğunda kaybolmaktadır. Bu suyun debisi saptanmalı ve nasıl değerlendirileceği üzerine düşünülmelidir. Bunun için:

1- Bu su arıtmanın arkasındaki bir tepede yapılacak büyük bir havuz veya gölette toplanıp o bölgedeki tarım alanlarının sulanmasında kullanılabilir.

2- Suyun debisi düşükse arıtmanın yanında bulunan belediye fidanlığının sulanabilmesi için fidanlık içinde yapılacak bir havuz ve sulama sistemiyle (şehir suyu kullanmak yerine), ikame edilebilir.

Sonuç olarak Sayın Belediye Başkanımız Muhammet Tokat'tan yukarıda belirttiğim önerileri inceletmesinin ve değerlendirmesinin yararlı olacağını düşünüyorum.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık