• 20 July 2022, Wednesday 9:48
ÖzçelikARAL

Özçelik ARAL

BELEDİYE MECLİSİ ANILARI (1973-77)

Milas Belediye Meclisinde 4 dönem üyelik yaptım. İlk seçildiğimde, 1973’de, 5. Sırada idi. Diğerlerinde (1977 – 1984- 1989) seçimlerinde ise birinci sıradan meclis üyesi seçildim.

1973-77 DÖNEMİ

1973 seçimlerini sağ partilerin bölünmesiyle açık farkla kazanmıştık. Belediye Meclisi’nde CHP’li 12 üye (Mümtaz Birol,Ali Mat, Orhan Zeki Kaya, Erdoğan Civelek, Salih Koçer, Fatih Yalçınkaya,Kutlay Yazar,İhsan arıkan, Nail Görgen, Abdurrahim Soykan, İsmail Ödemiş (ölümüyle Ahmet Demirkol) ve ben. Adalet Partisi (AP) 4 üye, Demokratik Parti (DP) ise 6 üye ile temsil ediliyordu.

CHP grubundan 1969-1973 yılları arasında Belediye Meclisi üyeliği yapmış iki kişi vardı. Erdal Çerçi ve İsmail Ödemiş bu görevde bulunmuşlardı.  Hepimiz acemiydik.

BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİ OLUYORUM

1973 Aralık ayında yapılan ilk toplantıda Belediye Başkan Vekilliği’ne meclis kararı ile seçildim. Bu görevim 18 ay sürdü. 1975 Mayıs ayı sonunda CHP İlçe Başkanlığı’na seçildiğim için görevden ayrıldım. O zamanlar CHP tüzüğüne göre, ilçe başkanları, belediye Meclis Grubunun Başkanı idi. 1980’e kadar tekrar görev almadım. Belediye Bütçe Komisyonu Başkanlığı’na Mümtaz Birol,İmar Komisyon Başkanlığı’na ben getirildim.

BELEDİYECİLİĞİ ÖĞRENİYORUM

Belediye Baş Katibi ve Saymanı, bizlerin acemi olmasından faydalanarak, bizleri yönlendirmeye çalışıyorlardı.

Belediye arşivinde bulunan 1580 sayılı Belediye Kanunu’nu işyeime götürerek inceledim. Kanundaiçtihatlar ve kitabı kaleme alan Merkez Valisi’nin yorumları ve araştırmaları vardı. Çok faydalandım. İşin anahtarını öğrenmiştim. Daha sonraki günlerde bunları ilgililer hissettiler ve ‘siz daha iyi bilirsiniz’ demeye başladılar.

BELEDİYE KADROLARI

1973 yılında, Milas Belediyesi’nde yüksek tahsilli olarak bir doktor, sağlık okulu mezunu bir ebe, bir sağlık memuru, 2 inşaat teknisyeni lise seviyesinde varken, bir tek lise mezunu bayan memur vardı. Diğer memurların 2’si orta okul mezunu, diğerleri ise ilkokul mezunuydu.

Epsi DP ve AP döneminde belediyeye atanmışlardı. Sadece 1 adet tek parti devrinden kalma, CHP’ye yakın memur vardı.

Eldeki kadro ile çalışmak zorundaydık. Üst düzey memurlar, CHP iktidarına uyum sağlayarak hiç bir sorun çıkarmadılar; görevlerine devam ettiler.

Biz de boşalan kadrolara yeni memurları sınavla alarak, yetiştirmeye başladık. Ancak eski kadroların ortadan kalkması 1990’lı yılları bulacaktı.

SU KAYNAĞI YENİLENİYOR

1972 yılındaki kuraklık Milas’ta su sıkıntısına yol açmıştı. 1973’te Sarıçaydaki keson kuyuların yakınlarına, yeni iki artezyen kuyusu açılsa da su kesintileri devam ediyordu.

İller Bankasınca aynı bölgede açılmış iki kuyu vardı. Bekliyordu. Bu kuyulardan birinden yeni bir su iletim hattı ile Burgaz Mahallesi’ndeki su deposuna döşemek için, iki bin metre uzunluğunda boruya gereksinme vardı. Bu konuyu inceledim. İzmet yakınlarındaki Manessan Firmasından çelik boruların alınmasınakarar verildi. Boru bedeli 500 bin lira tutuyordu. Bunu belediyenin karşılaması olanaksızdı. Sonunda, elektrik işletmesinin, her ay TEK (Türkiye Elektrik Kurumu)’na ödenmesi gereken bedeller ödenmedi. Borular alındı, döşendi. 700 bin lira harcandı. Yeni kuyudan su basılması ile susuzluk sorunu bitti.

MEHMET YÜKSELEN-TAHİR SEZEN ÇEKİŞMESİ

Kışla, İnönü ve Selobaşı caddelerinin kesiştiği Dörtyol adı verilen bölgede, Gazi Menteşe’nin başkanlığı döneminde kamulaştırmalar yapılmıştı.

Burada kısmen evi kamulaştırılan Tahir Sezen(Çingen Tahir), kalan üçgen şeklindeki yerinin yandaki parsele şuyulandırılma yapılmasına karşı çıkıyor ve ‘bu işi kim yapıyorsa..’ diye tehdit ediyormuş.

Yandaki parselin sahibi Mehmet Yükselen idi. Yükselen CHP İl Genel Meclis Üyeliği yapmış ve Milas Esnaf ve Sanatkarlar Derneği Başkanıydı.

Belediyeye AP döneminde çeşitli dilekçeler vermiş ve şuyulandırma işi bir türlü sonuçlandırılmamıştı. Dilekçeler, sonunda bir dosya haline gelmişti.

1973’te iktidar değişince, Mehmet Yükselen başvurusunu yeniledi. Belediye Başkanı Erdal Çerçi, bu konularda tedirgin ve çekingendi. Dilekçenin Belediye Meclisi’nde konuşulacağı gün, bu durumdan ürkerek, ‘hastayım’ diye rapor aldı. Başkan Vekili olarak meclisi ben yönettim; şuyulandırma kararı bu defa oy birliği ile çıktı. Ben Tahir Sezen’I hiç tanımam, bana da herhangi bir tehtidi olmadı.

Belediye Meclisi toplantıları yılda 3 defa yapılıyordu. Birinde bütçe görüşmeleri, ikincisinde kesin hesaplar ve organların seçimleri yapılıyordu. Üçüncüsünde ise ortaya çıkan diğer konular görüşülüyor ve olağanüstü toplantı hiç yapılmıyordu.

Belediye Meclisi’nin bu günkü gibi geniş yetkileri yoktu. Sadece bütçe, kesin hesip, organ seçimleri, belediye kamulaştırmaları ve mülk satışları gündeme geliyordu.

BÜTÇE KOMİSYONU BAŞKANI OLUYORUM

1975 organ seçimlerinde Mümtaz Birol Belediye Başkan Vekili seçilince Bütçe Komisyon Başkanlığı boşaldı. Ben zorunlu olarak, Bütçe Komisyonu, İmar Komisyonu ve Memir Sınav Komisyonu başkanlıklarını yüklendim.

Bu görevim 1977’den sonra da devam etti, 12 Eylül 1980’de sona erdi.

İSMET PAŞA MAHALLESİ KURULUYOR

İsmet İnönü 1973 Aralık ayında vefat etmişti. Belediye Meclisi’ndeki kadroların hepsi İsmet Paşa ekolünden gelmekteydi.

Milas’ın altı mahalle muhtarlığı vardı. Bunlar Hayıtlı-Ahmet Çavuş, Hacı Apti-Şevketiye, Gazipaşa-Firuzpaşa, Hocabedrettin-Hisarbaşı, Birgaz-Gümüşlük ve Hacı İlyas Mahalleleri idi.

Hacıilyas Mahallesi Gümüşlük caddesinden başlayarak, Bodrum karayoluna kadar yaklaşık 3,5 km. uzunluğa sahipti.

Burada yeni bir mahallenin kurulması, belediye meclisi grubumuzda görüşüldü. Müştak Bey Caddesi’nden Bodrum yoluna kadar olan bölümün İsmet Paşa Mahallesi olması meclise önerildi, kabul edildi.

1975 yılı Senato seçimleri ile birlikte buruada ilk defa muhtarlık seçimi yapıldı. Partimizin desteklediği eski Bozalan Muhtarı Mustafa Ali Alpaslan muhtar seçildi. Bu görevini de çeyrek asır devam ettirdi. Kendisini rahmetle anıyorum.

İSMET PAŞA MAHALLESİ’NDEKİ YENİ CADDELERİ İSİM VERİLMESİ

Belediye Meclis üyelerimizden Salih Koçer (Sucu Salih), hem belediyede çalıştıktan sonra ilk Belediye Meclis üyesi olan bir kişiydi. Su katılmamış Atatürkçü ve Kuvayı Milliyeci’ydi. O’nun önerisi ile bu mahalledeki caddelerin bazılarına, Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızın isimleri verildi. Bunlar Mareşal Fevzi Çakmak, Kazım Karabekir ve Fahrettin Altay’dı.

Kendisi daha sonraları büyük dostum, ağabeyim oldu. Salih Koçer’I de rahmetle anıyorum.

MİLAS BELEDİYESİ ŞEHİR İÇİ İÇİN 2 OTOBÜS ALDI

1975 yaz aylarında, İzmir Belediyesi’nden 116 bin liraya alınan iki otobüs Milas’a geldi ve şehir içinde çalışmaya başladı.

           

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık