• 11 April 2023, Tuesday 10:23
ÖzçelikARAL

Özçelik ARAL

1950-1960 DÖNEMİ BELEDİYE REİSLERİ (I.)

Bu dönem Demokrat Partili 5 belediye reisinin Milas’ı yönettiği dönemdir.  Bu dönemin en müşterek özelliği, yönetimin CHP’lilere karşı ayrımcı bir politika izlediği dönem oluşudur.

A.TURHAN AKARCA ( 1950-1954 )

Belediye seçimleri 3 Eylül 1950 tarihinde yapıldı. Belediye meclisine aday gösteren partilerden, Demokrat Parti 1826 oy, CHP ise 1276 oy aldı.

Daha sonra 8 Eylül 1950 günü, seçimi kazanan yeni belediye meclisi üyeleri toplanarak, 16 oyla Turhan Akarca’yı başkan seçti.

ESKİ İMAR PLANINA GÖRE PLANLANAN ALAN İMARA AÇILIYOR

Milas ilk imar planı 1939 yılında yapılmıştı. Bu plan  130 hektar bir alanı kapsıyordu. Milas şehir alanı ise yaklaşık 4000 dekar idi.

Şu anda Milas’ın imar planı alanının 1400 hektar olduğu düşünülürse, 1939 yılından beri şehir imar planı yaklaşık on kat büyümüştür.

1939’da yapılan yeni imar planı ile Hacıilyas mahallesinin ve Hayıtlı mahallesinin uzatılması ön görülmüştür.  Fakat bu konuda hiçbir çalışma yapılmamıştı.

YENİ CADDELER AÇILIYOR

Bağ, Zafer, 27 Mayıs caddesi, Tütüncüler caddeleri ile stat caddesinin açılmasına karar verilmiştir.

Milas güneye doğru şimdiki liseye kadar gidiyor, oradan geriye dönerek, tekrar Müştak Bey Bulvarı ile birleşiyordu.

Yukarıda belirtilen alanlar genellikle bağ bahçesi alanı şeklindeydi.

O zamanki imar kanununa göre; imar yolları için belediyenin mülk sahiplerine kamulaştırma bedeli ödemesi gerekiyordu. Şimdiki yeni imar kanununda ise bugün bedelsiz terk vardır.

Yine aynı kanuna göre, yeni açılan yoldan cephe alan parsel sahipleri de artan değer artışı nedeniyle, belediyeye şerefiye bedeli ödemek durumundaydı.

Mülk sahipleri ile konuşularak, belediye şerefiye bedeli almaktan vaz geçerek, mülk sahipleri de kamulaştırma bedeli ödenmemesine birlikte karar verildi.

Hacıilyas mahallesine ek olarak açılan bu alanda ilk olarak, toprak yollar yapıldı. Daha sonra belediye başkanının çalışması ile fıstık çamı ağaçları dikildi.

STAT CADDESİ AÇILIYOR

Bugün Barış caddesi adını alan bu cadde o zaman yine de bağ bahçelerin arasından geçiyordu. Bu caddeye de fıstık çamı ağaçları dikildi.

YENİ MEZARLIK DUVARI YAPILIYOR

Şu anda Süleyman Kavağı adı verilen mezarlık alanı 1946 yılında kamulaştırılmıştı. Mezarlığın çevre duvarları, içinden çıkan taşlar, kireç yapı ile 10 yıla yakın süre sonunda kullanabilecek hale getirildi.

1960 yılında öldürülen bir polis memuru, buraya defnedilen ilk kişi oldu.  1969’da alınan bir kararla eski mezarlığa (Maşatlığa) yeni definler durduruldu. O yıldan sonra da yeni mezarlığa defin yapıldı.

YENİ ELEKTRİK SANTRALİ

Hisarbaşı mahalledeki 110 voltluk sadece geceleri şehre elektrik akımı veren santral, gereksinimleri karşılamıyordu.

1950 yılı seçimlerinden önce gündüzleri ikişer saat ve Pazar günleri 5 saat elektrik veriliyordu.

1952’de yeni elektrik santrali Hacıapti mahallesindeki eski mezarlık alanına yapıldı. Halen burada Turhan Selçuk Parkı bulunmaktadır.

25 Haziran 1952’de bitirilen santral ile günde 6 saat evlere ve sokaklara elektrik akımı veriliyordu. Milas Belediyesi santralin kapasitesini biraz daha arttırarak, vatandaşın gereksinimini karşılıyordu.

EVLERE SU VERİLİYOR

1950 senesi sonralarında Milas’ta iki su deposu ve Milas’a gelen iki su ishale hattı vardı. Labranda suyunun Milas’a getirilmesi ile birlikte şehir içindeki evlere su vermek için 3 km font (döküm) boru döşendi.

Eski Kaymak Kavağı suyu da buna eklenince evlere su abonesi verilmeye başlandı.

SU ELEKTİK İŞLETMESİ KURULUYOR

Su ve elektrik işleri belediye bütçesinin içinden görülüyordu.

Döner sermayeli bağımsız bir işletmenin kurulmasına karar verildi. Bu işletmenin adı “Elektrik ve su sorumlu işletmesi saymanlığı” idi.

1975’te alınan bir kararla bu işletmeye otobüs de eklendi. Daha sonra da bağımsız bir işletme oldu. bu işletme , 1984’de kadar elektrik ve su işletmesi olarak çalışıyordu.  1984’den sonra, elektriğin TEK kurumuna geçmesi ile yalnızca su işletmesi olarak kaldı. 2014’de Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin kurulması ile birlikte MUSKİ ile birleşti.

BALAVCA DERESİ ISLAHI

Daha önce de belirttiğim gibi, Balavca Deresi’nin yatağının kapatılması ve yeni dere yatağının kazılması bu dönemde de devam etti.

Ayrıca Hacıilyas mahallesinin içinden gelen dere yatağının bir kısmı bu dönemde üzeri beton kalıplarla kapatılıp Balavca Deresi’ne birleştirildi.

CEMİL MENTEŞE

Milas’ta iki belediye reisi, hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemlerinde görevde bulunmuştur.

Cemil bey gençliğinde Osmanlı döneminde belediye reisliği görevinde bulunurken, bunu 1954-1955 yılları arasında da devam ettirmiştir. Diğer bir şekilde görevde bulunan belediye reisi Şevket Gökbel’dir.

BALAVCA DERESİ’NİN İŞİ SONLANDIRILIYOR

Cemill Bey döneminde tamamlandı.

Bugünkü Atatürk Bulvarı geniş bir cadde halini aldı. Orta refüj daha eskiden vardı. Fakat yolun doğu yakası bu dönemde çaydan getirilen taşlar ile döşendi.

GAZİ MENTEŞE  (1955-1956)

ELEKTRİK FABRİKASI

Bu dönemde 390 beygirlik, elektrikli motorun tamamlanması bitirildi.

HASAN NALBANTOĞLU (1965-1957)

Hasan Nalbantoğlu’nun iki yıllık belediye reisliği döneminde çok önemli işler yapıldı.

ELEKTRİK FABRİKASI BÜYÜTÜLDÜ

Bu dönemde elektrik fabrikasının kapasitesi arttırıldı.

YENİ SU KUYULARI AÇILIYOR

Kaymak Kavağı ve Labranda kaynak sularının gereksinimi karşılamaması üzerine Sarı Çay bölgesinden bir arazi kamulaştırılarak buraya bir keson (elle kazılmış, duvarları beton) kuyu kazıldı. Bu kuyu Burgaz Su deposuna yaklaşık 2 Km mesafede bulunuyordu.

(devam edecek)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık