• 24 March 2023, Friday 10:28
ÖzçelikARAL

Özçelik ARAL

YIL 1973 UMUDUMUZ ECEVİT, YIL 2023 UMUDUMUZ BAY KEMAL

Yarım asır ne çabuk geçti. Fark etmedim bile. 50 yıl önce CHP Milas İlçe Yönetim Kurulu’nda ilçe sekreteriydim. 30 yaşında Atatürk’çü Kemalist ve koyu CHP’liydim.

73’te gençlerle birlikte dağlara taşlara “Umudumuz Ecevit” “Karaoğlan” diye yazdık.  Fazla masraf olmaması için yağlı boya yerine, duvar badanası boyası kullanıyorduk. Milas’ın kum taşlı dağları, Türkiye’nin dağları, Ege’den Doğu Anadolu’ya kadar bu yazılarla doluydu.

Ülkemizi çağdaş uygarlık düzeyine çıkaracak, insanca, hakça bölüşmeyi getirecek bir düzeni o günün gençleri olarak istiyorduk. Bu uğurda CHP lideri Bülent Ecevit’in yanında yer aldık. Büyük heyecanlar ve umutlar yaşıyorduk. Çok umutluyduk ve ak günlerin bizleri beklediğine inanıyorduk.

Seçimler oldu. 1950’den sonra ilk defa CHP 1973’te sandıktan birinci parti olarak çıktı. Fakat tek başımıza hükümet kurma olanağımız yoktu.

Milli Selamet Partisi (MSP) ile ilk defa koalisyon kurduk. Başarılı çalışmalara imza attık. Kıbrıs Barış Hareketi’ni yaptık.  Şahlanmıştık.

İşte o zaman dış ve iç güçler devreye girdi. Koalisyon hükümeti çekildi. Tekrar muhalefete döndük. Hayallerimiz ertelendi. Fakat biz gençler yılmadan ülkümüzün peşinde idik.

1977’de genel seçimler yapıldı. Bu defa da CHP daha da güçlenerek, birinci parti olarak seçimlerden çıktı. Yine de tek başımıza iktidar olamıyorduk. Güç de olsa Adalet Partisi’nden (AP) ayrılan milletvekilleri ile hükümet kurduk.

Hükümetin yaptığı olumlu işler, iç ve dış güçlerin işine gelmedi. Hükümeti yıkmak için el ele vererek bunu da başardılar. 

Umudumuzu yitirmedik. Fakat hayallerimiz ertelendi. 12 Eylül hareketi ile birlikte zoraki kenara itildik.

12 Eylül sonrası seçimlere partimiz SODEP sokulmadı. Ancak yerel seçimlere zor koşullarda girdik. Fazla başarılı da olamadık. Bir süre de bekledik. 1989 yerel seçimlerinde olağanüstü başarı sağlayarak, 2019’deki gibi tüm büyük kentlerin yönetimini kazandık.

Bu Türkiye’de sağ çevrelerde öncelikle panik yarattı. Bize karşı sert politikalar oluşturmaya başladılar ve bunda da başarılı oldular. Bir süre gerileme içinde olduk.  Üzerimizdeki gerilimi atlatabilmemiz uzun zaman aldı.

2019 yerel seçimlerinde büyük başarı kazanarak, üzerimizdeki ölü toprağını attık.

Yeniden doğmuş gibiydik. Artık eski hayallerimizi, günün koşullarına göre yenileyip, iktidar olmayı düşlemeye başladık.

Genç arkadaşlarımıza 2021’de yaptığım bir konuşmada, ilk defa 1977’den sonra 2023’te önümüzün açılı olacağını açıkça parti toplantımızda belirttim. O günler geldi.

1973’deki CHP’li olmanın ruhu ve inancı 2023’de tekrar doğdu. Bu seçimlerde hem birinci parti, hem de içimizdeki biri olarak, Kemal Kılıçdaroğlu’nu cumhurbaşkanı seçtireceğiz.

Bu güçle hep beraber çalışıyoruz. Seçim gününü hep birlikte bekliyoruz.

 1973-1977’de yapamadığımızı bu defa yapacağız. 1973’de umudumuz Ecevit’ti. 2023’de geç de olsa bu defa umudumuz Kemal Kılıçdaroğlu’dur.

Yolun açık ve aydın olsun BAY Kemal, seni yürekten ve candan, var gücümüzle destekliyoruz.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık