- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 09 June 2023, Friday 10:36
- 828 kez okundu
14 ve 28 Mayıs seçimleri sonuçlandı.
Her şeyiyle pek çok sıkıntılı sürecin yaşandığı bir seçim daha geçirdik. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Anayasa’ya ragmen yeniden aday olmasından tutun da, seçim süresince, seçimin güvenliği için gerekli bakanların istifa etmemesinden, bütün bakanların milletvekili adayı olmasından ve iktidarın bütün imkanlarından faydalanarak çalışma yapmalarına, zaten tekelcileşmiş yaygın yandaş medyada yapılan ve yalan ve montaj olduğu belli olan ve itiraf da edilen iftira kampanyalarına ve hatta seçim için vatandaşlık verilen Suriyeli, Afganlı, ev aldığı için vatandaşlık verilen, Türkçe bile bilmeyen vb. belki milyonu geçkin oy kullanılmasına, özellikle kırsal kesimlerde korucu ve güvenlik güçlerinin sandık başı zorbalıkları ve hilelerine kadar pek çok anti demokratik uygulama ile, seçim sonuçları, Erdoğan’ın tekrar Cumhurbaşkanı ilan edilmesiyle sonuçlandı.
Peşinden de yaklaşık R ‘ye karşı H’lik oy oranıyla seçimi kaybeden CHP ve muhalefet cephesinde, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na karşı, tam bir saldırı cephesi açıldı. “Bu kaçıncı hezimet” nidaları eşliğinde ve özellikle basın ve sosyal medyada yürütülen ve dizginsizce sürdürülen bu tartışmaların hepsi de, hep kişiler ve olaylar üzerinden tartışılmaya sokuldu. Ne ilginçtir ki, bunların önemli bir bölümü de, seçim öncesinde muhalefet cephesinin kesin kazanacağı angajmanıyla hareket ederek, muhalefetin her şeyini göklere çıkaranlar, bu kez Kılıçdaroğlu’nun kellesini istemekte yarışır hale geldiler.
Evet, ülkenin özellikle ekonomik göstergelerinin neredeyse iflasa sürüklendiği, hayat pahalılığının vatandaş için tam bir cendere ve yoksullaşma yarattığı koşullarda, muhalefetin seçimleri kazanamamasını, yukarıda saydığımız antidemokratik seçim sürecinden bağımsız olarak ele alıp, başta Kılıçdaroğlu ve CHP yönetiminin hatalarına bağlamak, son derece yanlıştır. Bu, Kılıçdaroğlu ve CHP yönetiminin hataları yok anlamına ise hiç gelmiyor. Çok büyük hatalar var elbette, ama vurgulamak istediğimiz, gerek seçim öncesinde, gerekse seçim sonrasında yapılan eleştirilerin hemen hepsinin de, CHP’nin hatalarının özünden ziyade, göstergeleriyle uğraşılması nedeniyle, çözümü göstermiyor.
Öncelikle, bir hasar tespiti yapmakta yarar var. Yaklaşık 2,5 milyonluk bir seçmen çoğunluğuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan yeniden seçilmiştir. Ve bunun nasıl olduğunu da yukarıda belirttik. Ve bu seçim, herşeyden once, Erdoğan ve yakın çevresi için, tam bir güvenlik sorunu haline gelmişti. Erdoğan eğer seçimi kaybetseydi, önümüzdeki dönem, çok büyük yargılamalarla karşı karşıya kalabileceği de açıktı. O nedenle her türden anti demokratik uygulamaya, yalan ve iftiraya, baskıya başvurmaktan kaçınmadılar.
Bu oyların yarısı Erdoğan’ın hanesine yazılmasa, seçimin sonucu, bu koşullarda bile farklı olabilirdi.
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 14 ve 28 Mayıs seçimleri sürecindeki liderliği ise, kim ne derse desin, yabana atılamayacak cinstendi. Öncelikle İYİ Parti’ye verdiği milletvekili desteğiyle bu partiyi parlamento sistemine sokmayı başardığı ve sonra da seçimler sürecinde, Erdoğan AKP’siyle problem yaşayan neredeyse bütün muhalif güçleri “Millet İttifakı” adı altında toplayabilme ve dağıtmadan sürdürebilme ufku ile hareket ederek, bunu başardığı için, önemli bir işlevi yerine getirmiş ve ötesinde, şimdiye kadarkinden daha farklı bir liderlik profili çizerek, aslında, herkesin haklı övgüsünü de almıştı.
Kuşkusuz, bu süreçte yapılan, diğer küçük partilere çok kontenjan verilmesi, vb. gibi tartışılacak hatalar olabilir.
Ama o zamanlar Kılıçdaroğlu’nun performansını hep alkışlayan pek çok kesim, ne hikmettir ki, seçim kaybedilince, bu kez CHP ve Kılıçdaroğlu için, çok büyük çoğunluğu son derece yüzeysel gerekçelerle ‘kırma’ çalışmasına girmişlerdir. Kuşkusuz, bunun en önemli nedenlerinden biri de, ‘sol’da duran CHP’nin programının sorgulanması yerine, CHP’de Kılıçdaroğlu’nun yerine iktidara gelebilme çabalarıdır.
Bu o kadar böyledir ki, çok küçük bir kesim dışında kimse, CHP’nin bütün bu süreç boyunca, Millet İttifakı çalışmaları sürecindeki faaliyetleri dışında, ülkenin temelli ekonomik, demokratik ve siyasi çıkmazlarına karşı savunduğu temel ideolojik ve programatik yaklaşımları üzerinde durmadı, eleştiri üretmedi.
Önümüzde, 9 ay sonra yapılacak bir yerel seçimler var. CHP’nin, bu seçimlere lider değiştirerek mi, yoksa yine Kılıçdaroğlu ile mi gireceği önem kazanıyor. Bize göre, 9 ay sonraki seçimler için yeni lider arayışı, CHP’nin birazdan sayacağımız iki temel eksiğine cevap bulmadan, beyhude bir çabadır ve bu sorunlar giderilmeden zaten CHP’nin yerel seçimlerde de başarı şansı olmayabilir.
CHP yönetimi ve Kılıçdaroğlu’nun bu düzlemdeki en büyük eksiklikleri, CHP için iki temel noktada düğümlenmektedir.
Birincisi, CHP, uzunca süredir, tabandan beslenmeyi kesmiş bir görünüm vermektedir. Seçim süreçleri gösterilerek, partinin ilçe, il ve ülke kongrelerinde ön seçim zorunluluğunu yerine getirmemesi, hem gerçek üyelerin siyaset oluşturmasına katkısını engellemiş, hem de mevcut yöneticiler ve belediye başkanlarının hakim olduğu delege yapıları nedeniyle, partinin ilerlemesini engelleyen, heyecanı körelten, dayanışmayı engelleyen sıkıntıların pıtrak gibi çıkmasına ve partiye hakim olmasına neden olmuştur. Bu da bir dizi ‘hizip’ tartışmalarını ve kırgınlıkları, hayal kırıklıklarını da beraberinde getirmiştir kaçınılmaz olarak. Bu ise, siyasetin damarlarının kurumasına yol açmaktan ve siyaset kurumunun yozlaşmasından başka bir sonuca yol açmaz.
CHP’nin yeni MYK’sının aldığı, partinin bütün düzeylerindeki seçimlerin ön seçimle yapılacağı açıklaması, bu açıdan son derece önemlidir. CHP, bu temel üzerinden yürüyerek, parti tabanının siyasi canlanmasını gerçekleştirebilecek bir pozisyon elde etmiştir.
Ama bir bu kadar önemli olan ikinci ve temel konu ise, CHP’nin programının belli konularda tam bir netlik taşımamasıdır. CHP, tarihsel “altı ok”u zaman zaman telaffuz etmekte, ancak gereklerini yerine getirmemektedir. Bunların en önemlilerinden biri, bu dönemde iyice ortaya çıkan iktisadi politikalar konusundaki tavırdır. Geçmişte altı ok’un en önemli uçlarından biri, devletçilik, ya da ‘karma ekonomi’ modelini savunmasıdır. Ama şimdiki yönetim, özellikle de ekonomi yönetiminde yer alanların, bunun tam tersi bir şekilde, neoliberal politikalarla hemhal bir yaklaşım içinde oldukları açıktır. Kemal Derviş sonrası partide bu eğilimdeki liberal ekonomi görüşleri öylesine güçlü konumdadırlar ki, son seçim sürecinde İngiltere ve ABD’de, aynı eksenli ‘taze para arayışları’ çok fazla dikkat çekmemiştir, güven de vermemiştir. Şimdi, yeni Erdoğan hükümetinin atadığı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de aynı işi yapıyor.
Oysa hemen bütün ciddi iktisatçların, ki bunların bir kısmı dünya çapındaki iktisatçılarımızdır, söylediği kesin bir şey vardır. Liberal ekonomi politikalarıyla Türkiye’nin içine girdiği borç sarmalından kurtulması mümkün değldir. Tek çarenin, bu süreçte çok büyük haksız kazançlar elde eden büyük sermayenin eline geçen bu servetin, servet vergisi ile hazineye kazandırılması olduğunu açıkça söylüyorlar.
Bu noktada, Kılıçdaroğlu’nun seçim sürecinde bahsettiği, ‘5’li çete’ gibi sermaye çevrelerine peşkeş çekilen 418 milyar dolar parayı geri alacağını söylemesinin olumlu etkilerinin altını çizmek gerekir. Hatta bazı özelleştirmelerin geri alınacağından da, cılız da olsa bahsedilmişti. Ancak bunlar, CHP’nin ‘altı ok’unun Devletçi ya da karma ekonomi modeli gibi bir program halinde savunulmadığı için, dağınık ve çok da fazla güven vermeyen yaklaşımlardı. CHP’nin, geldiğimiz bu noktada, bu konudaki tercihlerini de ‘sol’ bir yaklaşımla, netçe, gümbür gümbür savunarak, kitlelere güven vermesi gerekiyor.
Yine, ikinci olarak, CHP’nin dünya ekonomik sisteminin geldiği yeni aşamada, emperyalistler arası mücadelenin geldiği yeni seviyede, akılcı, ulusal bir duruş sergileyecek politika araçlarından da uzak olduğu, bu seçim sürecindeki Rusya’ya karşı sarfedelen ‘taktik’ gibi gözüken ilkesiz yaklaşımlarla ortaya çıktı. Üstelik bu, Rusya’nın Erdoğan’a seçimlerde ‘dijital katkı’ yapacağı vb. gibi bayat politakalarla yapıldı.
Oysa, Türkiye’nin şu an Erdoğan’ın çoğu çok farklı endişelerle sürdürdüğü, emperyalistler arası çelişkilerden bölgede olabildiğince yararlanma ve çoklu yarar sağlama yönündeki politikası, savunulması gereken bir politikayken, böyle yanlış ve yararsız bir anti-Rus politikası da savunuldu.
Bunların tümü de çok eklektik bir biçimde yapıldı. Bunlar, ilkesiz, programsız politikanın kaçınılmaz ürünleridir ve sonuç da, kaçınılmaz olarak halka güven vermemektedir.
Sonuç olarak, yerel seçimlere kadarki süreç içinde, partinin bütün aşamalarda ön seçim mekanizmasını işleterek, parti siyasetine canlılık getirmesi çok önemlidir. Ve, ikinci olarak, toplanacak Kurultay ya da kongre sürecinin, mutlaka seçimlerin çok ötesinde, gerekirse bir hafta sürecek program tartışmalarıyla doldurulması ve CHP’nin kimliksiz, kişiliksiz liberal iktisat politikalarından arınarak, gerçek altı ok ilkelerine dönen kemikli bir iktisat politikası oluşturması, çok önemlidir.
Bu süreç, Kılıçdaroğlu’nun çevresindeki liberal kadrolardan kurtulmasının da tek yoludur.
Bu 9 aylık yerel seçim sürecinde Kılıçdaroğlu’nun istifası bir işe yaramaz. Parti daha kötü bir duruma gelir ve bu sürede toparlanamaz. Ama bu yönde yapılacak hızlı adımlarla, 9 ay sonraki yerel seçimlerde kazanılacak bir başarı, Türkiye’nin genel tablosunu da tersine çevirebilecektir.
Unutulmasın, önümüzdeki Türkiye ekonomisinin geleceği ve bu hükümetin talan ekonomisini devam ettirmekten başka yolu olmaması, Türkiye’nin bu iktidardan kurtulması için en büyük dinamiğidir.
-
27.08.2024 MEVCUT SİYASİ DURUM VE CHP
-
23.08.2024 SPOR AMATÖR MÜ PROFESYONEL Mİ OLMALI?..
-
23.08.2024 ALT YAPIDA ACİLEN YAPILMASI GEREKENLER..
-
07.06.2024 Milas’ın Mahallelerindeki ‘Karavan Parkı’ Sorunu..
-
05.06.2024 UYUTULMAK İSTENEN KİM!?..
-
27.05.2024 31 MART’TA MUĞLA VE MİLAS’TA NELER OLDU?
-
05.04.2024 SEÇİM SONUÇLARI NEYİ GÖSTERİYOR?
-
29.03.2024 HAYAL DÜNYASI VE GERÇEKLERİN MÜCADELESİ..
-
16.03.2024 DERLENİP DÜRÜLMESİN BAYRAKLAR… ADAYLARA ÇAĞRI!
-
13.03.2024 AYDIN BEY, KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?..
-
15.02.2024 EN GÜÇLÜ ANKET SANDIKTIR!..
-
13.02.2024 TABLO NETLEŞTİ!..
-
22.12.2023 ŞAŞKIN BİR “YURTTAŞ İNİSİYATİFİ” !..
-
05.09.2023 AĞUSTOS SONA ERERKEN..
-
04.08.2023 MUHTARLARIN YALAN BEYANI ÜZERİNE..
-
13.06.2023 CEVAP BEKLEYEN SORULAR..
-
11.04.2023 VE ADAYLAR ÇIKTI MEYDANE!.. (Bakalım Hangisi Diğerinden Merdane!..)
-
21.07.2022 AKP MİTİNGİ, NEDEN? SEÇİM Mİ VAR?
-
19.07.2022 MİLAS OSB ve ‘BEKÇİ MURTEZA’
-
17.07.2022 UYDURUK HABER Mİ, YOKSA..!
-
19.05.2022 MADEM Kİ..
-
04.04.2022 BİR TURNUSOL KAĞIDI: ZEYTİN AĞACI..
-
10.12.2021 GURURLUYUM, GURURLU OLMALIYIZ!.. ASALETE BAKAR MISINIZ?..
-
16.11.2021 ŞENLİK GÜZELDİ.. İKİ GÖLGE HARİÇ!..
-
09.11.2021 ŞEHİR PLANLAMASI AÇISINDAN GÖZE BATANLAR
-
04.11.2021 TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’NİN AÇIKLAMASI ÜZERİNE..
-
02.11.2021 PLANSIZLIĞIN PÜF NOKTASI
-
26.10.2021 GÜMÜŞKESEN ANIT MEZARI NEDEN HÂLÂ HAPİS!?
-
19.10.2021 “KEFEN GİYMEK”..
-
18.10.2021 BİR HASTANE HİKAYESİ!...
-
07.04.2020 SORU İŞARETLERİYLE YAŞAMAK..
-
24.03.2020 VATANDAŞIN HABER ALMA HAKKI..
-
12.11.2019 BU FARKLILIK NEREDEN KAYNAKLANIYOR!?
-
30.09.2019 BİR GARİP CEVAP: “O BÖLGEDE TERMİK SANTRAL YOKTUR”
-
11.09.2019 ORMANLARIMIZ, MADENLER VE SULARIMIZ..
-
21.08.2019 YANGIN SÖNDÜRME UÇAKLARI, YANAN ORMANLARDAN DAHA MI PAHALI!?
-
10.07.2019 İÇİNDE “MİLAS” GEÇEN KİTAPLAR (1)
-
25.06.2019 Vee.. “her şey çok güzel olacak”!..
-
19.02.2019 İKTİDAR GÜCÜYLE BAŞKAN OLMAYA ÇALIŞMAK..
-
18.02.2019 BAŞIMIZ DÖNDÜ..
-
30.01.2019 FIRTINANIN ARDINDAN..
-
29.01.2019 SİYASET KURUMU..
-
24.01.2019 CHP’DEKİ EĞİLİM YOKLAMASI BİR MİLATTIR
-
01.01.2019 2019’a Başlarken.. Umut, Sönmeyen Kıvılcımdır..
-
22.12.2018 GÜNBATIMI SÖYLEŞİLERİ VE TERMİK SANTRALLAR..
-
20.12.2018 İBRETLİK BİR ANI!..
-
10.12.2018 OSMAN GÜRÜN BAŞARISIZ MI?
-
10.12.2018 31 MART’A DOĞRU..
-
20.11.2018 SALKIMSÖĞÜT
-
13.08.2018 KULEKENT – MARÇALI – HEKATOMNOS
-
10.07.2018 CHP’de mesele kişisel değil, program meselesidir
-
28.06.2018 Sürpriz olan ne? / 2
-
26.06.2018 Sürpriz olan ne?
-
20.04.2018 ‘Erken Seçim’ değil “Baskın Seçim” ya da İktidar panikte!..
-
19.03.2018 9. TARIM FUARI’NIN ARDINDAN AKILDA KALANLAR
-
24.08.2017 Bir ziyaretin hatırlattıkları ...
-
01.08.2017 Bazı sorunlar …
-
18.04.2017 Bu sonuca göre …
-
21.02.2017 Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü ne diyor?
-
09.02.2017 Okluk Koyu
-
08.02.2017 Soru, “Meydanda ne olacak” mı?
-
08.12.2016 İyi şeyler de oluyor
-
04.10.2016 Korsan “Gazeteci”lere dikkat!
-
30.09.2016 Milas Çevre Yolu – 2
-
29.09.2016 Milas Çevre Yolu ...
-
26.08.2016 El konulan Okul ne olacak?
-
24.08.2016 Bir özür yeter mi?
-
23.08.2016 Bütün eğitim kurumlarını devlet işletsin ...
-
16.08.2016 FISILTI GAZETESİ..
-
18.07.2016 Darbe girişimi ...
-
12.04.2016 Bozbulanık
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.