• 19 March 2018, Monday 18:53
A.CoşkunEfendioğlu

A.Coşkun Efendioğlu

9. TARIM FUARI’NIN ARDINDAN AKILDA KALANLAR

A. Coşkun EFENDİOĞLU

9.Uluslararası Milas Tarım Fuarı, 8-11 Mart tarihleri arasında yapıldı. Fuar, bu yıl da oldukça ilgi görür ve yine rekor sayıda ziyaretçi tarafından ziyaret edilirken, geçen fuarla ilgili akılda kalan ve dikkat çekilmesi gereken bazı konular da var, kuşkusuz.

Bunlardan ilki, ilk kez bir Tarım Bakanı’nın da Fuar’ın açılışına katılması oldu. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yanısıra, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da ilk kez fuara katılması, Milas Tarım Fuarı’nın artık hem yerini perçinlemesi anlamına geliyordu, hem de artık Milas’ın Fuarlarını daha Fuar’a yakışır alanlarda, mekanlarda ve kesinlikle otopark sorunu çözülmüş bir yeni fuar alanında yapması zamanının geldiğine de işaret ediyordu.

Üstelik, daha fuar kapılarını açmadan, yetkililer bu konuda çalışmaya da başlamışlardı. MİTSO öncülüğünde, ilçemizin pek çok kurumunun da katılımıyla yapılan toplantılarda yer arayışına girilmiş ve Koru yolu üzerindeki, mülkiyeti Milas Belediyesi’ne ait, arkasında Süt Birliği’nin kullandığı alanın bulunduğu 27 dönümlük arazi, en uygun yer olarak seçilmişti. Mart ayı başında yapılan Belediye Meclisi Toplantısı’nda da Başkan Tokat, konuyu meclis gündemine taşımış ve henüz tahsisi talep edilmediği için, burasının Fuar alanı olarak kullanılabileceği yönünde karar da çıkarmıştı. MİTSO’nun girişimiyle konuyla ilgili uzman bir firma da, burayla ilgili yaklaşık 10 bin m2 kapalı alanı olan iki bölümlük bir fuar alanı projesi için çalışmaya başlamıştı. GEKA’dan Fuarla ilgili destek alınması için hazırlıklar sürdürülüyordu. Konu, Fuar’ın açılış töreninde de dillendirilince, bu alanın çevresindeki arazilerin hepsi mera konumunda olduğundan, bu meralık alanın yaklaşık 20-30 dönümlük bölümünün mera statüsünden çıkarılarak, otopark olarak kullanılmak üzere, Fuar alanına dahil edilmesi istendi. Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da, konuşmasında, bu talebi, Ankara’ya döner dönmez imzalayacağını belirterek, yeni fuar alanına destek verdi.

Bunların hepsi güzel gelişmelerdi.

YAKIŞMADI..

Açılışta Muğla Valisi yanında, milletvekilleri de vardı. Aynı zamanda kendisi de Tıp Doktoru olan Bakan Fakıbaba’nın Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nde birlikte görev yaparkenden beri arkadaşı olan CHP Milletvekili Nurettin Demir, konuşması sırasında, Milas’ın Veteriner Fakültesi’nin dekanı olmasına, yeni ve güzel bir yer de tahsis edilmesine karşın, henüz binaları ve kadrosu olmadığını vurgulamak için “Milas’a 3-4 yıl once bir Veterinerlik Fakültesi kuruldu. Dekanı atandı, ancak henüz kadrosu yok. Öğrencisi yok, hatta binası yok. Dekanımızla görüştüğümüzde, ‘neler yapıyorsun’ diye sorduğumda, ‘çay-kahve içiyorum, ara sıra da toplantılara katılıyorum’ diyor deyince, o sırada protokol sıralarında oturan Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Hayrettin Akkaya ayağa kalkarak “yalan söylüyorsunuz” diye bağırdı. AKP milletvekili Nihat Öztürk ve Bakan Fakıbaba’nın susturmaya çalışmasına ve Nurettin Demir’in de, “Sayın dekanım sizi şikayet etmek için söylemiyorum, sayın bakanımla dostluğumuz nedeniyle Veterinerlik Fakültesi’nin sıkıntılarını vurgulamaya çalışıyorum, sizi kırdıysam özür dilerim” demesine karşın, bu, önemli bir tatsızlık olarak not edildi ve tepki biçimi hiç de hoş değildi.

ÖNEMLİ BİR EKSİKLİK

Bu yılki fuarın yine bir önemli eksikliği, bu fuarın ilkinden başlayarak, Milas’ta gerçekleşmesi için maddi-manevi çok büyük katkıları herkesçe bilinen Milas Belediye Başkanı’nın, ev sahibi olarak bir hoşgeldiniz, hayırlı olsun demesine de imkan tanınmadı. Bu işin protokol safhası nasıl belirleniyor bilmiyorum ama, geçmiş yıllarda da benzer bir tatsızlık yaşanmıştı. Umarız, bundan sonra bu sakillik ortadan kalkar. Çünkü, belki orada Vali olduğu için Kaymakam Bey’in konuşması olmayabilirdi, ama yerel yönetimi temsilen Milas Belediye Başkanı konuşmalıydı..

MİLASLILARIN KATILIMI NEDEN AZ?

4 günlük Fuarı, ilki birinci gün olmak üzere, iki kez gezdim. İkincisinde eşim ve çocuğum da vardı. Yöresel Fuar’a girdiğimizde eşim, çekişke zeytin alalım dedi. Aradık, biri kapalı kutularda olmak üzere iki Milaslı zeytin satıcısı ve zeytinyağcı vardı. Eşim, açık çekişke zeytinin olduğu standdaki çekişkeyi beğenmedi; ‘öbürlerinden alırız’ dedik. Bütün fuarı gezdik, başkaca bir zeytin ya da zeytinyağı firmasına rastlayamadık. Bu nasıl işti.. Milas’ta tarım fuarı yapılıyor. Üstelik dokuzuncusu yapılıyor. Milas’tan sadece iki zeytin ve zeytinyağı firması katılmış. Bu, büyük bir paradoks. Ve Fuar için büyük bir eksi.. Ortalıkta pek çok söylenti var, ama bu mutlaka hem Fuarcı, hem de MİTSO yetkilileri tarafından masaya yatırılmalıdır. Bu, kabul edilemez…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık