• 30 September 2019, Monday 10:11
A.CoşkunEfendioğlu

A.Coşkun Efendioğlu

BİR GARİP CEVAP: “O BÖLGEDE TERMİK SANTRAL YOKTUR”

Geçtiğimiz ay Gökçeler Muhtarı ve bazı vatandaşlar, Muğla Valiliği’ne, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na, Milas Kaymakamlığı’na, Milas Belediye Başkanlığı’na ve CİMER’e, aşağıdaki durumu anlatan ve çözüm bulunmasını isteyen dilekçelerle başvurmuşlar.

“Muğla Milas’taki Hamza Bey Deresi Gökçeler Köyündeki Uyku Vadisi’ni geçtikten sonra Güllük Körfezi’ne dökülürdü. Geçen yıldan beri dereler yazın akmamakta ve köylerde tarlaların sulanamaması riski doğmaktadır. İlk kez 2018 yılında tamamen kuruyan Kocaçay, Suçıkan gözelerinin de kurumasıyla akamaz oldu. Bu sene bu kadar yağmurla deremiz kurumaz derken, 20 Temmuz günü Kocaçay bıçakla kesilir gibi bir anda tekrar kurudu. Derenin suyuna güvenerek, dere boyunca sağlı sollu her toprağa bahçe ve sılaj tarlaları yapanlar geçen sene olduğu gibi ürünlerinin kuruyup gitmesini üzülerek seyretmeye başladı. Suyun aniden kesilmesinin sebebi, termik santralinin göletinin boşalması ve suyun göleti doldurmak için kesilmesi idi. 31 Temmuz’da göletin dolması ile su tekrar verildi ve Kocaçay akmaya başladı. Herkes tarlasını sulamaya koşmuştu ki su tekrar kesildi. Herhalde termikte ekstra bir suya ihtiyaç oldu. Kömür işletmelerinde yapılan bir bent ile  çayın suları tutulmakta ve kömür işletmelerince kullanılmakta, bu işlem sırasında dereler kurumaktadır. Bu hali ile (Çamova, Gökçeler, Ağaçlı Höyük v.b.) köylerindeki tarlalar susuz kalmaktadır. Derenin kuruması ve susuzluğun artması nedeni ile buna sebep olan termik santral ve kömür işletmeleri hakkında gerekli araştırmaların yapılması ve suyun kaybolması konusunda dahili olanların soruşturulmasını ve  köylerimize cansuyu olan deremize yeniden su verilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını arz ve talep ediyoruz.Saygılarımızla 14/08/2019”

Büyükşehir Belediyesi, sulama konusunun DSİ’nin sorumluluğunda olduğunu belirtmiş.

Ama en ilginç cevap, CİMER’e yapılan başvuruya gelmiş.

CİMER bu dilekçeyi, TKİ Güney Ege Linyitleri İşletmesi’ne ve TERMİK SANTRALLER DAİRE BAŞKANLIĞI’na göndermiş.

Kömür İşletmeleri, o bölgedeki ocaklarının özelleştirme kapsamında özel sektöre devredildiğini belirterek, kendilerinin yapacağı bir şey olmadığını belirtmişler.

TERMİK SANTRALLER DAİRE BAŞKANLIĞI da 11.09.2019 tarihli cevabi yazılarında “Sayın, Orhan PIRNAZ, CİMER Portal vaıtasıyla yapmış olduğunuz başvuru dilekçeniz incelenmiştir. Dilekçenizde bahsi geçen bölgede kuruluşumuza ait Termik Santral bulunmamaktadır. Gereğini bilgilerinizi rica ederim.”

Bu cevabı ayrıntılı irdelemeye gerek yok. Bu bölgenin bütün insanları, o bölgede YENİKÖY TERMİK SANTRALİ’nin bulunduğunu biliyor. O zaman TERMİK SANTRALLER DAİRE BAŞKANLIĞI, “mülkiyeti bizde değil, bizi ilgilendirmez” mi diyor acaba? Herhalde bunu söylüyor.

Peki de, bu sıkıntıyı özelleştirilmiş olan kömür işletmesi veya termik santral yapıyorsa, vatandaşın sorunu nasıl çözülecek? Kim tatmin edici, doyurucu bir cevap verecek?

Dalga mı geçiliyor vatandaşla!..

Ya da, “devletin yapacağı bir şey yok, şirketle aranızda nasıl hallederseniz halledin” mi deniyor?

Ne..?

Vatandaş, şimdi de bunu soruyor!..


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık