• 04 November 2021, Thursday 8:37
A.CoşkunEfendioğlu

A.Coşkun Efendioğlu

TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ’NİN AÇIKLAMASI ÜZERİNE..

Toprak Mahsulleri Ofisi, Milas basınında yer alan haberlerle ilgili olarak, ilgili yayın kuruluşlarına bir açıklama göndermek yerine, resmi internet sitesi üzerinden bir “kamuoyu açıklaması” yayınlamış. Doğal olarak, dolaylı olarak haberdar olduk. Açıklamanın tam metnini ilgili haberimizde bulabilirsiniz.

Bu bile, TMO’nin, hatalarını devam ettirme serisinin bir uzantısıdır. Zaten en başından, bir resmi kamu kurumu olan TMO’nin, Milas’taki tesislerinin kiralama ilanını, Basın İlan Kurumu aracılığıyla yerel basında yayınlatmayarak, aslında suç işlemiştir. Bunu örtebilmek için de, açıklamada, “Milas Belediyesi’nin yayın araçlarıyla” ilçede ilan edildiğini, bölgedeki kooperatif ve birliklere duyurulduğunu vb. söylemişler. TMO’nun haber verdiğini söylediği ‘birlik’ en başta Ziraat Odası olmalıdır. Tüm Milaslı çiftçinin örgütüdür. Oysa Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, kesinlikle böyle bir bilgi gelmediğini, haberlerinin olmadığını açıklıyor.

İLAN YOK!

Yapılan açıklamada, ihale ilanının nasıl yapıldığı da şu şekilde açıklanıyor: “Son ihale duyurusu Milas Belediyesi yayın araçları ile ilçede ilan edilmiş, ayrıca bölgedeki birçok kooperatif, birlik vb. tüzel kişilere duyuru yapılmış, bazı ticaret borsaları ihale duyurusunu resmi internet sitelerinde yayınlamıştır.” Yani Basın İlan Kurumu aracılığıyla İhale İlanı yayınlanmamış. “Milas Belediyesinin yayın araçları ile ilçede ilan edilmiş” deniyor. Milas Belediyesinin böyle bir resmi görevi yok. En fazla internet sitesinde yayınlar ya da ilçedeki hoparlörlerden yayınlar. Bu da resmi ilan değildir. Nitekim, konuyu araştırdığımızda, Milas Belediyesi’ne böyle bir talep gelmiş. Belediyenin ilan tutanağına göre, 8 Nisan 2021 tarihinde yapılacak ihalenin duyurusu, TMO İzmir Şube Müdürlüğü tarafından 02.04.2021 tarihinde bir yazı ile Milas Belediyesi’ne gönderilmiş. Belediye Zabıta Birimi’ndeki görevlinin tuttuğu, 12.04.2021 tarihli ‘İlan Tutanağı’na göre, “… ait ilan, Belediye yayın bürosunda aralıklı ve ayrı günlerde olmak üzere 3 defa ilan olunmuştur” şeklinde tutanağa bağlanıyor ve TMO İzmir Şube Müdürlüğü’ne gönderiliyor. Bundan hangi Milaslının haberi olur?!..

Ticaret borsalarının internet siteleri de ‘resmi ilan’ yayınlayamaz. Ancak duyuru olarak yayınlar. Ama ‘ihale ilanı’ statüsünde yine değildir. Kooperatif, birlik vb. tüzel kişilere duyuru yapılmıştır deniyor. Evet Süt Birliği’nin haberi olmuş. Süt Birliği daha once de burayı satın almak için başvurmuş, ancak bedelde anlaşamadıkları için satış olmamış. Nisan 2021’deki kiralama için de Süt Birliği TMO İzmir Bölge Müdürlüğü’nden aranarak, buranın aylık 22.500 TL +KDV’ye kiralanacağı bildirilmiş, ancak Süt Birliği, yıllık 300 bin TL gibi bir rakama kiralayarak, buraya yatırım yapamayacağını belirterek ihaleye girmemiş. Diğer ‘birlik ve kooperatifler’ kimler, bilmiyoruz. Ama bildiğimiz bir şey var. Çiftçilerin temsilcisi Milas Ziraat Odası’nın kesinlikle haberi yok! Yani, söylenen doğru değil. Belki başka vatandaş ya da kurumlar da ihaleye girebilirlerdi.. Ancak, açıklamadan anlaşıldığı kadarıyla resmi ve olması gereken bir şekilde Basın İlan Kurumu aracılığıyla, yerel basında ya da yaygın basında ihale ilanı yapılmamış.

Ama TMO İzmir Şube Müdürlüğü’nün 02.04.2021 tarih ve 392379 sayılı duyuru yazısında, bu duyurunun Dağıtım yerleri de şöyle belirtilmiş:

“Milas Kaymakamlığına

Sayın Emin Çelik

Milas Üreticileri Süt Birliği A.Ş. (ve adresi)

Milas Belediye Başkanlığına

Muğla Valiliğine

Muğla Ticaret Borsası Başkanlığına

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığına”

Yani Milas Ziraat Odası yok. Ama ‘Sayın Emin Çelik’ var (ünvanı yok)! TMO, bu duyuru yazısını neden Emin Çelik’e göndermiştir?

Bu ihalenin danışıklı dövüş olduğu, kendi yazılarıyla da anlaşılıyor. Üstelik, AKP Milas İlçe Başkanı sıfatıyla açıklama yapan Emin Çelik’in sözleriyle de örtüşüyor!

İhaleyi alan Bülent Mutlu ‘kefen giymiştir’!..

Her şey aslında gün gibi açıktır!..

TMO NEDİR?

Yine açıklamanın sonunda, “TMO’nun iştigal alanına giren ürünler yönüyle bölgedeki üreticilerden ürün arzı olması halinde TMO alım faaliyetlerini eksiksiz olarak yerine getirecektir” deniyor.

Birincisi, TMO, ‘üreticinin ürün arzı’ nı nasıl öğrenecek, nasıl haberi olacak? Buradaki ofisini başkasına kiraladığına, burada tesisi ve görevlisi olmadığına göre nasıl öğrenecek? İkincisi, üretici, elindeki ürünü satmak istediğinde, Ankara’ya gidip, ‘benim elimde buğday var, arpa var, mısır var, alır mısın?’ diye mi soracak? Çünkü Milas’ta tesisin yok, görevlin yok..

Böyle saçma sapan bir açıklama olabilir mi?

Her şeyden once, sen TMO’nin Milas’taki tesislerini neden çalıştırmadın son 5 yıldır. Neden ‘atıl’ hale geldi? Sen ürün aldın da, üretici mi vermedi? Ya da Milas’ta buğday, arpa, mısır, vb. ekilmiyor mu? Ziraat Odası, “TMO üreticinin sigortasıdır” derken yalan mı söylüyor?

Her şeyden once, Toprak Mahsulleri Ofisi nedir?

Üreticinin üretime teşvik edilmesi için çok önemli bir araçtır. Üretici, üreteceği ürünün elinde kalmayacağını bilirse üretir. Yoksa, ürününe alıcı çıkmayacağı endişesine düşerse, niçin masraf edip o kadar emek vererek üretsin? Ya da üreteceği ürünün, tüccar tarafından, üreticinin emeğini hiçe sayarak ve hatta masraflarını bile kurtarmayacak fiyattan kapatması tehlikesiyle karşı karşıyayken, üretici niçin üretsin?

İşte TMO, geçmişte, bir ‘sosyal devlet’ olan ülkemiz tarafından, üreticinin tüccarın kâr hırsından kurtarılması ve üreticinin ürününün elinde kalmayacağının garantisi olması için kurulmuştur. Devletin, çeşitli ürünler için taban fiyat belirlemesi de, esas olarak üreticinin ‘piyasa’ karşısında korunması amacıyla uygulanan bir politikadır ve TMO de bu politikanın aracıdır.

Oysa biliyoruz ki, özellikle AKP iktidarı döneminde üretici çiftçinin üzerindeki, devletin ‘sosyal şemsiyesi’ planlı olarak yokedilmektedir. Çiftçi, ‘piyasa’nın doymak bilmez iştahına kurban edilmiştir. Bu nedenle üretici çiftçiler, zarar edeceklerini düşündüklerinden üretimden kaçınmaktadırlar. Tarımsal üretimimiz gün geçtikçe düşmekte, ‘taban fiyat’ ve ‘alım garantisi’ şemsiyesi kalkan üretici, piyasada, kendi devletleri tarafından çok büyük ölçüde desteklenen dünya çiftçilerinin ürünleri karşısında rekabet edemez duruma düşmekte ve süreklil zarar edeceğine, üretmez konuma düşmektedir.

Bu nedenledir ki ülkemizin rafları yabancı çiftçilerin ürettiği mercimek, fasulye, nohut, pirinç, vb. ile dolmuştur.

TMO MİLAS’TA YANLIŞTAN DÖNMELİDİR..

Bütün bu bilgiler ışığında, TMO Milas ekipli alım merkezinin kiralanması işlemi derhal iptal edilmeli, TMO Milas’ta gerçek görevlerini yerine getirmek için tekrar sahaya çıkmalı, çiftçiyi cesaretlendirmeli, üretime yönlendirmelidir. TMO, ‘varsa alırım, yoksa dükkanı kapatırım’ diyemez. Tüccar değildir. Devletin, çiftçiyi üretime teşvik etmek için kurduğu, çiftçiyi koruyan, gözleyen, teşvik eden bir şemsiyesidir. Üreticinin sırtını dayayacağı, güven duyacağı bir limandır. ‘Piyasa’da malını ucuzu kapatmaya çalışan tüccara karşı, ürününün elinde kalacağı endişesine karşı bir şemsiyedir.

TMO, bu ihaleyi iptal ederek, gerçek işlevine geri dönmeli ve bu görevini layıkıyla yapmalıdır.

UNUTULMAMASI GEREK!..

TMO’nun, özellikle ihalenin duyurulması konusundaki açıklamalarından sonra, şu konu dikkatlerden kaçmamalı: AKP Milas İlçe Başkanı Emin Çelik, yaptığı açıklamada, bu ihaleyi alan AKP İlçe Yönetim Kurulu üyesi Bülent Mutlu’nun kendileri için ‘kefen giydiği’ni, bu projenin kendi projeleri olduğunu, Tarım İl Müdürlüğü ve hatta Bakanlıkta bu konuyu takip ettiklerini, Bülent Mutlu’nun kendisini feda ettiğini belirtmişti. İkinci unutulmaması ve araştırılması gereken asıl konu da budur!..

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık