• 21 July 2022, Thursday 16:40
A.CoşkunEfendioğlu

A.Coşkun Efendioğlu

AKP MİTİNGİ, NEDEN? SEÇİM Mİ VAR?

15 Temmuz anmasının hemen sonrasında, 19 Temmuz Salı günü Binali Yıldırım’ın da katılacağı bir miting yapılacağı bilgisi geldi.

AKP’nin seçim dönemleri dışında bu tür mitingler yapmadığı bilindiğine göre, ne oluyordu, bu miting de nereden çıkmıştı!?..

Kuşkusuz herkes gibi biz de kafa yorduk buna. Önce, muhtemelen Binali Bey buralardaydı, “hadi Milas’ta bir miting yapalım, Binali Bey’I de mitingde konuşturalım” diye düşünülmüş olabilir diye düşündük.

Sonra, mitingin hazırlanış sürecindeki, Milletvekili Yavuz Demir’in organizasyonu bilgisini alıp, görünce, bunun, muhtemel erken seçim ihtimali nedeniyle, AKP Muğla örgütü tepelerinde, ‘milletvekili sıralaması nasıl olacak’ çekişmesinin bir parçası olduğunu düşündük.

Muğla 7 milletvekili çıkarıyor ve bunların 4’ü CHP, 1’i İYİ Parti, 2’si ise AKP’li. Şimdiki AKP Milletvekilleri ise Yelda Erol Gökcan ve M.Yavuz Demir.

Bilindiği üzere, ekonomik yıkım süreci sonrası tüm Türkiye’de yapılan kamuoyu yoklamalarında AKP’nin oyu hızla azalıyor. Bunun, Muğla’da da aynı şekilde olduğunu düşünürsek, mantıken, önümüzdeki erken ya da zamanında yapılacak seçimlerde AKP’nin Muğla’da iki milletvekili çıkarması da zora girmiş durumda.

Ve, AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete, partisinin bir çok kesiminden tepki görse de, önümüzdeki seçimlerde milletvekili adayı.

O zaman Muğla AKP’de sıralama nasıl olacak? Birinci ve ikinci sıra çok önem arzediyor ama, en önemlisi birinci sıra. Şimdiki duruma göre, birinci sırayı alan milletvekilliğini garantilemiş oluyor; ikinci sıraya gelen ise sıkıntıda.. Eğer AKP’nin oylarındaki düşüş Türkiye ortalaması gibi olursa, seçilmesi zor. O nedenle, milletvekili adayı olacakların esas amacı, birinci sırayı almak..

Doğrusu, erken seçim söylentilerinin de olduğu böylesi bir dönemde, Binali Yıldırım gibi AKP’nin ikinci adamı sayılacak birini Milas’a mitinge getirmek ve mümkün olduğunca geniş bir katılım sağlamak, “ben bölgeme hakimim ve güçlüyüm” imajını topluma ve Binali Bey’e de vermek, bu mitingin düzenleyicisi olan Yavuz Demir’in esas amacıydı diye düşünüyorum.

Mitingin kalabalık olmasını temin etmek için, her şeyi yaptılar. Neredeyse tüm Milaslıların cep telefonlarına iki-üç gün boyunca mitinge davet mesajları göndermekten, pek çok kişiyi telefonla arayarak mitinge davet etmeye kadar.. Öyle ki, nasıl olduysa, İstanbul’da oturan sanatçı Suavi’nin cep telefonuna bile AKP İlçe Başkanı Emin Çelik’in Milas mitingine davet çağrısı gitmiş. O da tepki göstermiş.. Pek çok vatandaş da, nasıl oluyorsa, engellemeye çalışsalar da engelleyememişler cep telefonlarına devamlı gelen bu mesajları.. Zaten gezen araçlardan sürekli anonslar yapıldı. Ötesinde, bölgedeki pek çok işletme sahipleriyle bağlantı kurularak, miting alanına otobüslerle, servislerle işçiler taşındı. Yatağan’dan ve çevre beldelerden de otobüslerle desteğe gelindi.

Sonuçta, bağımsız gözlemcilere ve bize göre, alanda 1000’e yakın bir kalabalık toplandı. Ancak bunların önemli bir kısmının ‘taşıma’ olduğu da biliniyor.

Üstelik, Yavuz Demir’in danışmanlarının basınla paylaştığı bilgide, katılımcı sayısı 7000 gibi çok abartılı bir rakam telaffuz edilerek, Milas mitinginin önemi artırılmaya çalışıldı.

BELEDİYE BAŞKANI’NIN DURUMU

AKP’nin 19 Temmuz mitinginde, Milas Belediye Başkanı’nın Binali Yıldırım miting alanına geldiğinde, karşılaması ve ‘hoşgeldiniz’ demesi ve sonrasında da, AKP’li yöneticiler ve Yavuz Demir’in yoğun çağrısıyla Binali Yıldırım konuşurken sahneye de çıkması, sosyal medyada pek çok yoruma neden oldu. Pek çok kişi Başkan’ın bu davranışını olumlar ve siyasi düşmanlıkların derinleştirildiği bu ortamda örnek bir davranış olarak yorumlarken, bazıları ‘hoşgeldiniz’ demesini doğru, ancak kürsüye çıkmasını yanlış bulduğunu belirtti; bazıları ise, neredeyse AKP uzlaşmacılığı ile suçlayarak, sert eleştirilerde bulunurken, ‘bundan sonraki durağı AKP’dir’ diyenler bile oldu..

Biz Başkan’a sorduk, o da, “Ben Yavuz Bey’in de yoğun ısrarlarıyla, Belediye Başkanı olarak eski Başbakanın gelişinde ‘hoşgeldiniz’ dedim. Kendisi kürsüye çıktı. AKP mitingi olduğu için, davetlere karşın aşağıda kaldım. Ancak sonra o kadar ısrar ettiler ki, havalimanıyla ilgili galiba bir açılış yapılacağı ve Ören Çekek Yeri ile ilgili kurdela kesiminden bahsedilerek ısrarla davet edilince, program da çok net değildi, ilçe başkanı Emin Çelik de gelip çağırınca, çıktım, Binali Bey de bizim hakkımızda olumlu şeyler söyledi. Konuşma bittikten sonra da onlar AKP ilçe binasının sembolik kurdelasını keserlerken de indim” dedi.

“Yavuz Demir’in Milas’ın doğalgaz, OSB, çevre yolu gibi, Ören yolunun yapımı gibi konularda ciddi yardımlarını görüyoruz, o nedenle O’nu kırmadım, Milas’a gelecek hizmetler için, iş yapabilmek için bu tür şeyler normaldir, geçmişten beri de Yavuz Bey’le Milas için pek çok çalışma yaptık. Şimdi de Ören yolunun başlaması için Binali Bey söz verdi. Biz de Milas Çevre Yolu, Ören Yolu ve OSB başta olmak üzere Milas’a yapılması gereken iş ve yatırımlar için de destek  istedik. Ama bu yüzden AKP hakkında partimden farklı düşündüğümü iddia edebilmek bile hiç normal değil. Benim siyasi kimliğim ve kişiliğimden kimse şüphe bile edemez” dedi.

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık