• 26 September 2016, Monday 19:43
RaşitCENGİZ

Raşit CENGİZ

Sosyalizm

Bana göre de ... / Raşit CENGİZ

Sosyalizm ile on altı yaşında tanışmıştım.

Temmuz ayında saat 9.00’da kuşluk sıcağında, tütün yaprağı kırarken elimin akması ile alnımdan akan teri silememenin ızdırabını yaşarken, emekçi olduğumu anlamıştım.

Ailemin bir liraya ürettiği tütünden elde edilen aynı miktar sigarayı komşumun on yedi liraya aldığını öğrenince sömürüldüğümüzün farkına varmıştım.

Başka ideolojiler din-iman, milliyetcilik nutukları atarken sosyalizmin beni anlattığını öğrenmiştim.

Daha sonra, eşitlik adalet, dayanışma derken, olacak ise devrimin dili, dini, ırkı, mezhebi olmayacağını duyduğumda “hah tamam işte” demiştim.

Bu özlemler aklımdan hiç çıkmadı, iş ve sosyal yaşam ahlakımın oluşmasını sağladı.

…………………….

2013 yılında, sakarın altındaki küçük ilçelerimizden birinde CHP parti eğitmeni olarak 25 kişilik sınıfta “temel üye eğitimi” çalışması yapmaktaydım.

(O zamanlar sıklıkla benzer eğitimler yapılırdı.)

Ele aldığımız konuların içinde, iletişim becerileri gibi genel konularla birlikte, parti tarihi, parti tüzüğü, parti programı gibi özel konular da vardı.

Yetişkin eğitimi ilkelerine uygun yapılan bu eğitimlerde kursiyerler her soruyu sorabilir, yorum yapabilir, fikrini paylaşabilirdi.

Katılımcılardan biri de ilçenin genç yaştaki parti ilçe başkanıydı.

Eğitime ara verdiğimiz bir anda yanıma yaklaşarak, bir özel sorusu olduğunu söyledi. Memnuniyetle kabul ettim.

Sorusu şu idi.

Hocam, gençliğinizde siyasal görüşünüz ne idi?

‘Sosyalisttim’ dedim.

Hemen ikinci sorusunu sordu.

Şimdi sosyal demokrasiyi inanarak anlatıyorsunuz, belli ki sosyal demokratsınız. Sosyalizm ve sosyal demokrasiyi aynı bedende nasıl yaşatabiliyorsunuz?

Soru zor, bir o kadar da önemliydi.

Sanırım aynı zamanda kendi çelişkisiydi de.

Şöyle bir yanıt verdim.

“Sosyalizm özlemini hiç terk etmedim. Sosyalizmi kalbime, sosyal demokrasiyi beynime yerleştirdim. Bence sosyalizm dürüst, ilkeli, iyi bir insan olmamı, sosyal demokrasi de, iyi bir insan olarak topluma hizmet etmemi sağlıyor. Unutmayın ki, siyaset mevcut koşullarda en iyisini yapma sanatıdır ...”

Sanırım ikna olmuş, o da rahatlamış, ben de rahatlamıştım.

(06.09.2016)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık