• 16 May 2016, Monday 19:56
RaşitCENGİZ

Raşit CENGİZ

Parti okul mudur?

Bana göre de ... / Raşit CENGİZ

Evet; siyasi parti bir okuldur. Değilse de, olmalıdır.

Bu hem parti için, hem de vatandaşlar için gereklidir.

Siyasi partiler; bilginin derlendiği, düşüncenin şekillendiği, eylemin örgütlendiği yerlerdir. Gündelik koşuşturma içinde birey olarak dünyada üretilen bilgiyi, ülkemiz ile ilgili olandan başlayarak dünyada oluşan siyasi ortamı günü gününe takip edemeyiz. Bizim adımıza siyasi partiler çalışma grupları ile bu çalışmayı yürütür, sonuçlarını parti politikalarına göre yorumlayarak kullanıma hazır ederler. Parti üyesi de hazırlanmış bilgiyi alır, kendi düşüncesinin oluşumunda, eyleminin şekillenmesinde kullanarak, kendini güncellemiş olur. Gün gelip direnmek istediğinde kiminle dayanışıp kimin arkasında nasıl, neden örgütleneceğini bilir.

Kısacık örgün eğitim hayatında duyduğu demokrasi, insan hakları, kurallı yaşam gibi kavramları siyasi parti üyesi olarak parti içinde yaşayarak pekiştirir. Eğer bulamıyor ise itiraz ederek değiştirir.

Oy verdiği partisi, gönül verdiği partisi haline gelir. Gelmiyorsa da mücadele vererek kendini geliştirir. İşe girmek için, ‘iş’te kalmak için, iş almak için ya da adam sayılmak için, siyaset yapanları tanır ve tasnifini yapar.

Vermek için siyaset yapanları almak için yapanlardan ayırarak, toplumsal çıkarı bireysel çıkarının önüne koyabilen güzide insanlardan bir çevre edinir ve anlamlı bir yaşam sürer. Bütün bunlardan sonra da, en azından konuşmaya hakkı olduğunu görür.

Kısaca siyasi parti, ne alacağını bilen için mutlaka kayıt olunması gereken bir okuldur.

Siyasi parti de okul olmak zorundadır. Aykırı düşünceli öğrencileri, sabırsız, soran, sorgulayan gençleri olmalıdır.

Çağdaş olmak, güncel kalmak, iş yapabilir, eylem koyabilir olmak için karara herkesi katmalıdır.

İşin kolayına kaçıp dikensiz gül bahçesi yapar ise, cumhuriyetin okulu olmak yerine, osmanlının medresesi olur ve kalır.

Parti okul ise, yaptığı eğitim olmalıdır.

Eğitim geçmişin kötü alışkanlıklarını sürdürmekten çok, geleceğin parti kültürünü yaratmaya çalışmalıdır.

Her sorunun yanıtını, her davranışının açıklamasını yapabilir olmalıdır.

Kendi adamını kendi evinde büyütmeli, büyük (!) adam aradığında komşu kapısına gitmemelidir.

“Böyle bir parti yok” diyenler olabilir.

“Öyle bir seçmen de yok” demek geliyor içimden.

Yapmak için elimizi tutan mı var.      (12.05.2016)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık