• 07 January 2021, Thursday 11:11
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

ASGARİ KOMEDİ!?...

Her yıl aralık ayı gelince Türkiye’de aktörleri, aktristleri ve sonucu belli bir komedi sahnelenir.  Bu oyunun  adı: “ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU”dur. Bu oyunun oyuncularının çok iyi tanınmasına, sonucunun önceden bilinmesine rağmen, sonucu her yıl büyük bir merakla beklenir. Oyuncular : (Hükümet temsilcisi+ işveren temsilcisi+işçi temsilisi) olmak üzere 15 kişidir.

Komisyonda her ne kadar işçi temsilcisi de var gibi görünse de, O’na figüran rolü bile verilmez ve Hükkümeti temsil eden 5 kişi ve işveren temsilcisi 5 kişi aralarına anlaşarak uygun gördükleri daha doğrusu İŞVERENİN uygun bulduğu bir ücreti alay-ı vala ile ilan ederler. Ilan edilen bu ücretin adı”ASGARİ ÜCRET”tir.

Türkiye’de işçi olarak çalışanların aşağı-yukarı @’ı bu ücretle çalışır. Bu komisyonda görev alanların maaşları, belirledikleri bu ASGARİ ÜCRETİN en az 5 katından fazladır. Belirlenen bu ücretle insanların NASIL GEÇİNECEKLERİ hiç düşünülmeden bu ücret belirlenir.

Hani derler ya: “TOK AÇIN HALİNDEN ANLAMAZ.”diye.

Tam o anlayıs!..

Bu komisyonda görevli olanlar, belirledikleri bu ücretle BİR AY YAŞASALAR acaba gene bu ücreti belirleyebilirler mi?

2020 yılının aralık ayında da AYNI KOMEDİ BÜYÜK BİR CİDDİYETLE yine sahnelendi. Ölçtüler, biçtiler hassas kuyumcu terazisinde, olmadı laboratuvar terazisinde tarttılar, sonunda İşçi temsilcisi Türk-İş’in itirazına rağmen ASGARİ ÜCRETİ net 2825,90 TL olarak belirlediler. O kadar hassas ölçüp biçtiler ki ne 2825,89 TL ne de 2825,91 TL oldu!

Kimse kendine haksızlık yapıldığını düşünmesin yani!?...

Ne işverene KIYAK (?), ne de işçiye haksızlık(!) olsun?

Kimsenin kimseye hakkı geçmesin(!), komisyon üyelerinin uykusu kaçar sonra geceleri!?

Onun için mütedeyyin Bakanı da memnun edecek şekilde gayet adilane 2825,90 TL.

Oysa ki bu ücretin, işçinin besin, konut, giyim, sağlık, ulaşım ve kültür, eğitim gibi beşeri ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden ASGARİ DÜZEYDE KARŞILAMAYA YETECEK SEVİYEDE OLMASI GEREKİR.

Kaldı ki belirlenen bu 2825,90 TL’nin içinde ASGARİ ÜCRETLE hiç alakası olmayan (Bekar ve çocuksuz evliler için 268 TL ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ de (AGİ) vardır.

Bu ücretle bir insanın bir ay İNSANCA YAŞAMASI MÜMKÜN MÜ?

Buna ASGARİ ÜCRET DENMEZ.

Bu olsa olsa MASKARA ÜCRETTİR.

Bu ücreti belirleyen komisyona da MASKARA ÜCRET BELİRLEME KOMİSYONU denmelidir.

Çünkü bu ücretle çalışan insanlar hayatın ancak MASKARASI olurlar.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık