• 27 September 2017, Wednesday 19:52
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

“Böyle buyurdu Zerdüşt”?..

Metin SALMAN

Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 34 oyla TBMM’de yüzde 66 temsil kabiliyeti elde eden AKP’nin iktidar olmasından sonra özellikle eğitim uygulamalarında (‘Milli Eğitim’ diyemiyoruz) her yeni gelen Eğitim Bakanı’nın yeni bir sistem getirmesi ile tarihteki yerini alacaktır.

AKP’den Milli Eğitim Bakanı olan her kişi, sanki kendinden önce iktidarda başka bir partili bakan varmış gibi önceki bakanın getirdiği sistemi ortadan kaldırarak yeni ve farklı bir sistemi yürürlüğe koymuştur. O bakan gitmiş, yerine gelen yeni Bakan bu defa önceki sistemi değiştirerek yeni değişikliği uygulamaya başlamıştır. Bu, değişmeksizin son bakana kadar aynen devam etmiştir. Yeni bir sistem koy, gelen kaldırsın! Yerine gelen de onu kaldırıp yeni bir uygulamaya geçsin!

Şimdiki bakandan önceki Eğitim Bakanı Nabi Avcı da bakan olduktan sonra çocuklarımız için TEOG denilen bir sistem getirdi. Bu sistem, doğrusu ve yanlışı ile 15 Eylül 2017 tarihine kadar uygulandı. Çocuklarımız o sistemin kurallarına göre sınavlara hazırlanıp, imtihana girip, sınav sonuçlarına göre liselere yerleştirildiler. Bu sistemin yanlışlıkları, haksızlıkları, olumsuzlukları yok muydu? Vardı tabii! Şu andaki Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bu sistemin eksikliklerinin giderilerek uygulamaya devam edeceklerini söyledikten çok kısa bir zaman sonra beklenmedik bir şey oldu. 15 Eylül 2017 tarihinde AKP Genel Başkanı R. Tayyip Erdoğan’ın bir televizyon kanalındaki canlı yayında; “TEOG nedir? Bizim zamanımızda TEOG mu vardı? TEOG kalkacak!” talimatını vermesiyle bu sistemin kaldırıldığını 19 Eylül 2017 tarihinde ilan ediverdi…

Bundan önceki bakanları dün neden SBS’yi getirmişlerdi? O neden kaldırıldı da yerine niye TEOG getirildi ve bugün TEOG niye kaldırılıyor? Bunun hiçbir mantıklı açıklaması yok. Ayrıca böyle bir sorunun cevabını vermek ihtiyacını da duymuyorlar!

Son getirilen ve şimdi emirle kaldırılan bu TEOG ile ilgili olarak akademik çevreler ve konunun uzmanları tarafından hazırlanmış çalışmalar, Milli Eğitim Şurası’nın tartışmaları ve konuyla ilgili STÖ’nin düşünceleri mi vardı?

Hayır yok!

Peki ne var? AKP Genel Başkanı’nın fermanı var: ‘Kalksın’ diyor, kaldırılıyor.

TEOG kalktı! Çocuklarımızı yarış atı gibi yarıştırmaktan kurtulduk. Oh ne alâ! Peki yerine ne konulacak? O henüz ortada yok. Bugünkü yönetimin ‘Kervan yolda düzülür’ genel anlayışına uygun olarak TEOG yerine ne getirileceğine bir ay içinde karar verilecek…

Yalnız ‘Herkes istediği okula gidecek’ diye bir balon uçuruldu. Diğer taraftan istedikleri okula gidemeyenlerin de ev adreslerine en yakın liselere gidecekleri yazıldı. Adreslerine İmam Hatip Lisesi’nden başka en yakın okul yok. O zaman bu uygulama bütün çocukların İmam Hatip Liseleri’ne gitmesini sağlamak için getirilmiş olmasın?

AKP iktidara geldikten bu tarafa hep bir kişinin işaretine bakarak karar almaktadır. Parti ve ülke tek adamın düşüncesine göre yönetilmektedir. Bu uygulama Cumhurbaşkanı’nın halk tarafından seçilmesinden önce de böyleydi, halk tarafından seçilmesinden sonra da aynen devam etti.

16 Nisan’da yapılan Anayasa Değişikliği referandumundan önce; ‘Bu referandumla parlamenter demokrasinin sona ereceğini ve ülkeye padişahlık yönetiminin geleceğini’ defalarca söylememize rağmen, sonuçta şaibeli bir Yüksek Seçim Kurulu kararıyla ‘Evet’ oyu çıkmasıyla ‘Tek Adam’ yönetimi tescillendi. Hele ki, Cumhurbaşkanının partili olmasına imkân verilmesiyle YETKİ TEK KİŞİDE TOPLANMIŞ OLDU.

Şimdi artık ne Başbakan, ne Bakan, ne de Bakanlar Kurulu var. Bütün bunlar göstermelik! Yetkileri elinde toplayan kişi hepsinin yerine düşünüyor ve karar veriyor.

Reis; ‘TEOG kalkacak’ diyor, TEOG kalkıyor.

Bir uygulama, bir sistem değiştirilebilir de kaldırılır da. Bu kadar büyük sonuçları olacak bir karar, bir kişinin kararı ile olamaz. BU, DEVLET YÖNETİMİ DEĞİLDİR.

Bu arada Eğitim Sistemi yaz-boz tahtasına dönmüş, çocuklarımız bir çıkmazın içine girmişler. Kimin umurunda?.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık