• 22 March 2017, Wednesday 18:47
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

‘Elektrik Çarpması’

Metin SALMAN

İnsanlar, tarih sahnesine çıktıklarından bu tarafa enerji ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli kaynaklardan faydalanmışlardır.

Bu kaynaklar çok çeşitli olmakla beraber, tarihin ilk çağlarında ateşi bulduktan sonra ateş yakarak hem ısınma hem de ateşi çeşitli ihtiyaçlarını gidermek için (pişirme, aydınlanma, yabani hayvanlardan korunma gibi) kullanmışlardır. Başlangıçta ateşi odun yakarak elde etmişler, daha sonraları buna kömür dahil olmuştur. Enerji kaynağı olarak ilk çağlarda odun, kömür ve güneş ışınları kullanılmışsa da, teknoloji geliştikçe buna su, petrol ve rüzgar da katılarak seçenekler çeşitlenmiştir.

Yine gelişen teknolojik çalışmalar sonunda insanoğlu elektrik enerjisini keşfetmiş ve bu enerji insanlığın hizmetine sunulmuştur. Şu anda elektrik enerjisinin olmadığı bir dünya düşünülemez. Elektrik enerjisi olmazsa dünyada hemen her şey durur.

Ben de ısınmak için ve diğer elektrikli aletleri çalıştırmak için elektrik enerjisi kullananlardanım. Biliyorsunuz, bu sene havalar, diğer yıllardakinden daha soğuk geçti. Tabiatıyla ısınabilmek için daha fazla elektrik kullanıldı. Onun için gelen elektrik faturası da bayağı kabarık oldu. Ocak ayında gelen elektrik faturası 347,40 lira olmuş. 10.12.2016 – 09.01.2017 tarihleri arasında 870 KW/saat elektrik kullanmışım. Bedelinin 190,57 lira olması gerekir. Buna 1.91 lira enerji fonu ve 3.81 lira TRT payı eklenince tutarın 196,29 liraya yükselmesi gerekirken araya “DAĞITIM BEDELİ” diye bir kalem girmiş onun da KW/saat bedeli 0,112786 liradan hesaplanmış ve o da 98.12 lira tuttuğu için toplam 294.41 lira üzerinden KAZIK DAİMA VATANDAŞA vergisi (KDV) hesaplanmış o da 52.99 lira tuttuğu için 347,40 lira toplam bedele ulaşılmış. Yani elektrik beni değil fakat CEBİMİ İYİCE ÇARPMIŞ.

Burada dikkat edilmesi gereken kalem “DAĞITIM BEDELİ” denilen kalem. Bu kalemin açılımına dikkat etmek gerekir. Bunun içinde KAYIP KAÇAK, SAYAÇ OKUMA BEDELİ gibi dürüst aboneleri cezalandıran kaçak elektrik kullananlara taviz veren kalemler olduğundan, bunlara yapılan itirazları ve mahkemelerin tüketiciler lehine verdiği kararların uygulanmasını önlemek için bütün bunların isimlerini çıkartıp DAĞITIM BEDELİ ismi altında GİZLEDİLER.

Markete gidiyorsunuz bir ihtiyacınız için alışveriş yapacaksınız. Market sahibi size sattığı malın fiyatına kese kağıdı veya naylon torba bedeli, malzemeyi ambalaja doldurma bedeli, tartma bedeli gibi benzer fiyatı arttırıcı kalemler koyuyor mu? Hayır. Öyleyse bu “DAĞITIM BEDELİ” ne oluyor? Ki bu tutar KDV hariç fatura bedelinin % 51,5’ine karşılık gelmektedir. Böyle bir ticaret hangi sektörde var? Bu düpedüz milleti ELEKTRİKLE ÇARPMAKTIR. Vatandaş açıkça kazıklanmaktadır.

Hani diyorum bu ANAYASA REFERANDUMUNDA EVET oyu alabilmek için RÜŞVET vermedikleri sektör kalmadı:

Ders kitaplarından çıkarttıkları Arif Nihat Asya’nın BAYRAK şiirini küçük okul çocuklarına okutmalar,

Emeklilere promosyon (ayda 10 lira),

Ninelere torun bakma parası,

İş kurmak isteyen gençlere proje karşılığı 50.000 lira karşılıksız maddi destek,

Vergisini düzgün ödeyenlere % 5 indirim,

Tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılması,

Tarım sulama elektrik borçlarının yapılandırılması,

Beyaz eşya ve mobilyada 30.04.2017 tarihine kadar KDV oranında indirime gidilmesi,

Gibi.

Yakında tekraren dağlara taşlara “NE MUTLU TÜRKÜM” diye yazarlarsa buna şaşırmamak gerekecek.

Bütün bunlar; Türkiye’yi TEK ADAM DİKTASI ALTINA SOKACAK, ÖZGÜR BİREY OLMAKTAN, PADİŞAHIN KULLUĞU MERTEBESİNE İNDİRECEK ve BUGÜNE KADAR YAPILAN ÖZGÜRLÜK MÜCADELELERİNİ YOK EDECEK, 16.04.2017’de yapılacak ANAYASA REFERANDUMUNDA vatandaşlardan EVET oyu alabilmek içindir. Yağma yok!.. Türk vatandaşları her gün en az otuzdan fazla televizyon kanalında söylenen bu yalanlara kanmayacak ve kararını HAYIR yönünde kullanacaktır.

Vadettiklerini nasılsa kendi ceplerinden veya babalarının kesesinden ödemeyecekler. Bu vaat ettiklerini, dibi delinmiş bütçenin hangi imkanları ile ödeyecekler bilemiyorum. Nasılsa tutmayacak olduktan sonra her söz verilebilir. Bu arada, en büyük kazığı yiyen elektrik abonelerine de bir kıyak yapsalar (REFERANDUM HATRINA) diyorum.

Böylece vatandaşı ELEKTRİK ÇARPMASINDAN kurtarabilirler.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık