• 06 April 2022, Wednesday 9:24
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

KÖPRÜDEN GEÇTİ Mİ GELİN?

İster kişiler, ister devlet, herhangi bir konuda yatırım yapmaya karar vermeden önce, o yatırımın yapılabilirlik (fizibilite) durumunu iyice araştırıp, çıkan sonuca göre karar vermek durumundadır. Şayet sonuç o yatırımın ekonomik olmayacağı sonucunu veriyorsa, o yatırım yapılmamalıdır. Tabii ki mutlaka yapılması gereken -kârınaHH zararına bakılmaksızın yapılması gereken- bazı altyapı yatırımları hariç.

Ancak, son yıllarda -Devlet kesiminden 1 kuruş ödemeden yapıldığı yalanının arkasına saklanarak – Yap, işlet, devret sloganı ile birçok büyük yatırımlar yapılmaya başlandı ve yapıldı. “Devlet kesesinden 1 kuruş ödemeden yapıldığı” ileri sürülen bu yatırımları yapan şirketlere DEVLET TARAFINDAN BAZI GARANTİLER VERİLDİ. Mesela KÖPRÜLERDEN ve YOLLARDAN GÜNLÜK ŞU KADAR ARAÇ GEÇECEK, GEÇİŞ FİYATI BU OLACAK, ŞAYET BELİRLENEN SAYIDAN DAHA AZ ARAÇ GEÇERSE, GEÇMEYEN ARAÇLARIN PARASININ DEVLET HAZİNESİ TARAFINDAN ÖDENECEĞİ gibi! Bu yatırımları yapan şirketlerin projeyi yapabilmek için aldıkları KREDİNİN GERİ ÖDEME GARANTİSİNE DEVLET HAZİNESİNİN KEFALET VERMESİ DE BİR BAŞKA HUSUS!?...

Bu tür yatırımlara en son örnek: Çanakkale 18 Mart 1915 köprüsü. Bu köprü de diğer bazı köprü ve otoyollar gibi, YATIRIM YAPAN ŞİRKETE KÖPRÜDEN BELLİ SAYIDA ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ VERİLEREK YAPILDI.

Çanakkale Köprüsü için GÜNLÜK ARAÇ GEÇİŞ GARANTİSİ 45000 (kırkbeşbin)!?... Bir gün 24 saat. 1 gün 24 x 60 =1440 dakika. Bir gün 1440x 60=86400 saniye.

1 saatte 1875 araç,

1 dakikada 31.25 araç,

1, 92 saniyede 1 araç geçerse Devlet bu şirkete herhangi bir PARA ÖDEMEYECEK! Trafik şartlarınde bu rakamlara ulaşmasının mümkün olup olmayacağını matematikçilere ve fizikçilere bırakalım!?...Bu köprü ve otoyollardan geçiş ücretlerinin DÖVİZ CİNSİNDEN belirlenmesi de AYRICA REZALETİN DANİSKASI!

Dede Korkut Hikâyeleri kitabında bir DELİ DUMRUL hikâyesi vardır. Burada DELİ DUMRUL, suyu akmayan KURU DERE üzerine köprü yaptırıp, geçenden 5 akçe, “Kuru dere üzerine köprü mü olurmuş? Ben buradan geçmem ve para ödemem.” diyenden de döve döve 10 akçe aldığı köprü hikayesi! Bu köprü de o hesap! Köprüden 45000’den az araç geçerse, geçmeyen araçların paraları BÜTÜN TÜRK VATANDAŞLARI TARAFINDAN ÖDENECEK!??  (Bu bilgi zaten biliniyordu. Fakat en son köprünün açılışında Padişahımız (!) Efendimiz (!)  Recep Tayyip Erdoğan tarafından da İTİRAF EDİLDİ.)

Geçenlerde TRT'nin Belgesel Kanalında “ZOR YAPILAR” Programını seyrediyordum. O programda San Francisco’da şehir içinde trafiğin devam ettiği yol üzerinde yapılan bir büyük köprünün yapım hikâyesi anlatılıyordu. Köprü, San Francisco şehri içinde olmasına rağmen GÜNLÜK ARAÇ GEÇİŞ SAYISININ 16000 (onaltıbin) olduğu belirtiliyordu. Yani yaklaşık saatte 666 araç. Yani Çanakkale Köprüsü’nden geçmesi planlananın üçte biri. (Çanakkale Köprüsü 1875 araç.)

Şimdi bu Çanakkale Köprüsü'nün FİZİBİLİTE raporunu kim hazırladı? Bu raporu kim inceledi? Kim onayladı? Bunlar sorgulanmalı! Bu kişilerin yeterlilikleri incelenmeli ve bir daha bu tür görev yapmaları kesinlikle önlenmelidir! Önlenmelidir ki bir daha 84 milyon Türk Vatandaşının ceplerinde el atmasınlar!...

Bu hesapla, bu köprüden GELİN FİLAN GEÇMEZ! Geçse geçse bu köprüyü yapan şirketin eli 84 milyon insanımızın cebinden geçer!...

Onlar da, onlara izin verenlere de HELAL OLSUN (!) diyemiyeceğiz!?...

Bunlar “Köprüler Yaptılar Gelip Geçmeye”de, köprü VESİLE OLACAK, VATANDAŞIN CEBİNDEKİ PARALARI PİPETLE İÇMEYE!...

 

 

 


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık