• 15 November 2017, Wednesday 18:22
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

Balkondan düşen saksı

Metin SALMAN

Saksı!

Hepimizin bildiği gibi saksı, “çeşitli maddelerden yapılmış, içine toprak konularak çiçek yetiştirmeye yarayan bir kap”tır. Ayrıca argoda baş ve kafa anlamında da kullanılır.

Saksılarda güzel kokulu ve çok güzel renkleri olan çiçekler yetiştirmek, insan için güzel bir uğraştır ve insana huzur verir. Saksıların çeşitleri çoktur. Kimisi toprak pişirilerek, kimisi plastikten, bazıları ağaç ve metalden yapılmış olabilir. İnsanlar bu saksıların içine toprak koyarak bağlarında, bahçelerinde, evlerinde, hatta evlerinin balkonlarında çiçek yetiştirebilirler.

Balkonlarda saksı içinde çiçek yetiştirmek biraz tehlikeli bir iştir. O saksı, ola ki balkondan düşer ve birilerine zarar verebilir. Onun için balkonda saksıda çiçek yetiştirenler çok dikkatli olmak durumundadırlar.

Başlangıçta belirtildiği gibi saksı, aynı zamanda günlük konuşmalarda baş ve kafa anlamına da kullanılmaktadır. İnsanlar kendi aralarında konuşurken bazen: “Saksıyı çalıştır! Bunun saksısı çatlamış! Senin saksı kurumuş!” gibi ifadeler kullanırlar.

Balkonlarda bulundurulan çiçek saksılarının bazen aşağıya düşerek yaratabileceği tehlikelerden bahsetmiştik. Bazen bu istenmeyen durum ortaya çıkar ve acı sonuçlar meydana gelebilir. Kiminin başı yarılır, hata ölüm olayları bile olabilir.

Bazen de bu düşen saksılar hayırlara (!) vesile olur. Yoldan geçerken kafasına saksı düşen bazılarının dili, bazılarının kulağı, bazılarının gözü, bazılarının da aklı açılır. (!) Birisi, düne kadar her zaman söylediklerinin ve yaptıklarının tam aksini söylemeye ve yapmaya başlarsa, o kişi için Türkçe’de, “galiba başına saksı düşmüş” diye bir söz söylenir.

Yalnız, bu balkonda çiçek yetiştirilen saksıların garip bir huyları vardır. Eğer düşerlerse herkesin başına düşmezler. Başına düşecekleri kişiyi dikkatli seçerler. Bu saksılar öyle birinin başına düşerler ki, bu düşüş sadece o kişiyi etkilemekle kalmaz, -meselâ bir şeyhin başına düşmüşse- saksı düşmesiyle oluşan etki zincirleme bir şekilde, -onların başına saksı düşmediği halde- müritleri de etkiler.

Onun içindir ki, bir kimse aklı erdiğinden bu tarafa demediği, diyemediği şeyleri demeye, ya da yapmadığı, yapamadığı hareketleri yapmaya başlamış ise, muhtemeldir ki başına balkondan saksı düşmüştür.

Aman! Balkonlara dikkat!...


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık