• 05 March 2019, Tuesday 15:35
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

BİZİM HIRSIZ..?

İnsanlar, yeryüzünde görülmeye başladıklarından bu tarafa her insan toplumu kendince bazı ahlaki değerler oluşturmuştur. Aralarındaki ilişkilerde bazı fiilleri işlemeyi, bazı kelimeleri kullanmayı ahlaka uygun bulmamışlar ve filleri işleyenleri, o kelimeleri kullananları ya toplum dışına itmişler ya da cezalandırmışlardır.

Gerek ilkçağlarda, gerekse şimdiki zamanda toplumun kabul etmediği ve cezalandırdığı fiillerden birisi de ‘Hırsızlık’tır. Nedir hırsızlık? ‘Başkasının olan bir şeyi gizlice almak, çalmak, uğruluk etmek’tir. Hırsız ise ‘başkasının olan bir şeyi gizlice alan, çalan kimse, uğru’ olarak tarif edilmektedir. Çalmak eylemi ise; ‘başkasının malını gizlice almak, hırsızlık etmek, aşırmak, sirkat’ olarak tanımlanabilir.

Hırsızlık, sadece cebinizdeki paranın, evinizdeki eşyalardan herhangi birinin, otomobilinizin radyosunun, ambarınızdaki buğdayınızın, ahırınızdaki hayvanınızın ya da kümesinizdeki tavuğunuzun başkası tarafından alınıp götürülmesi değildir. Başka türlü hırsızlıklar da var. İmtihana girenlerin bir kısmına soruları vererek, diğerlerinin hakkını çalmak, elektrik saatine bir işlem yaparak elektrik çalmak, herhangi bir boruya gizlice saplama yaparak o borudan akan maddeden çalmak, çalışırken çeşitli şekillerde kaytararak mesaiden çalmak da hırsızlıktır. Bunları çoğaltmak mümkün, sanırım bu kadarı yeterli.

Hırsızlığın hangi çeşidi olursa olsun, toplum tarafından hoş karşılanmamış ve kınanmış, cezalandırılmıştır. Ancak 2002 Kasım’ında iktidar olan AKP hükümetleri zamanında hırsızlık sayılan birçok eylem görmezden gelinmiş, üzerine yeterince gidilmemiş, üstü örtülmeye çalışılmış, neredeyse bu tür olaylar kutsanır hale gelmiştir.

Toplumda genel olarak hoş görülmeyen ve ahlak dışı kabul edilen fiil ve kelimeler, bir yakınımız tarafından yapılmışsa veya söylenmişse o fiillerin hoşgörüyle karşılanması veya o yakınımıza anlayış (!) gösterilmesi gibi yanlış bir düşünce vardır.

Oysa ki ahlaksızca bir hareketi kim yaparsa yapsın o ahlaksızca bir harekettir. Bunu yapanın yakınımız olup olmaması verilecek cezayı etkilememelidir.

31 Mart 2019 tarihinde yerel yöneticiler seçimleri yapılacak. Bu seçimler dolayısıyla bütün siyasi partiler, gösterdikleri adaylar için seçmenlerden oy istiyorlar. Gerçi bir kesimin seçim çalışmalarında kullandığı dil insanları birleştirecek, bir araya getirecek, kardeşlik sağlayacak bir dil değil. Fakat bazen ağızlarında gizledikleri baklayı farkında olmadan kaçırıyor ve kafalarının ardındaki gerçek düşüncelerini açığa çıkarıyorlar. Bu seçim çalışmaları sırasında kimi adaylar seçildiklerinde yapacakları projeleri anlatarak seçmenlerden oy isterken, kimi partiler de karşı adayları çeşitli şekilde karalayarak ve onlara en ağır hakaretleri ederek seçmenden oy istiyor.

Seçime katılan partilerden AKP’nin Mersin Çamlıyayla İlçe Başkanı, Belediye Başkan Adayı için oy isterken; ‘Şecaat arz ederken merd-i Kıpti sirkatin söyler’ hesabı, ‘vatan hainlerinin yanında yer almaktansa, hırsız bizim hırsızımız, biz onun yanında yer alırız.’ diye oy istiyor.

Bu, şu demektir: ‘Hırsızlık kötü fakat hırsız bizim hırsızımızsa, çaldıklarından biz de nemalanacaksak göz yumarız.’ Bu sözü sarfederek partisinin bütün adaylarını hırsızlık ithamıyla baş başa bıraktığının farkında mı acaba?

Ben de şimdi burada Mersin Çamlıyayla AKP İlçe Başkanı’nın isteğine uygun olarak onun ağzıyla sesleniyorum: 31 Mart 2019 tarihinde sandık başına gidip oy verecek vatandaşlarım, tereyağından kıl çeker gibi çaktırmadan soyulmak istiyorsanız, oylarınız bizim hırsızımıza… Nede olsa hırsız bizim hırsızımız…

31 Mart 2019 tarihine kadar sazın akordunu yapmakla meşgulüz. Sazın akordu tamamlanınca 1 Nisan 2019 tarihinde tercihiniz biz olmuşsak orkestra nizamıyla çalmaya başlayacağız.

Nasıl olsa iktidara geldiğimizden bu tarafa hırsızlıktan dolayı sizlerden bir kınama, tepki gelmedi. Hatta ‘çalıyorsa bizden çalıyor, size ne?’ gibi absürt ifadeler ve ‘çalıyorlar ama iş yapıyorlar’ sözlerini sarfettiniz.

Öyleyse aziz vatandaşlarımız, sizin yüzünüzü güldürmek, mutluluğunuza mutluluk katmak için durmak yok, yolmaya devam (pardon dilim kaydı) yola devam.

Oylar BİZİM HIRSIZA!..

 

   

  


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık