• 27 March 2019, Wednesday 8:18
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

UÇAN EKONOMİ (!) ..?

Bilindiği üzere ekonomi: “İnsanların hayatlarını devam ettirebilmek için üretme, ürettiklerini paylaşma şekilleri ile bu faaliyetlerden doğan ilişkilerin bütünü” olarak açıklanabilir. Ancak, bu anlatım insan hayatında çok büyük yer tutan ekonomik faaliyetlerin tamamını içermez. Ekonomi, günlük hayatımızda attığımız her adımda karşımıza çıkar.

İnsanların üretim faaliyetleri ve üretilenin paylaşılması yolları çeşitli ekonomik sistemlerin ortaya çıkması sonucunu doğurmuştur. Hangi ekonomik sistem uygulanırsa uygulansın sonuçta hedef insan yaşamının iyileştirilmesi ve refah seviyesinin iyileştirilmesine yöneliktir. Üretimden insanlara düşen payın çoğaltılabilmesi, dolayısıyla refah seviyesinin geliştirilmesi, BÖLÜŞÜLECEK ÜRETİMİN ARTTIRILMASINA bağlıdır. Üretim artmıyorsa PAYLAŞILACAK PASTA da artmayacaktır.  Üretimi arttırmak için ise üretimi arttırmaya yönelik ekonomi politikalarının uygulanması gerekir. Elinizdeki kaynakları kısa zamanda üretime dönüştürecek yatırımlara değil, ‘ölü yatırım’ olarak tabir edilen yatırıma yaparsanız sonunda AÇ KALMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA KALMANIZ kaçınılmazdır.

2002 Kasım’ında iktidara gelen AKP de, iktidarda oldukları dönemde dünya konjonktüründe kendilerine bahşettiği para bolluğunu üretimi arttıracak yatırımlara yöneltmeyip, inşaat faaliyetlerine yatırdığı için (daha başka sebepler de sayılabilir.) dünyadaki konjonktür değişince Türkiye bugün büyük bir EKONOMİK KRİZLE karşı karşıya kalmıştır. İktidardaki AKP’liler her ne kadar “EKONOMİK KRİZ YOK” deseler de PİYASALAR TAMAMEN BUNUN AKSİNİ GÖSTERMEKTEDİR.

Kazancımızdan fazla harcama hastalığına tutulduğumuzdan, 100 dolarlık ihracat için 70 dolarlık ithalat yapmak zorunda olduğumuzdan dış kaynak ihtiyacı artmış, döviz kurları, enflasyon ve faizler başını kaldırmış ve bir türlü de aşağı yöne dönecek gibi görünmemektedir. Bu durumun Türkiye’de uygulanan yasama, yürütme ve yargı sisteminin YAVAŞ İŞLEMESİNDEN kaynaklandığı ileri sürülerek, bu durumdan kurtulabilmek için MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin desteği ile Türkiye, dünyada uygulaması bulunmayan bir UCUBE yönetim sistemine “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne, TEK ADAM YÖNETİMİNE dönüştürülmüştür.

Güya bu sistem gelirse hızlı kararlar alınacak, olaylara anında müdahale edebilecek, koalisyona ihtiyaç kalmayacak, ENFLASYON ve FAİZ DÜŞECEK, DÖVİZDEKİ ARTIŞ DURDURULACAK VE Türkiye EKONOMİK OLARAK  UÇACAKTI. Ne yazık ki ENFLASYON ve FAİZ DÜŞMEDİĞİ gibi DÖVİZDEKİ YÜKSELİŞ bir türlü durdurulamamıştır. Vatandaşın geliri erimiş, fiyatların yükselmesinden dolayı hayatı çekilmez hale gelmiş, birçok firma konkordato ilan etmiş, bazı firmalar iflas etmiş, işsizlik tavan yapmış, kapanan firma sayısı artmış ve EKONOMİK KRİZDEN dolayı borcunu ödeyemeyen kişi ve kurumlar İCRA TAKİBİ ile karşı karşıya kalmışlardır. Hükümet edenler (AKP-MHP) bu yerel yönetim seçimleri sırasında yaptıkları propaganda konuşmalarında EKONOMİK KRİZİ ne kadar inkâr ederlerse etsinler, Türkiye çok büyük ekonomik sıkıntı içindedir.

Bankalardan konut kredisi alan vatandaşlardan on bine yakını kredi borcunu ödeyemedikleri için evlerine bankalarca el konulmuş ve bu binalar bankalarca satışa çıkarılmıştır. Diğer taraftan yine banka kredisi ile alınan araçlardan 26 binin üzerindeki bir sayıdaki araç, sahipleri kredi borçlarını ödeyemedikleri için araçlarına bankalarca el konulmuş olup, bu araçlar park yerlerinde çürümeye terk edilmiştir.

Ekonomik KRİZ OLMASA bu durum yaşanmaz. Krizin varlığı, her gün günlük gazetelerde yayınlanan “İCRA YOLUYLA SATIŞ” ilanlarından kolayca görülebilir. Nitekim 21.03.2019 tarihli günlük yayınlanan 6 gazetede yaptığım ufak bir araştırmada 92 milyonluk İCRADAN SATIŞ ilanı vardı. (Sözcü, Yeniçağ, Takvim, Posta, Hürriyet, Milliyet). Ekonomisi iyi olan bir ülkede 6 gazetede icra yoluyla 100 milyonluk satış ilanı normal değildir. AKP Hükümeti, vatandaşların; hukuki, ekonomik ve idari sıkıntılarını giderecek, yaşam kalitesini iyileştirecek tedbirleri almak yerine har vurup harman savurmaya, kendilerine saraylarda ziyafet çekmeye ve HEDİYE (!) uçaklarla dünyayı gezmeye devam ettikçe EKONOMİNİN DÜZELMESİ MÜMKÜN OLMAYACAKTIR.

Türkiye, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” ile yönetilirse (TEK ADAM YÖNETİMİ-PADİŞAHLIK) hızlı kararlar alınacak, koalisyonların işleri yavaşlatan uygulamalarından ve pazarlıklarından kurtulacak, enflasyon, faiz ve döviz hareketlerine anında müdahale edilerek bunların yıkıcı etkileri önlenecek, EKONOMİK OLARAK UÇACAKTI. Ancak söylenenin aksi oldu. Döviz fiyatları, faiz ve enflasyon uzaya fırladı. Daha ne kadar yükseğe çıkacakları bilinmiyor. Evet! Getirdikleri TEK ADAM YÖNETİM SİSTEMİ ile TÜRKİYE EKONOMİK OLARAK UÇUYOR (!), lâkin UÇURUMDAN AŞAĞI DOĞRU!..


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık