• 12 October 2016, Wednesday 19:44
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

Lozan kimilerine göre niçin zafer değildir?!..

Metin SALMAN

Son günlerde birileri BACA VERGİSİ mucidi P… Mehmet Paşa’nın günümüzdeki temsilciliğine soyunup, ülkenin çok büyük sorunları ortada dururken, Türkiye’nin kuruluş belgesi olan Lozan Anlaşması’nın kendilerine zafer diye yutturulduğunu, oysa orta yerde bir zaferin olmadığı laflarını ortaya attı.

Peki! Lozan kimler için zafer değildir?

1683 yılı 2. Viyana kuşatmasından malubiyetle ayrılan Osmanlı İmparatorluğu’nun o tarihten bu tarafa devamlı kaybettiği barış anlaşmalarının aksine, o zamanki şartlar çerçevesinde galibiyetle ayrıldığı tek belge olduğu için, bazıları bakımından, Lozan zafer değildir. Çünkü onlar Kurtuluş Savaşı’mızı kaybetmemizi istiyorlardı.

Lozan, Osmanlı İmparatorluğu’nu parçalayan, Anadolu’yu İngilizler, İtalyanlar, Fransızlar, Yunanlılar ve Ermeniler arasında paylaştıran Sevr Anlaşması’nı yırtıp atarak Türkiye’nin kurulmasına imkân sağlamış bir anlaşmadır. Lozan Sevrciler için, onun başarılı olmasına uğraşanlar için zafer değildir.

Lozan, o zamana kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun kanını emen ve ülkeyi sömürge haline getiren kapitülasyonları ortadan kaldırmıştır. Kapitülasyonlardan faydalanan yabancılarla birlikte, ülkenin kanını emenler için Lozan zafer değildir.

Sevr Anlaşması’ndan sonra, ülkenin kurtuluşunu Amerikan mandasında görenlerin, İngiliz Muhipleri Cemiyeti mensuplarının heveslerini kursaklarında bıraktığı için, Lozan, onlar bakımından zafer değildir.

1912 yılında yapılan Uşi Anlaşmasıyla Ege’de bazıları İtalyanlara, bazıları da Balkan Harbi’nde Yunanlılara verilen adalardan bazılarını geri alarak Türkiye topraklarına kattığı için, bunu görmeyenler ve istemeyenler için Lozan zafer değildir.

15 Mayıs 1915 tarihinde güzel İzmir’imizi işgal eden Yunan kuvvetleri ile işbirliğinde bulunan, onlarla birlikte kendi milletine her türlü mezalimi yapanlar için, Kurtuluş savaşımızın zaferini bir anlaşma ile taçlandırdığından, bu hainler ve o zaman Düvel-i Muazzama denilen devletler ve özellikle Yunanlılar için Lozan bir zafer değildir.

Osmanlı’nın atası sayılan Süleyman Şah’ın mezarı, yeni sınırlar çizilirken Suriye topraklarında kalmasına rağmen Lozan anlaşması ile orası Türk Devleti toprağı sayılmıştır.

Süleyman Şah türbesini yerinden kaçıranlar için Lozan zafer değildir.

Bizler İngiliz Muhipleri Cemiyeti mensubu değiliz. Amerikan mandası taraftarı da değildik. Anadolu’yu işgal eden Yunanlılarla iş birliği de yapmadık. İşgal sırasında bazı değerlerimizi Yunanlılarla peşkeş de çekmedik.

Bizler, bu ülkenin kurtuluşu için malını, canını vermekten çekinmeyenlerin ahfadıyız.

Lozan, bizim için başta Atatürk olmak üzere silah arkadaşlarının Türk Milleti ile birlikte yaptıkları büyük mücadelelerin sonucunda elde ettiğimiz güzel galibiyeti taçlandıran, Türkiye Devleti’nin kurulmasını sağlayan, bu günlere gelmemizin temelini atan büyük ve başarılı bir anlaşmadır.

Lozan, Türk Milleti için zaferdir.

Lozan’ın zafer olmadığını ileri sürenler zaten Kurtuluş Savaşı’nın sanal olduğunu ileri süren, kafataslarının içinde beyin yerine ne olduğu anlaşılmayanlardır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık