• 12 June 2018, Tuesday 19:28
MetinSALMAN...

Metin SALMAN...

SEÇİM ÇALIŞMALARINDAKİ DİL VE DAVRANIŞLAR

Metin SALMAN

24 Haziran’da yapılacak BASKIN ve KARAMBOL SEÇİM kampanyaları bütün hızıyla devam ediyor. Bu kampanya sırasında özellikle iktidar partisi mensupları ve AKP Genel Başkanı R.T. Erdoğan, önceki zamanlarda olduğu gibi muhalefetteki parti yöneticileri ile o partilerin mensuplarını dışlayıcı, kırıcı, rencide edici, ayrıştırıcı ifadeler kullanmaktan ve davranışlar sergilemekten geri kalmıyor.

Bunlardan birisi daha önce CHP’nin ADALET YÜRÜYÜŞÜ sırasında AKP’li bir belediye başkanının yürüyüş yapanların geçtiği yolun üstüne insan veya hayvan pisliği olduğu tartışmalı bir pisliği döktürmesi, ikincisi ise bu seçim çalışmaları sırasında Gaziantep’de İYİ Parti lideri Meral Akşener’in yolunun Büyükşehir Belediyesi çöp kamyonu tarafından kesilip, seçim çalışmalarının engellenmesidir.

Diğer ise AKP Genel Başkanı R.T. Erdoğan’ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu için kullandığı Ziya Paşa’nın meşhur; “Bed-asla necâbet mi verir hiç üniforma? / Zer-dûz pâlan ursan, eşek yine eşektir.” Beytidir.

Bu tür davranış ve tartışmalar edebi olmaktan çok uzak olduğu gibi bedii de değildir.

Bunları değerlendirmek gerekirse; Türk Milleti’nin örf ve adetleri arasında misafirine elinde olanın en kalitelisini, en temizini, en lezizini ikram etmek vardır.ADALET YÜRÜYÜŞÜ yapanlarla, Gaziantep’te seçim çalışmasına giden İYİ Parti lideri Meral Akşener, gittikleri şehirlerin MİSAFİRLERİ idiler. O şehirlerin ev sahibi olan belediye başkanları misafirlerine EN KALİTELİ, EN TEMİZ ve EN LEZİZ diye ne pisliği olduğu belli olmayan b…k ikram ediyorsa, ya da çöp kamyonu ile yolunu kesiyorsa, kendi durumlarını siz değerlendirin.

Bu siyasi çalışmalarda özellikle iktidar kanadında ve birlikte hareket ettiği kanatta kullanılan dil, edebi de değil, bedii de…

Madem söz Ziya Paşa’dan açıldı, bu dilin düzeltilmesi gerektiğine Ziya Paşa’nın; “Devletlûlere bizleri tahkir düşer mi? Biz âciz isek de yine mahlûk-ı Hudâ-yız.” Beyti bir cevaptır.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık