• 28 October 2017, Saturday 19:14
KonukYazar...

Konuk Yazar...

Diyetisyen Bakışı: Diyet Değil, Yaşam Tarzı!

Elif AKTAŞ / Diyetisyen

Diyet, hayatımızın belki de en popüler kelimelerinden biri.

İş ortamı, okullar, toplu taşıma araçları, kafeler, arkadaş buluşmaları, kuaförler, halı sahalar... Diyet kelimesinin telaffuz edilmediği tek bir yer, tek bir gün bile yok!

Peki, hayatımızın bu kadar içinde olan bu kelimenin anlamını ne kadar doğru biliyoruz?

Çoğumuzun aklında diyet; zayıflamak, ekmeği kesmek, az yemek, bol protein almak, aç kalmak, sürekli sebze-meyve sularıyla beslenmek, detoks yapmak, üç beyazdan uzak durmak gibi durumlara eş. Oysaki bu kelime Yunanca’da “yaşam tarzı” anlamına gelen “Diatia”dan türeyip dilimize girmiş.

Buradan hareketle doğru bir diyet; kişinin sağlık durumuna (diyabet, gebelik, obezite, gut, gastrit vb.), vücut bileşimine, iş ve sosyal yaşantısına uygun planlanacak bir sağlıklı yaşam programını anlatır.

Kişinin diyeti zayıflaması için planlanıyorsa zayıflama diyeti, şeker dengesini kontrol altında tutmak içinse diyabetik diyet gibi isimler alır.

O halde, doğru bir diyet programı uygulamaya nasıl başlayabiliriz?

Doğru bir diyet her şeyden önce “sağlıklı” olmalıdır. İnternetten bulduğumuz, arkadaşımızın diyetinden kopyaladığımız veya güzellik&alışveriş dergilerinden koparıp sakladığımız hiçbir diyet bizim için sağlıklı bir süreci başlatamaz.

Diyetiniz planlanmadan önce mutlaka doktorunuz veya diyetisyeniniz tarafından önerilen kan tahlillerinizi yaptırmalı, tahlil sonuçlarınıza göre gerekli görülürse, doktorunuzun önerdiği ilaç veya takviye vitamin/mineralleri kullanmaya başlamalısınız.

Bu süreçte ilk adımı atlattığımıza göre gelelim diyetimizin “sosyal” boyutuna.

İnsan, sosyal bir varlıktır. Beslenme, barınma, uyku ve benzeri yaşamsal ihtiyaçları haricinde; arkadaşlarıyla zaman geçirme, seyahat etme, yemek ve benzeri organizasyonlara katılma gibi birçok aktiviteye de ihtiyaç duyar. Bu anlamda diyet, kişinin sosyal yaşamını engellememeli, kişiyle bir bütün halini alabilmelidir. Ancak bu şekilde uyguladığınız diyetin “sürdürülebilir” olması sağlanır ve beslenmenizde yaptığınız değişiklikler yaşam tarzınız haline gelerek, sizi başarıya ulaştırır.

Unutmayın!

Hepimiz formda olmak, kıyafetlerimizin içinde güzel, etkileyici görünmek isteriz ve bunun için birçok yöntem uygularız. Ama sorun, hedefimize ulaşmak için en sağlıklı yolu seçmek dışında herhangi bir şeyi ya da her şeyi yapacak olmamız olabilir. Sağlığınızı riske atmayın, hedefinize ulaşmak için en doğru yolu seçin … (26.10.17)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık