• 07 October 2017, Saturday 19:36
KonukYazar...

Konuk Yazar...

Yaz saati ve inat

Yılmaz Kaya AYLANÇ

Demokrasinin başarılı olabilmesi için, onu uygulayanların eğitimli, bilinçli ve sağduyulu olmaları ve bilimi kabul etmiş olmaları son derece önemli. Uygulayıcıları (iktidar sahipleri) böyle niteliklere sahip bir ülkede demokrasi başarılı olur! Demokrasinin gereği ve kuvvetlerden biri olan yürütmenin yetkilileri “sandıktan ben çıktım istediğimi yaparım” ya da “millet beni seçti, ne istersem yaparım” demezler. Halktan aldıkları yetkiyi, ülkelerinin kuruluş felsefeleri, anayasaları ve genel kabul görmüş anlayışlarına aykırı uygulamalar yapmaktan kaçınarak kullanırlar. Mecbur oldukları uygulamaları ve gerçekleştirmeyi düşündükleri konuları ise halka anlatarak, onların özel olarak o konuda onayını almaya çalışırlar.

Yine bu vekil ya da yetkililer, yaptıkları veya neden oldukları hatalar karşısında hukuki yollar saklı kalmak kaydı ile bulundukları makamdan, bazen partilerinden ve ender de olsa vekillikten istifa ederler. Bu davranış ise o ülke demokrasisinin kalitesini bir kat daha arttırmasının yanısıra, ülke insanının politikacısına olan güvenini de arttırır. Daha mutlu bir topluma siyasetin katkılarından biri de budur. Anlamsız, dayanaksız, ciddiyetten uzak ve sadece gücü olması nedeni ile yanlış kararlarda ısrar etmek, ne demokrasimize yarar getirecek ne de topluma örnek olacak bir hareket değildir.

Bir süre önce yaz saati uygulamasını donduran uygulama, özellikle çocuklarımızı olmak üzere toplumu ciddi şekilde etkilemiştir. Bu konuda bilgili bilgisiz birçok kişi ve kuruluş olumsuzlukları sıralamış ve uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini açıklamıştır. Öyle ki bu açıklamaların bir kısmı, bizzat iktidar kanadına yakın olanlardan gelmiştir. Bunlardan biri de, bizzat devletin enerjiden sorumlu kuruluşu ve onun bu kapsamda hazırladığı rapordur. Özetle, bu uygulama enerji tasarrufu sağlamamış, bilakis daha fazla enerji sarfı oluşmuştur açıklamasını yapmıştır.

Çocuklarımızı gün ağarmadan yollara düşürüp birçok maddi manevi soruna, dışa bağımlı olduğumuz enerjide ithalata daha fazla ödeme yapmamıza neden olan bu uygulamada niçin ısrar edilmekte?

Durumdan en çok etkilenen velilere ve çocuklara, hatta işe giden büyüklere soruyorsunuz, hepsi durumdan şikayetçi. Uygulamanın amacının, gün ışığından daha fazla yararlanmak sureti ile enerji tasarrufu sağlamak olduğu düşünülürse, devletin kaynakları, tasarruf etmek bir yana daha fazla enerji tüketilerek israf edilmiş olmuyor mu?

Şimdi soruyorum! Neden ?

Halkın ve teknik sonuçların olumsuz dediği, yanlış dediği, yaşantımıza karanlığın düştüğü, hiç kimsenin memnun ve mutlu olmadığı bu uygulama, ısrar ve inatla neden halâ sürdürülmekte? Bu nasıl devlet yönetimi? Milletin hizmetkarı olmak bu mu? Demokratik yönetim anlayışı böyle mi olur? Siyasetin topluma örnek olması gerekirken, sağlam bir dayanağı olmadan inatla yanlış bir uygulamanın ısrarla sürdürülmesini anlayamıyoruz ve doğru da bulmuyoruz.

Dün itibari ile mahkemenin uygulamayı durdurmuş olmasına rağmen, bu işin nihayet düzeltileceği umudunu ne yazık ki taşıyamıyorum. Çünkü bugüne kadar yapılan uygulamalar, Sayın Bakanın mahkeme kararı sonrasında “uygulama sürecek” mealinde açıklamaları, bizim tarafta (demokrasi) bir şeylerin ne yazık ki değişmeye niyeti olmadığını gösteriyor ve bizleri üzüyor.

Son sözüm: İnatla ülke yönetilmez!

(30.09.2017)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık