• 07 August 2017, Monday 19:34
KonukYazar...

Konuk Yazar...

Kişilik Bozukluğu

Çağla ULAŞ / Uzman Klinik Psikolog

Kişilik; bireyin düşünce, davranış ve duygusal tepkilerinden oluşmaktadır.

Farklı kişilik yapıları mevcuttur. Bu olağan ve normaldir, ancak kişi kendisine veya çevresine bir şekilde zarar veriyorsa (sadece şiddet değil) kişilik bozukluğu söz konusu olabilir.

 

Kişilik bozukluğu çocukluk çağına kadar uzansa da genelde ergenlik döneminde (özellikle son evresinde) daha sık gözlemlenir. Bu bireyler tedavi görmediği sürece bu durum düzelmez ve devam eder.

 

Belirtileri çok değişkendir. Ancak genel olarak kişinin gündelik hayatında zorluk yaşaması, iş hayatında adapte olamama, günlük hayatta düzensiz olma gibi farklı durumlar kişilik bozukluğuna işaret eder.

 

Kişilik Bozuklukları 3 farklı başlık altında toplanabilir;

1.Grup

Paranoid Kişilik Bozukluğu, Şizoid Kişilik Bozukluğu, Şizotipal Kişilik Bozukluğu.

2.Grup

Antisosyal Kişilik Bozukluğu, Borderline Kişilik Bozukluğu, Histeriyonik Kişilik Bozukluğu ve Narsistik Kişilik Bozukluğu.

3.Grup

Çekingen Kişilik Bozukluğu, Bağımlı Kişilik Bozukluğu ve Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu.

 

Kişilik bozuklukları nasıl tedavi edilir?

Tedavi süreci mutlaka bir Uzman tarafından yönetilmelidir.

Kişilik bozukluğuna sahip bireylerin iç görüsü çoğunlukla yoktur ve kendilerinin değil toplumun/bireylerin kendisine yanlış davrandığını savunur. Tedavisi zordur çünkü kişi kendine kördür. Ancak tedaviyle birlikte hayat kalitesi artar. Bazı durumlarda biyolojik faktörler sebebiyle ilaç tedavisine de başvurulabilir. Bu her kişide farklılık göstermektedir.

 

(0553/7179994-0252/6129994 www.caglaulas.com Fethiye/Muğla)


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık