• 06 March 2024, Wednesday 9:28
KonukYazar...

Konuk Yazar...

MİLASTA YENİ NESİL ÜRETEN BELEDİYECİLİK

Reşat UYGUN /Proje Danışmanı

Sürdürülebilir akıllı Tarım/Hayvancılık:

Milas’ta İlçe Tarım Müdürlüğüne kayıtlı100.883 adet büyükbaş, 73.050 adet küçükbaş hayvan bulunuyor. Büyükbaş hayvan sayısının 34.638 adedi Selimiye/Bafa ve civar köylerinde bulunuyor. Bu da 5 demek.

Bu sayıdaki hayvanın saldığı dışkı miktarı ise ilk hali ile yaklaşık 1400 ton/gün bu da demek oluyor ki yılda yaklaşık 5 milyon ton dışkı. Bu durum Milas genelinde hesaplandığında yaklaşık 14 milyon ton’a ulaşmaktadır.

Bu dışkılar gübre niyetine araziye uygulanıyor oysa biliyoruz ki bu haliyle gübre olmuyor, hatta içinde bulunan antibiyotikler, süt verimini arttıran yemlerin kalıntıları ile araziyi olumsuz etkiliyor tuzlanmaya sebep oluyor ve ürün verimi her geçen yıl düşüyor. Bir şeyi daha biliyoruz bu dışkıların içinde bulunan metan ve azot en çok sera gazı etkisi yapan emisyonlar içermektedir.

 

Sorun gibi görünen durum yönetilebilirse çözümünden çok faydalar sağlanabilir.

Sorun gibi görünen bu dışkılar aslında yenilenebilir bir enerji kaynağıdır. Dünya’nın da sorunu olan enerji ülkemizin de başat sorunudur.  Bu Sorunun çözümüne destek olmak ve küresel iklim sağlığına olumlu katkı sağlamak için önerimiz BİYOGAZ enerjisi üretimidir.

Kaba bir hesapla sadece Bafa ve Selimiye ile civar köylerindeki büyük baş hayvan dışkısından 5(MW) elektrik enerjisi üretilebilir. Enerji üretimi dışkı içindeki metan gazından elde ediliyor. Kalan atıklar katı ve sıvı formda faydalı gübre olarak tarımda kullanıma sokularak üreticinin pahalı suni gübre bağımlılığını azaltacak ayrıca bu tür faaliyetler dolaylı olarak tüketicinin sağlıklı ve güvenilir gıdaya erişimini kolaylaştıracaktır.

BİYOGAZ TESİSLERİNİN FAYDALARI 

1. Biyogaz ile elektrik ve ısı üretimi ekonomik kazanç elde edilmesini sağlar.

2.Üretimden çıkan atık katı ve sıvı formda gübre olarak kullanılır. Bu gübre daha kolay kullanılabilir ve faydalı bir gübredir.  

3. Küresel ısınmanın en önemli etkeni olan sera gazlarını azaltılır.  Metan en kötü sera gazlarından biridir.  Açığa atılan hayvansal atıklardan yayılan metan gazı aynı hacımdaki karbondioksit (CO2)’den yirmi katı daha fazla sera gazı etkisi yapar. Oysa biyogaz tesislerinde elde edilen metan yakılarak CO2’e dönüştürülür.

 4. Çok ucuz ve çevreci bir atık çevrimi sağlar.  Evlerde çıkan diğer benzeri evsel atıklar ve tarımsal atıklar da hayvansal atıklarla birlikte biyogaz üretiminde kullanılır.

5. Daha sağlıklı, sağlığa uygun yaşam alanlarının yaratılmasını sağlar. 

6. Özellikle ülkemizde hayvancılığın gelişmesine teşvik edici unsur olur.   Sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunur. Ayrıca ülkemizin dışarıya olan enerji bağımlılığını azaltır

Hayvansal atıkların değerlendirilmesi için kurulacak olan biyogaz tesislerinin çalıştırılması ile elde edilebilecek kazançları kısaca şöyle özetleyebiliriz:

 

Elektrik ile kazanç Biyogaz tesisi, bir gaz motoru ve bir jeneratörden oluşan co-jenerasyon seti ile elektrik üretir.

Isı ile kazanç Gaz motoru ayrıca ısı üretir. Bu ısının bir kısmı anaerobik arıtım reaktörleri için gereklidir. Geri kalan kısım ise seralar için kullanılır.

Atık kullanımı ile kazanç Firmalar, biyogaz tesislerinin içine konabilen organik atıklardan kurtulmak için para öderler. Besi maddesi olarak kullanılabilecek atıklar için bazı örnekler aşağıdaki gibidir:

* Kesim evi; Kemiksiz kesim evi atığı, kan, mide içeriği, balık atığı, flotasyon atık suyu, et atıkları Şeker Fabrikası; Şekerpancarı uçları, şekerpancarı parçaları, melas atıkları,

* Besin Sanayi; Ekmek atıkları, hamur atığı, peynir altı suyu, posa, yağlı tohum atığı, damıtma tesisi atığı,  bira sanayii atığı, meyve suyu fabrikası atığı

*Kafeterya; Yağ seperatöründen çıkan yağ atığı, yiyecek atığı

*Turizm tesisi ve otellerden değerlendirilemeyerek atılan yiyecek atıkları biyogaz tesisinde kullanmak için birçok olanağa sahiptir.

Aslında atık meselesini sorun gibi görmemek gerekiyor. Bu sorun gibi görünen atıklar, döngüsel ekonomi ilkeleri ile yaklaşılınca faydalı bir değere dönüşebiliyor.


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık