- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 18 February 2021, Thursday 15:49
- 3731 kez okundu

Prof. Dr. Kemal Kocabaş
DOĞA-ÇEVRE DUYARLILIĞI VE PAMUKPINAR KÖY ENSTİTÜSÜ TARIM ÖĞRETMENİ ÖMER YURDUGÜLBugün sabah televizyonda haberleri izlerken tarım alanlarının, bahçelerinin sanayi bölgesine dönüştürülmesine itiraz eden Mersinli köylülerin yürüyüşü ve itirazlarını onurla izledim. Mersinli köylüler, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı binası önünde ellerindeki yemyeşil ürünleri, limon dallarıyla, fideleriyle yaşam alanlarının betonlaşmasını birlikte davranarak, kararlı bir duruşla önlediler. Onların bu mücadelesi ülkemizdeki doğa, çevre duyarlılığı ve tarımsal üretimin önemi konusunda yeniden düşünmemizin kapısını açtı.
Akçadağ Köy Enstitüsü imecesinin oluşumunda müdür Şerif Tekben, eğitimbaşı Reyzi Pamir ve müdür yardımcısı Mümin Başoğlu’nun çok büyük emekleri vardır. Bu günlerde üzerinde çalıştığım “Pamukpınar Aydınlığı” kitabının hazırlık sürecinde ilk gördüğüm Pamukpınar’daki güzelliğin üretilmesinde müdür Şinasi Tamer, eğitimbaşı Osman Yalçın ve öğrencilerinin “Ziraat Ömer” şeklinde adlandırdığı tarım öğretmeni Ömer Yurdugül’ün büyük emekleridir. Şinasi Tamer ve Osman Yalçın’ın ortak özelliği her ikisinin de Gazi Eğitim Enstitüsü resim bölümü mezunu olmaları ve enstitülerin kuramcısı, uygulayıcısı İsmail Hakkı Tonguç’un enstitü anlayışını içselleştirmeleridir.
Ömer Yurdugül, 1905 yılında çiftçi bir ailenin çocuğu olarak Kırşehir’de dünyaya gelir. İlk ve ortaokulu Kırşehir’de okuduktan sonra 1925 yılında Ankara Ziraat Mektebinden mezun olmuştur. Uzun yıllar çalıştığı Atatürk Orman Çiftliğinde bataklık kurutma çalışmaları yanında, gül yetiştiriciliği de yapmıştır. Özel ilgi gösterdiği çeşitli türde gül yetiştiriciliği çalışmaları Cumhuriyetimiz kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dikkatini çeker ve “çocuk umarım bu yurdu güllerle donatırsın” ifadeleriyle de Ömer Yurdugül’ü onurlandırır. Aile kaynaklarına göre de soyadı kanunu çıkınca Atatürk’ün önerisiyle “Yurdugül” soyadını alıyor.İsmail Hakkı Tonguç’un da dikkatini çeken Ömer Yurdugül önce Kayseri Pazarören Köy Enstitüsüne ve oradan da 25 Eylül 1942 tarihinde Pamukpınar Köy Enstitüsüne ataması yapılır. Ömer Yurdugül Öğretmen, 1942 yılından 1970 yılına kadar Pamukpınar imecesinde büyük bir emekle yer alır ve 1970 yılında yapılan binlerce öğrencisinin katıldığı görkemli bir jübile ile öğretmenliğe veda eder ve 2005 yılında da aramızdan ayrılır.
Dr. Engin Tonguç’un yayımladığı “Mektuplarla Köy Enstitülü Yıllar” kitabında İsmail Hakkı Tonguç’un Ömer Yurdugül Öğretmene “Kardeşim Ömer Yurdugül” başlığıyla yazdığı ve “gözlerinden öperim” ifadesiyle sonlandırdığı mektup yer alır. Tonguç mektubunda “Seni Pazarören Köy Enstitüsü’ne gönderirken teklif edilen işi kabul ederek hemen yeni vazifeye gidişin beni çok memnun bırakmıştı. Son seyahatlerimde oradaki çalışmalarını da yakından gördüm. Müdür ve diğer arkadaşlarla senin işlerine dair konuştum. Onlar da mesaiden memnunlar. Bu duruma göre seni Pazarören’de uzun müddet bırakmak lazım gelirken yeni kurulmakta olan bir enstitünün işleri, seni onların başına getirmemizi icap ettirdi. Orası Yıldızeli civarındaki Pamukpınar Köy Enstitüsüdür. Arazi ve su durumu itibariyle ziraat işine pek elverişli olan bu müessesede bir an önce iyi bir sonuçla karşılaşabilmek için senin gibi bir arkadaşın orada işbaşı olarak çalışması lazım. Müdürü çalışkan ve çalışan insanlara her bakımdan azami derecede yardım eden bir zattır. Arazi durumu Pazarören’den bile müsait olan bu enstitüyü içinden su akıp giderken verimsiz bırakmak hiç doğru bir hareket olamazdı... Buna rağmen Pamukpınar Köy Enstitüsünün ziraat alanını senin eline vermeyi hem kendim, hem de fikirlerini aldığım diğer arkadaşlar uygun gördüler. Binaenaleyh orada yerleşip uzun müddet kalmak ve orayı iyice imar etmek üzere seni Pamukpınar Enstitüsüne gönderiyoruz. Çalışırken herhangi bir bakımdan bir müşküle uğrayacak olursan bu müşkülü enstitü müdürü ile halledemeyecek durumda kalırsan şahsen bana bildirmeni ve her neye mal olursa olsun orada muvaffak olmanı önemle istiyorum. Bu mektubumu yazarken Pazarören Köy Enstitüsü Müdürü’ne olduğu gibi gösterirsin… Kırşehir ve Pazarören’de çalıştığın gibi burada da çalışarak başarı göstermeni candan diler, gözlerinden öperim.” Bu mektup, eğitim tarihimizin önemli belgeleri arasında yer almıştır. Enstitülerin gereksinmelerini çok iyi bilen, izleyen ve yöneten bir genel müdürün nitelikli insan potansiyelini sevgiyle kucaklayan, problem çözen, yurtsever bir anlayışı mektuba yansımıştır. Ayrıca enstitülerdeki kırsal kalkınma, tarımsal üretim, doğa ve çevre duyarlılığını yansıtması anlamında önemli bir belgedir.
Eğitimbaşı Osman Yalçın, yazdığı “Bir Eğitimcinin Anıları” adlı kitapta Pamukpınar’daki tarımsal faaliyetler ve tarım öğretmeni Ömer Yurdugül’ü “Sonunda havalar oldukça ısınmış tarım çalışmaları da başlamıştı. Ömer Bey durmadan, durmadan öğrencileriyle birlikteydi. Onun öğrencilerinin başından bir an ayrıldığını görmemişimdir. Evine yalnız yatmaya gidiyordu. Bu sırada Tokat Bölgesinden okula büyük kavak dalları geldi. Bu kavak dallarını bir grup öğrenciye kısa kısa keserek kavak çelikleri hazırlandı. Çifteler’de gördüğüm bir çalışmaydı bu. Binlerce kavak çeliği elde ettik. Sayılamayacak kadar çoktu bu çelikler. O nedenle bu kavak dikimine ben “Binlerce Kavak Dikimi” adını vermiştim. Bu kavak çeliklerini Çamlıbel yönüne, enstitüyü diklemesine koruyacak biçimde sıralar açtırarak diktirdim. Diplerinden su geçirdim. Okulun batısı Çamlıbel’e karşı bir ağaçtan duvarla kapandı. Kısa sürede binlerce kavak yeşerdi; tuttu. Bu küçük fidanlar bile bir metre boya yükselince Çamlıbel’den gelen rüzgarı keser oldu. Kavak dallarına kuşlar yuva yaptı. Pamukpınarda hiç kuş yokken, her yanda kuş sesleri duyuldu. Kavak duvarının arkasına diktiğimiz domatesler kızardı. Sebzeler ürün verdi. Pamukpınar’ın doğası, iklimi değişir oldu” ifadeleriyle işlevsel bir ağaçlandırma anlayışıyla yaşanabilir hale gelen Pamukpınar yerleşkesini bizlere aktarır.
1951 Pamukpınar Köy Enstitüsü çıkışlı emekli ilköğretim müfettişi Cemalettin Dökmetaş anılarında “Son sınıfa geçtim. 15 Mayıs 1951. Bitirme, yazılı ve sözlü imtihanlarımız var. Her gün bir dersin önce yazılı sonrada sözlü sınavı yapılıyor. Akşam kitap okuma saatinden kaçarak, bavullar odasında idare lambası ışığında gizlice tarih dersine çalıştık. Sabahleyin elma bahçesinde soru-cevap yöntemiyle çalışıyorduk. Şafak sökerken buluştuk… Sınav salonuna giderken tomurcuklanmış elma çiçeğini gayri ihtiyari elime almıştım ki merdivenlerde Tarım Öğretmeni Ömer Yurdagül’ü karşımda buldum. Beni bir hayli hırpalamış olmalı ki kendimi merdivenlerin aşağısında buldum. Kolumdan tutup eğitim şefi Recai Erayrıç’a götürdü. Tarım öğretmeni sertçe “Bu öğretmen olmayacaktır!” Cereyana takılmış gibi vücudum zonkluyordu. Sadece “Niçin?” diyebildim. Kolumu kaldırarak elimdeki çiçeği gösterip “Çiçek dalında güzeldir, bu ne?” dedi. Hatamı anladım, uzanıp elini öptüm, özür diledim. Sınava da geç kalmıştım. Şartlar ne olursa olsun öğretmen olduğum yerlerde her yıl elli fidan dikmemin sözünü aldı. Sınav salonu başkanı beni öğretmene götürüp, durumu anlatarak kabul ettirdi.” İfadeleriyle Ömer Yurdugül Öğretmenin doğa duyarlılığını bize aktarır.
Pamukpınar Aydınlığı kitabını hazırlarken görüştüğüm enstitü çıkışlı ve ilköğretmen okulu çıkışlı tüm öğretmenlerin Ömer Yurdugül Öğretmenin emeğini sevgi ve saygıyla selamladıklarını, ondan öğrendikleri arıcılık, meyvecilik ve sebze ekim dikim bilgilerini köylere nasıl taşıdıklarını öğreniyoruz. 1969-1972 yılları arasında Pamukpınar’da müdürlük yapan Turgut Ertaş ““Okulda bir gün, odamda otururken diktiği kavakların kesilmesi nedeniyle Tarım öğretmeni Ömer Yurdagül’ün çok üzüldüğünü ve evinde ağladığını söylediler. Çok üzülmüştüm, hemen yanına gittim. “Hocam bunların yaşı geçmiş yenilerini dikeceğiz merak etmeyin” dedim. Gönlünü almaya çalıştım ve hemen Kavakçılık Enstitüsünden 32 bin yeni kavak fidanı getirttim ve diktirttim Ömer Yurdagül hoca geldi, gördü “gözlerinden öperim” dedi. Ben de çok mutlu olmuştum. Bu ara okul arazisinden geçen yeni Tokat yolu açılma çalışmaları vardı. Yol üzerinde olan çam fidanlarımızı sökeceklerdi. Orada her gün bir sınıfı nöbet tutturdum, sonra karayollarının makinaları ile fidanlar zarar görmeden yeni bir çam fidanlığı yaptık, adına da “Ömer Yurdugül Fidanlığı” adını verdik.” İfadeleriyle 1942-1970 yılları arasında Pamukpınarla özdeşleşmiş olan Ömer Yurdugül Öğretmeni anlatır. Mahmut Çilingir Öğretmen de beraber çalıştıkları Ömer Öğretmeni “Pamukpınar’da Ömer Yurdugül ormanımız vardı. Tabii ki Ömer Bey yetiştirdi, geliştirdi. Tarım öğretmeni Ömer Yurdugül doğa hastası bir insandı. İçine kapanık bir insandı, öğretmenler arasında pek olmazdı. Ama onun doğa sevgisini, ağaç sevgisini ve okula kattıkları için çok saygı duyardık.” İfadeleriyle anlatır.
Ülkemizdeki tarımsal üretimin sekteye uğradığı, desteklenmediği bir süreç yaşıyoruz. Değişik platformlarda ve yerel yönetimlerde Köy Enstitüleri deneyiminden yararlanarak terk edilen tarım alanlarında yeni bir üretim bilinci yaratmaya yönelik “Tarım Lisesi, Tarım Enstitüsü” gibi okulları tartışıyoruz. Tüm bu tartışmalara kaynaklık yapması için Köy Enstitülerinin tarım, hayvancılık, kooperatifçilik kazanımlarının çok iyi irdelenmesi gerektiğini düşünüyorum. 20 Ocak 2020 tarihinde kaybettiğimiz Tema kurucusu Hayrettin Karaca, Ortaklar Köy Enstitüsü, Ortaklar İlköğretmen Okulu tarım öğretmeni öğretmenim Mustafa Atakan’ı ve Pamukpınar Köy Enstitüsünün efsanevi tarım Öğretmeni Ömer Yurdugül’ü bizlere, öğrencilere, topluma aktardıkları doğa, çevre, üretim duyarlılıkları nedeniyle sonsuz teşekkürlerimizle… Son söz Ömer Yurdugül Öğretmenimizde. Her gün evden neden erken ayrıldığını, niçin masal anlatmadığını söyleyen torununa ifade ettiği: “Beni ağaçlarım, bahçem, bağım, kısaca toprak ve kuşlar bekliyor. Sonra onlar sana güzel, güzel masal anlatacak”
-
06.03.2025 101. YILINDA ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASINI YENİDEN ANLAMAK
-
18.02.2025 ÜLKEDE NELER OLUYOR?
-
22.01.2025 CUMHURİYET KÖYÜ
-
12.01.2025 KÖY ENSTİTÜLERİ VE LAİKLİK
-
21.12.2024 ÇEDES’TEN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNE ÜLKE GÜNDEMİ
-
29.11.2024 EĞİTİMİN EN ÖNEMLİ ÖZNESİ OLARAK ÖĞRETMEN
-
10.11.2024 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 86. YILDÖNÜMÜNDE MUSTAFA KEMAL’İ YENİDEN ANLAMAK
-
24.10.2024 HASANOĞLAN’DA EĞİTİM ZİRVESİ
-
14.10.2024 TIKANAN TÜRKİYE…
-
03.10.2024 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 10. YILDÖNÜMÜNDE TALİP APAYDIN
-
15.09.2024 NARİN’SİZ AÇILAN OKULLAR VE EĞİTİM
-
06.09.2024 2024 TÜRKİYE EYLÜL GÜNDEMİ
-
14.08.2024 CHP’NİN ALTIOKU VE ENGİN TONGUÇ
-
11.08.2024 CHP EĞİTİMDE NE YAPMALI?
-
30.07.2024 ADABELENDEN GÜNÜMÜZE ESİNTİLER
-
09.07.2024 MALİYE BAKANI PAZARA ÇIKIYOR MU?
-
01.07.2024 ÜLKE GÜNDEMİ VE MİLLİ EĞİTİM BAKANI
-
02.06.2024 AYDINLANMANIN YİĞİT KALEMİ DR. ERDAL ATABEK’İN ARDINDAN
-
22.05.2024 “TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ” BİR PARTİ DEVLETİ ANLAYIŞININ ÜRÜNÜDÜR
-
10.05.2024 KÖY ENSTİTÜLÜ PROF.DR. ZAFER GENÇAYDIN’IN ARDINDAN…
-
25.04.2024 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 84. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE EĞİTİM-KÜLTÜR DÜNYAMIZA YENİ BİR KİTAP: LADİK-AKPINAR KÖY ENSTİTÜSÜ
-
02.04.2024 TÜRKİYE’DE YENİ DÖNEM
-
18.03.2024 ÖĞRETMEN OKULLARININ 176. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN
-
29.02.2024 HASAN-ALİ YÜCEL’E SAYGI
-
12.02.2024 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE ÖZGÜN BİR KÜLTÜREL ÇALIŞMA: KÖY TİYATROLARI
-
07.02.2024 6 ŞUBAT DEPREMİNİN YILDÖNÜMÜNDEN YEREL SEÇİMLERE TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
16.01.2024 MUĞLA’DA BİR ŞAİR VE ŞİİRLERİ: İBRAHİM ERGİN
-
07.01.2024 CUMHURİYETİN MİLLİ EĞİTİM BAKANLARINDAN GÜNÜMÜZÜN MİLLİ EĞİTİM BAKANINA…
-
10.12.2023 PISA 2022 SONUÇLARI VE TÜRKİYE’DE EĞİTİM
-
03.12.2023 YEREL YÖNETİMLER SEÇİMİNE GİDERKEN ADAY HAREKETLİLİĞİ
-
30.11.2023 YILIN SONUNA DOĞRU TÜRKİYE HALLERİ
-
23.11.2023 ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE TÜRKİYE’DE EĞİTİM VE MUSTAFA GAZALCIYA MUSTAFA NECATİ ÖĞRETMENLİK ONUR ÖDÜLÜ
-
26.10.2023 CUMHURİYET 100 YAŞINDA… KUTLU OLSUN
-
16.10.2023 İZMİR’DE KÖY ENSTİTÜLERİ ANI VE KÜLTÜREVİ AÇILIYOR
-
27.09.2023 HIFZI TOPUZ’UN (1923-2023) ARDINDAN
-
19.09.2023 OKULLAR AÇILIRKEN TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
01.08.2023 İNSANLIK VİCDANI AKBELEN’DE KANIYOR
-
25.07.2023 Köy Enstitüleriyle Devrimini Üreten Öğretmen: Pakize TÜRKOĞLU
-
13.07.2023 BAYRAM SONRASI İNSANA VE ÜLKEYE DAİR NOTLAR
-
17.06.2023 28 MAYIS SONRASI TÜRKİYE HALLERİ
-
24.05.2023 UMUDA YOLCULUKTA 28 MAYIS İMECESİ
-
03.05.2023 MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE OKTAY AKBAL EDEBİYAT ÖDÜLÜ
-
29.04.2023 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 83. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ ARDINDAN
-
12.04.2023 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ (YKKED) 2023 AYDINLANMA ONUR ÖDÜLÜ PROF.DR. YAKUP KEPENEK’E VERİLİYOR
-
23.03.2023 EMEKLİLİKLE ÜNİVERSİTEYİ VEDA EDERKEN TÜRKİYE HALLERİ…
-
02.03.2023 DEPREM, ÇÖKEN KURUMLAR VE ALTILI MASA
-
20.02.2023 ACILARI DAYANIŞMAYLA, EĞİTİMLE-BİLİMLE AŞMAK…
-
26.01.2023 İKİNCİ YÜZYILIN İKTİSAT KONGRESİ-1
-
11.01.2023 İNEGÖL’DE BİR KÖY OKULUNDA UMUT VEREN ÇALIŞMALAR
-
22.12.2022 YENİ YILA VE CUMHURİYETİN 100. YAŞINA UMUTLA MERHABA DEMEK
-
09.12.2022 YAŞAR KEMAL İZMİR’DE SEMPOZYUMLA ANILDI
-
09.12.2022 KÖY ENSTİTÜLERİ VE HALK OYUNLARI
-
06.12.2022 KÖY ENSTİTÜLERİ VE HALK OYUNLARI
-
09.11.2022 YKKED-2022 MUSTAFA NECATİ ÖĞRETMENLİK ONUR ÖDÜLÜNÜ KÖY ENSTİTÜLÜ ŞAİR, YAZAR MEVLÜT KAPLAN’A VERİYOR
-
03.11.2022 CUMHURİYET 100. YAŞINA HAZIRLANIRKEN
-
11.10.2022 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜN ARDINDAN
-
21.09.2022 ALTILI MASA VE EĞİTİM
-
15.09.2022 PAMUKPINAR AYDINLIĞI YOK EDİLEMEZ !
-
02.09.2022 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINDAN 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜNE TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
15.08.2022 AĞUSTOS GÜNLÜKLERİ…
-
25.07.2022 2022-LGS ve YKS Sınav Sonuçları ve Düşündürdükleri
-
19.07.2022 BAYRAMIN ARDINDAN ÜLKEYE DAİR NOTLAR
-
01.07.2022 ÇÖZÜM KÖY ENSTİTÜLERİ SEMPOZYUMU VE ÖNERİLER
-
27.06.2022 ÇÖZÜM KÖY ENSTİTÜLERİ SEMPOZYUMU VE FİNLANDİYA- KÜBA EĞİTİM DENEYİMLERİNDEN NOTLAR
-
16.06.2022 SARIYER’DE KÜLTÜR ŞÖLENİ
-
24.05.2022 BEŞİKDÜZÜ İMECESİ
-
30.04.2022 BİR HÜZÜNLÜ YOLCULUKTAN İZLENİMLER
-
14.04.2022 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLER DERNEĞİ (YKKED) 2022-AYDINLANMA ONUR ÖDÜLÜ DR. ERDAL ATABEK’E VERİLİYOR
-
08.04.2022 TEŞEKKÜRLER İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ…
-
05.04.2022 TEŞEKKÜRLER İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ…
-
30.03.2022 MANİSA’DA ŞİİR VARDI…
-
21.03.2022 ARAMIZDAN AYRILIŞININ İKİNCİ YILDÖNÜMÜNDE CENGİZ BEKTAŞ’I YENİDEN ANLAMAK
-
14.03.2022 BİR YOLCULUK VE ÜLKE-DÜNYA GÜNDEMİNE DAİR NOTLAR
-
03.03.2022 SAVAŞA VE ZEYTİN TALANINA HAYIR!
-
17.02.2022 ÖZDEMİR ASAF’I ŞİİRLERİYLE ANMAK
-
06.02.2022 BOLU KIZ İLKÖĞRETMEN OKULUNDA IŞIK SAÇAN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ: MUHİTTİN FEHMİ ÖZGEN
-
20.01.2022 YENİ YILDA KÖY ENSTİTÜLERİ TARTIŞMALARINA KATKI
-
30.12.2021 100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE CAVİT ORHAN TÜTENGİL, TÜRKİYE VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
09.12.2021 KIZILÇULLU KÖY ENSTİTÜSÜNDEN BOLU KIZ İLKÖĞRETMEN OKULUNA
-
18.11.2021 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE TARIM LİSESİ
-
04.11.2021 2021 Türkiye ve Eğitim
-
29.10.2021 98. YILINDA CUMHURİYET VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
14.10.2021 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 22. YILINDA FAKİR BAYKURT’U YENİDEN ANLAMAK
-
05.10.2021 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ VE EĞİTİM TARİHİMİZDEN MEKTUPLAR
-
30.09.2021 AKSU KÖY ENSTİTÜLÜ DELİKANLI YUSUF BÜYÜKÇOBAN’I UĞURLARKEN
-
23.09.2021 EYLÜL SONUNA DOĞRU ÜLKE HALLERİ…
-
09.09.2021 OKULLAR AÇILIRKEN
-
02.09.2021 FEYZULLAH ERTUĞRUL’UN ARDINDAN
-
25.08.2021 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ 20 YAŞINDA...
-
05.08.2021 ORMAN YANGINLARI VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
-
30.07.2021 ORMANLAR YANARKEN TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
12.07.2021 SOSYOLOG CAVİT ORHAN TÜTENGİL VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
12.07.2021 SOSYOLOG CAVİT ORHAN TÜTENGİL VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
07.07.2021 ORHAN VELİ VE 36 YILA SIĞAN ŞİİR DOLU BİR YAŞAM
-
24.06.2021 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 61. YIL DÖNÜMÜNDE İSMAİL HAKKI TONGUÇ’U YENİDEN ANLAMAK
-
11.06.2021 NAZIM’I PİRAYE İÇİN YAZDIĞI ŞİİRLER ÜZERİNDEN ANLAMAK
-
06.06.2021 SELÇUK BELEDİYESİ VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
28.05.2021 PROF. DR. BİLSAY KURUÇ’U DİNLERKEN
-
17.05.2021 BAYRAM SONRASI SALGIN VE AŞI…
-
06.05.2021 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 81.YIL KUTLAMALARININ ARDINDAN BAZI TARTIŞMALAR
-
29.04.2021 NİSAN 2021; SALGIN GÜNLERİNDE İNSANLIK HALLERİMİZ
-
15.04.2021 81. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE KÖY ENSTİTÜLERİNİN GÜNCEL KARŞILIĞI
-
09.04.2021 YKKED-MUSTAFA NECATİ ÖĞRETMENLİK ONUR ÖDÜLÜ NİYAZİ ALTUNYA’YA VERİLDİ…
-
05.04.2021 KIZILÇULLU KÖY ENSTİTÜSÜNDEN (1938-1943) HASANOĞLAN YÜKSEK KÖY ENSTİTÜSÜNE (1943-1946) SÜLEYMAN KOYUNCU ÖĞRETMEN
-
16.03.2021 ÖĞRETMEN OKULLARININ KURULUŞUNUN 173. YILDÖNÜMÜNDE PARASIZ YATILI GÜNLERİ HATIRLAMAK
-
05.03.2021 MART 2021 GÜNDEMİ, BAHAR ve HAYATA DAİR NOTLAR
-
26.02.2021 “ENSTİTÜLERİN KAZANIMLARI YOL GÖSTERİCİ OLMALIDIR”
-
12.02.2021 EMİN ÖZDEMİR PAMUKPINAR KÖY ENSTİTÜLÜ YILLARI ANLATIYOR
-
05.02.2021 KÖY ENSTİTÜLÜ HALİL VURAL ÖĞRETMENIMİN ARDINDAN
-
24.01.2021 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 28. YILINDA UĞUR MUMCU’YU YENİDEN ANLAMAK
-
21.01.2021 CEMAL SÜRAYA’YI ANARKEN…
-
14.01.2021 SALGIN DÖNEMİNDE NECATİ CUMALI VE ŞİİRLERİ
-
31.12.2020 2020 YILININ DAYANILMAZ ACILARINI AŞMANIN UMUDUNU TAŞIMAK…
-
24.12.2020 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ, PAMUKPINAR AYDINLIĞI VE ŞİNASİ TAMER
-
18.12.2020 SALGIN GÜNLERİNDEN NOTLAR
-
10.12.2020 İNTERNET ORTAMINDA BİR BİLİMSEL TOPLANTI VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
-
03.12.2020 YENİDEN MERHABA HAYAT…
-
06.11.2020 DEPREMİN ARDINDAN
-
29.10.2020 97. YILINDA CUMHURİYET VE CUMHURİYET EĞİTİM DEVRİMİNİN YAKTIĞI AYDINLANMA IŞIĞI SÖNMEYECEK
-
09.10.2020 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE ÖĞRETMENİ VE EĞİTİMİ KONUŞMAK
-
22.09.2020 OKULLAR AÇILIRKEN PANDEMİ DÖNEMİNDE EĞİTİMİ KONUŞMAK
-
17.09.2020 SEVGİLİ MEHMET HEKİM’İN ARDINDAN…
-
11.09.2020 EYLÜLÜ SELAMLARKEN…
-
04.09.2020 AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ DENEYİMİNDEN GÜNÜMÜZE İLETİLER
-
21.08.2020 ÜLKENİN YAZ GÜNDEMİNDEN KESİTLER…
-
16.07.2020 SINIFTA KALMAK…
-
03.07.2020 TEMMUZ SICAKLIĞINDA AYDINLIĞI DÜŞÜNMEK
-
24.06.2020 Aramızdan Ayrılışının 60. Yılında Eğitim Devrimcisi İsmail Hakkı TONGUÇ
-
12.06.2020 AKÇADAĞ AYDINLIĞI
-
28.05.2020 BAYRAM SONRASI İZLENİMLERİ
-
14.05.2020 DOĞAYI BERABER PAYLAŞTIĞIMIZ CANLILARA DAİR…
-
06.05.2020 BİR TELEVİZYON PROGRAMININ ARDINDAN…
-
01.05.2020 SALGININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ VE ÖĞRETTİKLERİ
-
17.04.2020 AYDINLANMANIN EĞİTİM KURUMLARI KÖY ENSTİTÜLERİ 80 YAŞINDA…
-
09.04.2020 SALGIN GÜNLERİNDEN NOTLAR
-
06.04.2020 SALGINDAN UMUTLA ÇIKMAK
-
27.03.2020 SALGIN GÜNLERİNDE ŞİİR VE SANAT
-
20.03.2020 KORONA DERSLERİ VE ÜLKE GÜNDEMİ
-
13.03.2020 İVRİZ KÖY ENSTİTÜSÜ KÜLTÜREL MİRASIMIZDIR, ONURUMUZDUR…
-
07.03.2020 MUZAFFER İLHAN ERDOST VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
21.02.2020 64 YAŞ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
-
07.02.2020 TÜRKİYE’DE AKIL VE BİLİMİ YENİDEN EGEMEN KILMAK
-
28.01.2020 ACILARIN, SEVİNÇLERİN ARALIĞINDA YAŞAMAK VE GERÇEĞİ ARAMAK
-
17.01.2020 NAZIM 118 YAŞINDA
-
10.01.2020 DR.ENGIN TONGUÇ'U ANARKEN...
-
03.01.2020 İZMİR’DE KÖY ENSTİTÜLERİ VE YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI
-
06.12.2019 PISA 2018 SONUÇLARI VE İLK DEĞERLENDİRME
-
29.11.2019 ÖĞRETMENİ, EĞİTİMİ VE KİTABI KONUŞMAK
-
22.11.2019 ÜLKENİN SONBAHAR NOTLARI
-
08.11.2019 ANNEMİN ARDINDAN…
-
21.10.2019 BURSA AYDINLANMA BULUŞMASININ ARDINDAN…
-
18.10.2019 GÖNEN KÖY ENSTİTÜSÜ IŞIĞI VE FAKİR BAYKURT
-
26.09.2019 Köy Enstitüleri ve Finlandiya Eğitim Sistemi
-
19.09.2019 ÜNİVERSİTELER AÇILIRKEN
-
12.09.2019 OKULLAR AÇILIRKEN EĞİTİME BİR BAKIŞ
-
31.08.2019 UMUT VE EĞİTİM
-
23.08.2019 Endüstri 4.0, PISA Sınavları ve Eğitim
-
16.08.2019 ÜLKE GÜNDEMİNDEN SEÇKİLER
-
02.08.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ, YEREL YÖNETİMLER VE ÖNERİLER
-
26.07.2019 2019 YKS SONUÇLARI VE EĞİTİMİ YENİDEN DÜŞÜNMEK
-
12.07.2019 2019 YAZINDA UMUDU ARAMAK
-
21.06.2019 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 59. YILDÖNÜMÜNDE İSMAİL HAKKI TONGUÇ’U YENİDEN ANLAMAK
-
31.05.2019 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ 7. OLAĞAN GENEL KURULUNUN ARDINDAN
-
17.05.2019 DATÇA-KNİDOS ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT AKADEMİSİNDE (UKKSA) KÖY ENSTİTÜLERİNİ KONUŞMAK
-
10.05.2019 TÜRKİYE VE EĞİTİME DAİR NOTLAR
-
26.04.2019 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 79. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI ARDINDAN…
-
26.04.2019 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 79. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI ARDINDAN…
-
11.04.2019 79. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
29.03.2019 YKKED-2019 AYDINLANMA ONUR ÖDÜLÜ MUZAFFER İLHAN ERDOST’ TA VERİLİYOR
-
22.03.2019 BERLİN’DE ÜÇ GÜN
-
09.03.2019 ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İLE İLGİLİ İLK DEĞERLENDİRMELER
-
28.02.2019 CUMHURİYET EĞİTİM DEVRİMİNİN YILDIZLARI YÜCEL VE TONGUÇ’U YENİDEN ANLAMAK
-
15.02.2019 YEREL YÖNETİMLER,YENİ ARAYIŞLAR VE BİR ÖNERİ
-
08.02.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ VE KOOPERATİFÇİLİK
-
01.02.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ ATÖLYELERİNDEN GÜNÜMÜZÜN “TASARIM BECERİ ATÖLYELERİNE” BİR BAKIŞ
-
25.01.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ VE TARIM EĞİTİMİ
-
18.01.2019 BİR DAVA VE GERİDE BIRAKTIĞI TARTIŞMALAR
-
04.01.2019 TANIKLIK YAZILARI
-
28.12.2018 YÜCEL’İN ÇİÇEKLERİ VE YARATTIĞI AYDINLIK !
-
30.11.2018 EĞİTMEN SÜLEYMAN UYAR’DAN KÖY ENSTİTÜLÜ BAHATTİN UYAR’A…
-
16.11.2018 MİLLİ EĞİTİM BAKANI VE KÖY ENSTİTÜLERİ…
-
02.11.2018 CUMHURİYET 95 YAŞINDA… KUTLU OLSUN
-
02.11.2018 CUMHURİYET 95 YAŞINDA… KUTLU OLSUN
-
26.10.2018 2023 EĞİTİM VİZYON BELGESİNE DAİR İLK DEĞERLENDİRMELER
-
12.10.2018 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ESKİŞEHİR “2018-AYDINLANMA BULUŞMASI”
-
28.09.2018 KÖY ENSTİTÜLERİ VE YEREL YÖNETİMLER
-
14.09.2018 OKULLAR AÇILIRKEN KIYAMETİ KOPARMAK!
-
17.08.2018 Köy Enstitülü Sağlıkçı Ali Mil’in ardından …
-
10.08.2018 Sınav sonuçları ve dibe vuran eğitim sistemi
-
20.07.2018 24 Haziran sonrası Türkiye notları
-
20.07.2018 24 Haziran sonrası Türkiye notları
-
29.06.2018 Seçim sonuçlarına dair notlar…
-
29.06.2018 Seçim sonuçlarına dair notlar
-
18.06.2018 Bayram, Seçimler, Güncel Tartışmalar ve Toplumsal Barış
-
08.06.2018 EĞİTİM TOPLUMUN GELECEĞİDİR.
-
25.05.2018 Seçimler, Eğitim ve Türkiye
-
18.05.2018 SEÇİM SÜRECİNDE EĞİTİMİ KONUŞMAK
-
15.05.2018 EDREMİT’TE EĞİTİMİVE TÜRKİYE’Yİ KONUŞMAK
-
04.05.2018 Ruhi Su Dostlar Korosu ve Köy Enstitüleri
-
20.04.2018 İzmir’de Köy Enstitüleri Aydınlığı
-
13.04.2018 Köy Enstitülerini; 78. Kuruluş Yıldönümünde yeniden anlamak, Enstitü Felsefesini günümüze taşımak …
-
30.03.2018 Türkiye Fotoğrafları ve Yasaklanan Adabelen Buluşması …
-
16.03.2018 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, ‘2018 Aydınlanma Onur Ödülü’nü, Sayın Prof. Dr. Korkut Boratav’a veriyor
-
09.03.2018 ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair …
-
02.03.2018 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve Hasan Ali Yücel Rüzgarı
-
09.02.2018 İkinci Yarıyıl başlarken Eğitim ve Gelecek
-
02.02.2018 Türkiye ve Uluslararası bazı veriler
-
26.01.2018 Anne Frank’ın Öyküsü ve Amsterdam
-
05.01.2018 2017’den geriye kalanlar …
-
29.12.2017 Umudun şiirleriyle yeni yıla girmek …
-
22.12.2017 Eğitimde Nitelik Kaybını Önlemek İçin Ezbersiz Eğitim
-
15.12.2017 Talip Apaydın’ı anarken …
-
08.12.2017 ‘Eğitimde Ne Yapmalı’yı konuşmak …
-
01.12.2017 İstanbul Maltepe’de bir skandal kitap ve demokratik tepki
-
24.11.2017 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Türkiye ve Eğitim ...
-
10.11.2017 Mustafa Kemal’i yeniden anlamak
-
03.11.2017 Lüleburgaz Aydınlanma İmecesi
-
20.10.2017 Türkiye’de neler oluyor!
-
06.10.2017 Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Sınıfı
-
29.09.2017 Tanıklıklarla Beşikdüzü Aydınlığı
-
22.09.2017 Bergama’da Köy Enstitülerini ve Halk Oyunlarını konuşmak
-
16.09.2017 Okullar açılırken …
-
25.08.2017 Eğitim Dünyamızda neler oluyor?
-
04.08.2017 Okul - Cami ve Bilimsel Bilgi
-
21.07.2017 Dibeklihan İmecesi ...
-
20.06.2017 2017 ve Babalar Gününe Dair Notlar
-
16.06.2017 Okullar kapanırken Türkiye ve Eğitim
-
09.06.2017 Gönen Köy Enstitüsü ve Salih URHAN
-
02.06.2017 Gelecek Hayallerimizdedir …
-
26.05.2017 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği
-
12.05.2017 Tonguç’a Taş Taşımak …
-
28.04.2017 Tekirdağ’da, Köy Enstitülerinin 77. Kuruluş Yıldönümünde Hasan Ali Yücel’i Yeniden Anlamak
-
14.04.2017 Referanduma doğru …
-
07.04.2017 Aydınlanmanın Eğitim Kurumları Köy Enstitüleri 77 Yaşında
-
24.03.2017 Okulumuzu geri istiyoruz!
-
17.03.2017 ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ardından
-
03.03.2017 Ülkenin kaotik koşullarında 3 Mart Öğretim Birliği Yasasını yeniden anlamak
-
17.02.2017 Niyazi Berkes ve Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun Beşikdüzü Köy Enstitüsü ziyaretleri
-
10.02.2017 ÜNİVERSİTELER, ÜLKENİN DÜŞÜNSEL ZENGİNLİĞİDİR…
-
03.02.2017 Eğitim Fakülteleri, Nitelikli Eğitim ve Öğretmen …
-
27.01.2017 Milli Eğitim Bakanlığının Müfredat Değişikliği Önerisi ve Tepkiler …
-
20.01.2017 Anayasa değişiklik önerisi ve akıl tutulması …
-
06.01.2017 Engin Tonguç’un ardından …
-
30.12.2016 Bir Gezinin ardından …
-
23.12.2016 Terör kıskacında Türkiye
-
09.12.2016 Aladağ, Pısa-2015 ve eğitimi yeniden düşünmek
-
02.12.2016 Yürek yakan Aladağ acısı …
-
18.11.2016 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği 6. Akdeniz Buluşması için Adana’daydık …
-
11.11.2016 Mustafa Kemal’I yeniden anlamak ve aşmak
-
28.10.2016 Hasan Ali Yücel ve Beşikdüzü Aydınlığı
-
14.10.2016 Seferihisar’da Laik, Demokratik, Bilimsel Eğitim konuşuldu
-
30.09.2016 Proje Okullarını çökertmek ve eğitimde yaratılan kaos
-
23.09.2016 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı başlarken
-
09.09.2016 Bodrum ve Cumhuriyet Halk Evleri
-
02.09.2016 Datça’da “Laik Demokratik Bilimsel Eğitim” paneli
-
19.08.2016 Yakılan, Korunamayan Bir Kültürel Miras: Akçadağ Köy Enstitüsü
-
12.08.2016 Darbe girişimi sonrası Köy Enstitülüler Özdere’deydi ...
-
29.07.2016 Kızılçullu Köy Enstitülü Öğretmen Halil İbrahim Berberoğlu’nun ardından
-
22.07.2016 15 Temmuz “Askeri Darbesi” ve düşündürdükleri
-
08.07.2016 Hürrem Arman, Piramidin Tabanı ve Hümanist Eğitim Kurumu Köy Enstitüleri
-
01.07.2016 Milas Belediyesi’nde sanata ve emeğe saygı
-
24.06.2016 Ülke gündemini anlamaya çalışmak
-
11.06.2016 Üniversitelerde Rektörlük Seçimi
-
03.06.2016 Hayat Güzeldir
-
27.05.2016 Güncel Türkiye Notları
-
06.05.2016 Laikliği yeniden anlayarak umudu yaratmak
-
01.05.2016 Bir Sempozyum, Bir Kitap ve Sonuçları
-
16.04.2016 Kuruluşlarının 76. Yılında Köy Enstitülerini yeniden anlamak
-
08.04.2016 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği 2016 Aydınlanma Onur Ödülü Gürer Aykal’a veriliyor
-
01.04.2016 PISA 2015 sonuçları ve Türkiye
-
25.03.2016 Köy Okulları
-
18.03.2016 Öğretmen Okulları 168 yaşında
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.