• 01 July 2016, Friday 20:20
Prof. Dr. KemalKocabaş

Prof. Dr. Kemal Kocabaş

Milas Belediyesi’nde sanata ve emeğe saygı

Haftada Bir / Prof. Dr. Kemal KOCABAŞ kekocabasgmail.com

Ocak ayıydı, telefonda bir ses, “Hocam, 25-26 Eylül 2016’da Milas’ta Tolga Çandar Sempozyumu düzenliyoruz. Sizi de konuşmacı olarak görmek istiyoruz. Bildiri metninizi haziran sonuna kadar iletirseniz sevinirim” diyordu. Telefondaki ses, Milas Belediyesi’nin düzenlediği bu sempozyumların yönlendiriciliğini yapan, Kayseri’de yaşayan, şair, öğretmen Milaslı Halim Şafak Şanlıdağ idi. Sevgili Halim’e “Şimdiye değin neler yaptınız? Hazırladığınız sempozyum kitaplarından birer örnek gönderir misin?”  ricamı ilettim. Yaklaşık 3-4 gün sonra üniversitedeki masamda Milas Belediyesi’nin ürettiği kültürel zenginlikler vardı. Milas’ta doğmuş eğitim, bilim, kültür, sanat  insanlarına sahip çıkılarak, sempozyumlar düzenleyerek, yaşamlarının kitaplaştırılması özgün bir sosyal demokrat yerel yönetim çalışmasıydı. Değerli başkan ve çalışma arkadaşlarını kutluyorum.

“Milas Belediyesi  Kültür Yayınları” olarak yayınlanan kitaplara bakıyorum; 17-18 Eylül 2010 tarihlerinde şair, felsefe öğretmeni Nahit Ulvi Akgün günleri düzenlenmiş ve yaşamı “Şair Nahit Ulvi Akgün Caddesi” olarak kitaplaştırılmış. Akgün Öğretmen  “Büyükannemin Üçyol’da incirliği/Bal damlar sarkan yemişlerden/Sanırsın bir dizidir kuşlardan/Bahçede renk renk açan gülhatmi/Gülüş ahenk döneriz akşamla/Kolumuzda incir dolu sepetler/Eşekler tozutarak geçer gider/Toprak yollar döner kızıla” dizeleriyle çocukluğunun Milaslı günlerini şiire yansıtmıştı.

Milas Belediyesi 7-8 Ekim 2011 tarihlerinde Ortaklar Köy Enstitüsü çıkışlı öğretmen-ilköğretim müfettişi, TÖS üyesi, şair Maksut Doğan için bir sempozyum düzenlemiş ve “Maksut Doğan: Gürleyen Dağ Rüzgarı” adlı bir kitapçık yayınlamış. Maksut Doğan, genç yaşta yaşama veda etmiş, CHP milletvekili aday adayı da olmuş, yakından tanıdığımız baba dostu, bir aydındı. Maksut Doğan Öğretmen Milas’ı “Milas Şiiri” adlı çalışmasında, “Milas deyince varıp durmalı/Sodra üstünde bağdaş kurup/Elini soğuk suyla yumalı/Çanak gibi dümdüz çukur/Yanı başında Beçin kalesi/Kızgın tülüler gibi/Apışıp durur/Beçin kalesi dile gelse/Kimbilir neler anlatır” dizeleriyle aktarır.

5-6 Ekim 2012 tarihleri arasında yine Milas doğumlu şair-edebiyatçı Muzaffer Kale için sempozyum düzenlenmiş ve “Karyalı Şair: Muzaffer Kale” adlı bir kitapçık hazırlanmış. Muzaffer Kale de, geçmişi, “Aradın mı bulamazsın zaten/Doğduğum evden eser yok/Kulağımın dibinde/Damarları atardı kuyuların/Doğduğum evden eser yok,/Vadi’ye bakardı kapısı/ Bacasıyla oynardı rüzgarda/Karağaçların ortancası/Canımız da sıkılmamıştı/Güneşi dinlemeye çıkmıştık/Fısıltılara döküldü/Aramıza tozların” dizeleriyle arıyordu.

2013 yılında Milas Belediyesi, “Ormancı, Karaova Düğünü, Bodrum Hakimi” türkülerini  derleyen, müzik adamı, sanatçı  Nazmi Yükselen sempozyumu düzenler ve “Şu Milas’ın İçinde Nazmi Yükselen” adlı kitabı yayınlar. Kitap, Nazmi Yükselen’in “Şu Milas’ın içinde ben bir tek güldüm/Goncelerim açmadan, soldum büküldüm/Gençliğime doymadan yar için öldüm/Hazan yaprağı gibi birden döküldüm” dörtlüğü ile başlar. Kitap bir belgesel duyarlılığı ile hazırlanmış ve bölüm başına konulan Balzac’ın “Meyhane, halkın parlamentosudur” sözü de kitaba çok yakışmıştı.

Eylül 2014’de Milaslı ressam, öğretim üyesi, devlet sanatçısı Turan Erol için sempozyum düzenlenir ve “Turan Erol: Duru Doğanın Ressamı” adlı görsel yanı öne çıkan zarif bir kitap yayımlanır. Kitabın girişinde Metin Altıok’un  Varlık dergisinin  1010. sayısında (1991) yayımlanan, “Aslına Bakarsanız/Türkçe bilmez/Lüksemburg Parkı/Bu bir gerçektir/Ama Turan Erol/ Ana dili gibi bilir/Doğanın ve eşyanın/Gizemli dilini/Ve çok iyi çevirir/Türkçe’ye bu dili/İyi ressam, iyi şair/Ve bir çevirmendir o/Sözcüklere renklere/Renkleri de/Sözcüklere çevirir” dizeleriyle ressam Turan Erol anlatılır.

Eylül 2015’te Milaslı arkeolog Aşkıdil Akarca sempozyumu karşımıza çıkar ve yayımlanan kitabın adı da, “Arkeoloji ve Aşkıdil Akarca’nın Emeği” adını alır. Geçmiş uygarlıklara ev sahipliği yapan Milas, bu uygarlıkların kalıntıları arasında kendini var etmiş, Milas ve Karya uygarlığını çalışan, bir bilim kadınını değerbilirlikle günümüze taşımıştı.

Tüm bu değerli çalışmaların sempozyum ve kitapların hazırlanma süreçlerinde Sevgili Halim Şafak Şanlıdağ’ın emeği ve Belediye Başkanı Sayın Muhammet Tokat’ın uygarlığa, sanata, kültüre açık dünyaları var. Bu çok değerli çalışmaları saygı ile selamlıyorum. Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Yayınları editörlüğü yapan kimliğimle arkadaşlarıma dostça önerilerim de var. Kitapların tümünün formatı, biçimi, ebatları,  kağıdın türü sürecin kurumsallaşması anlamında aynı olmalıdır. Kitapların girişinde sempozyuma konu olan sanatçının özgeçmişi mutlaka yer almalı ve sempozyum konuşmacıları; sadece şairlerin bakış penceresinden değil de konuyla ilgili daha farklı çevrelerden aydın, akademisyen ve sanatçılardan seçilerek sempozyum içeriğinin daha da zenginleştirilebileceğini düşünüyorum.

Milas Belediyesi 25-26 Eylül 2016’da Tolga Çandar sempozyumu düzenliyor. Biz de o sempozyumda, “Tolga  ÇANDAR; Milas’tan Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Türk Halk Bilimleri Topluluğuna Bir Değişim Öyküsü” başlığı ile bir bildiri sunacağız. Dilerim önümüzdeki yıllarda Ortaklar İlköğretmen Okulu’ndan kardeşim-arkadaşım TRT sanatçısı Makbule Kaya için de bir sempozyum programa alınır.

Bu değerbilir, hümanist, ilerici yerel yönetim projesinin tüm belediyelerimize örnek olması dileğiyle…


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık