- Makaleyi Paylaş
- Facebook'ta Paylaş
- Twitter'da Paylaş
- 27 September 2023, Wednesday 15:40
- 1742 kez okundu
26 Eylül 2023 günü sosyal medyadan Cumhuriyetle yaşıt Sayın Hıfzı Topuz’un vefat haberini acıyla öğrendik. Hıfzı Topuz, Cumhuriyetin çok önemli bir tanığıydı ve Köy Enstitülülerin çok değerli dostuydu. Kurucu başkanlığını yaptığım Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) 17 Nisan 2012 tarihinde YKKED-2012 Aydınlanma Onur Ödülünü Balçova Belediyesi ile birlikte Sayın Topuz’a vermiştik. Hıfzı Topuz’a ödülü ve beratı Balçova Belediye Başkan Mehmet Ali Çalkaya, YKKED-Genel Başkanı Kemal Kocabaş, Doç. Dr. Güzel Yücel, şair-yazar Cengiz Bektaş ve Tolga Çandar tarafından verildi. Alkışlar arasında söz alan Hıfzı Topuz, hayatının en heyecanlı günlerinden birini yaşadığını ifade ederek aydınlanma kavramının ne anlama geldiğini, Mustafa Kemal ve Cumhuriyet Aydınlanmasının önemini işaret ederek “Bizim tarihimize baktığımız zaman dünya üzerinde uygarlığa ulaşan ülkelerin tarihi ile benzerlikler görüyoruz. Biz şimdi bu yollardan geçiyoruz. Ama sonunda aydınlığa ulaşacağız” diye umut saçan bir konuşma yapmıştı.
Sayın Topuz ödül sonrası bana ilettiği mesajda ” Ege’ye aydınlanma ışığı saçan değerli dost Kemal Kocabaş, Bana “Aydınlanma Onur Ödülü”nü layık görmenizden ve övgü dolu konuşmanızdan sonsuz onur duydum. İzmir’de düzenlediğiniz tören yaşamımın en coşkulu günlerinden birini oluşturdu. Hiçbir ödül beni Köy Enstitüleri’nin ödülü kadar mutlu etmemişti. Enstitülerin yaşattığı hava Anadolu bozkırlarından, yeşil tepelerden, serin kıyılardan esen ılık bir rüzgar gibi içimi ferahlattı, aydınlık günlerden bana bir ışık getirdi. Devrimci Türk eğitimcilerinin akla ve bilime olan inancı ile yeniden umutlu ufuklara uzandım. Bu coşkuyu yıllarca gönlümde yaşatacağım. Sizi ve Köy Enstitülü dostlarımızı coşkuyla kucaklarım.” Onurla sakladığım bu küçük notu paylaşmak zamanı bugünmüş.
Sayın Topuz, daha sonraki yıllarda YKKED-Denizli şubemizin düzenlediği “Aydınlanma Buluşmasında”, Konak Belediyesi ile birlikte Cumhuriyetin 90. Yıldönümünde düzenlediğimiz sempozyumda eşi Ayşe Hanımla beraber sevgiyle aramızdaydı. Ataol Behramoğlu’nun yönlendiriciliğinde yapılan ilk panelin konuşmacıları “Hıfzı Topuz, Engin Tonguç, Korkut Boratav ve Niyazi Altunya” idi. Sayın Topuz’un Cumhuriyetin 10. Yılı törenlerindeki tanıklığını anlattığı konuşmasını salon heyecanla dinlemişti. Daha sonraki dönemlerde İstanbul ve İzmir TÜYAP kitap fuarlarında beraber olmuş, kucaklaşmış, yeni kitaplarını bize imzalamıştı. Etkinlikler sonunda Hıfzı Topuz ve dostlarla yenen akşam yemekleri adeta bir kültür şölenine dönüşürdü. Sayın Topuz, şarabını yudumlarken Nazım Hikmet, Avni Arbaş, Fikret Mualla, Abidin Dino, Bedri Rahmi, Sertel Ailesi ve Paris anılarını bu buluşmalarda coşkuyla bizlere anlatır, sorularımızı yanıtlardı. Son 22 yılda YKKED olarak ödül verdiğimiz ülkemizin yüz akı aydınları “Vedat Günyol, İlhan Selçuk, Server Tanilli, Yaşar Kemal, Türkan Saylan, Engin Tonguç, Halit Çelenk, Cengiz Bektaş, Muzaffer İlhan Erdost, Mehmet Başaran, Mahmut Makal, Talip Apaydın, Mehmet Kahvecioğlu ve Pakize Türkoğlu”nu kaybetmiş onları sonsuzluğa uğurlamıştık. Ödül verdiğimiz aydınlarımızla çok saygın dostluklarımız olmuştu, onların vefat haberlerini aldığımızda acılar yaşamıştık. Sayın Topuz’un vefat haberinin acısıyla kaybettiğimiz tüm aydınları sevgiyle-saygıyla selamlamayı görev sayıyorum.
1923 yılında İstanbul’da doğan Hıfzı Topuz, 1942’de Galatasaray Lisesi’ni, daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olur. 1957 ile 1960 yılları arasında Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans ve yine Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik alanında doktorasını yaparak ülkenin ilk doktoralı gazeteci ünvanını aldı. Topuz, İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer alır. Yüksek lisans ve doktora yaptığı yıllarda Unesco’ya girerek (1959-1983) Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde çalışır. Uluslararası gazetecilik örgütleri arasında pek çok projeyi yönetir, birçok ülkede gazetecilik eğitimi seminerleri düzenler. Kara Afrika'da kırsal basın projesini oluşturur. 1974-1975 yılları arasında İsmail Cem ile birlikte TRT’de radyolardan sorumlu genel müdür yardımcısı olarak görev yapar. Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle, çeşitli dergilerde dizi ve inceleme yazıları yazar. Anadolu Üniversitesi, Galatasaray ve İstanbul Üniversiteleri İletişim Fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verir. Roman, anı ve inceleme-araştırma alanında her biri ayrı bir değere sahip eserler yayınlar. Osmanlı’nın son döneminden, milli mücadele dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarına; Abdülmecit’ten Tevfik Fikret’e, Nazım Hikmet’ten Sabahattin Ali’ye; Paris’ten Afrika’ya geniş bir yelpaze içinde eserler ortaya koyar.
Köy Enstitüleri aydınlanmasını konu edinen “Tavcan” romanında; Cumhuriyetin Atatürk ilkelerine bağlı, ilerici ilk kuşağının temsilcilerinden olan Semiha ile Sadi Gökdeniz 1940’lı yılların olayları içinde dönemin tanıkları olarak yer alır. Bu dönemde Köy Enstitüleri, aydınlanmaya bağlı yeni bir kuşak yetiştirmekte, dünya klasikleri hızla dilimize kazandırılmakta, halkevleri ise yurttaşların beğeni düzeyini yükseltmektedir. Hıfzı Topuz’un kaleminden dönemin destansı aydınlanma savaşımını konu olan Tavcan, aynı zamanda daha sonra ilericileri kuşatacak karşı devrime direnişin de öyküsüdür… Hava Kurşun Gibi Ağır kitabı Nâzım Hikmet’i aşkları, acıları ve tutkularıyla anlatan bir romandır. Nâzım Hikmet’i ve dostlarını yakından tanımış olan Hıfzı Topuz, bu romanda şairin bir yandan uğradığı haksızlıkları, çektiği acıları, yurt özlemini, halkına olan sevgisini, bir yandan da tutkularını, aşklarını, mutluluklarını anlatır.
1940’lı yılların başıdır. Nazım Hikmet, Piraye ile evlidir ve kendisi Çankırı Cezaevinde yatmaktadır. Nazım Piraye’ye, Çankırı’da ev tutmak istemektedir. Geçim sıkıntısı içindedir. Cezaevinde dokuma tezgahı kurar. Çözüm aramaktadır… Hıfzı Topuz, kitabında; “Milli Eğitim Bakanı Hasan-Ali Yücel’in önerisiyle Cumhurbaşkanlığı Orkestra Şefi Hasan Ferit Alnar bazı operaların çevirisi için Nazım’dan yardım isteyecekti. Böylece geçim sorunu çözülmüş oluyordu.” şeklinde o döneme ilişkin önemli bir dayanışmayı bize aktarır. Yine Nazım Hikmet’in bu dönemde klasiklerin tercüme işinde de yer aldığı ve “Tosca”yı onun çevirdiğini öğrenebiliyoruz. Kitabın son bölümlerinde Paris’te bir otel lobisi anlatılır. Nazım Hikmet, Abidin Dino ve Hıfzı Topuz Türkiye’yi, üniversiteden atılan 147 öğretim üyesini, yeni anayasadaki işçi haklarını konuşurlar. 26 Şubat 1961 tarihinde Hasan-Ali Yücel İstanbul’da kalp krizi geçirerek 63 yaşında vefat etmiştir. Topuz kitabında otel lobisinde üç arkadaş arasındaki konuşma gündemine Yücel’in de girdiğini ifade eder ve o anı “Nazım; Yücel’in bakanlığı döneminde yapılan işlerin başarılı işler olduğunu söyleyerek Yücel’i saygıyla anar.” şeklinde yazar. Sayın Topuz’un kitabı, ülkenin siyasal ve sanat dünyasındaki çok önemli iki ismin kesişim noktalarını bize sunarak çok değerli tanıklıklar sağlamaktadır.
Hıfzı Topuz, 1995 yılında UNESCO Milli Komisyonunda bulunduğu dönemde 1996-1997 yıllarında yıldönümleri kutlanacak kişi ve kuruluş çalışması yapılırken 1997 yılı için yüz yaşında olacak olan Hasan-Ali Yücel’i önerir. Öneri metni; “Türkiye’de eğitim alanında büyük reformlar yapan, kırsal kesimde okumaz yazmazlığa karşı koymak için Köy Enstitülerini kuran, Dünya klasiklerini Türkçe’ye çevirten, UNESCO’nun kuruluş anlaşmasına Türkiye adına imza koyan şair, yazar Hasan-Ali Yücel’in doğumunun 100. yıldönümü kutlamasını öneriyoruz” şeklinde idi. UNESCO Yürütme Kurulu ve 18. UNESCO Genel Kurulu Topuz’un bu önerisini kabul eder. 1997 yılı “Dünya Hasan-Ali Yücel Yılı” olarak Türkiye’de ve dünyanın pek çok yerinde Hasan-Ali Yücel anılır.
Hıfzı Topuz, Köy Enstitülerinin ve ilkelerinin yaşama geçirilmesini, Köy Enstitüsü kültürünün, eğitim modelinin doğru algılanması ve eğitim felsefesinin günümüz eğitim sisteminin çağdaş bir yorumla yeniden yapılandırılmasına yönelik yoğun çalışmalar yapmakta olan YKKED’nin yanında yer aldı. Yazıları, yayınları ve etkinliklerimizde öğretici, eğitici, coşkulu konuşmalarıyla hep aramızda oldu. Sayın Hıfzı Topuz, bir konuşmasında Köy Enstitülerinin kurucuları İsmail Hakkı Tonguç ile Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’in sayesinde Köy Enstitülü birçok dost edindiğini ve onlardan Köy Enstitüsünün gerçeklerini öğrendiğini, Köy Enstitüleri kapatıldığında isyanını yazılarına, konuşmalarına aktardığını, her ortamda ifade etti. Hıfzı Topuz, Cumhuriyet ile yaşıt ve Cumhuriyet gibi ayakta, insan, toplum ve ülke sorunları üzerinde düşünen, yazan, üreten, Cumhuriyet tarihinin önemli bir belleği, ülkemizin onur duyduğu bir aydınıydı. Nazım Hikmet’in, Hasan-Ali Yücel’in, tüm Köy Enstitülülerin ve ülkemiz ilericilerinin dostu, Cumhuriyet tarihimizin çok önemli bir tanığıydı. YKKED 2012 yılında Sayın Hıfzı Topuz’a verdiği ödül gerekçesinde “Sönmeyen ışık Köy Enstitüleri gibi, birikimlerinizle ışık saçmaya devam ediyorsunuz… YKKED her yıl vermekte olduğu “Aydınlanma Onur Ödülü” bu anlamda, her zaman olduğu gibi bir aydınlanma neferinin, bir düşün ve kültür adamının varlığını, halkımıza bir kez daha hatırlatıyor, onun düşüncelerini, eserlerini bir kez daha keşfetme olanağı veriyor. Sayın Hıfzı Topuz, yukarıdaki açıklamalarımızın ışığında size YKKED Genel Merkez Yönetim Kurulu kararıyla, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin 2012 Aydınlanma Onur Ödülünü takdim etmenin büyük gururunu, heyecanını yaşıyoruz” ifadelerini yer vermiştik.
Hıfzı Topuz uzun yaşamanın sırrını “Daima gençlerle birlikte olup onlarla arkadaşlık yapmak, onların görüşlerine önem vermek, sevgi ve aşkın kıymetini bilmek, sürekli üretmek, etkin bir çaba içinde bulunmak ve entelektüel kapasiteyi geliştirmek, okumak!” şeklinde ifade eder (1). Gazeteci Attila Özsever Hıfzı Topuz için vefatı sonrası yazdığı yazıda “Topuz, gençliğinden itibaren sosyalist dünya görüşünü benimseyen ve savaşsız, sömürüsüz, sınıfsız dünya özlemini ömrünün sonuna kadar sürdüren bir devrimciydi” ifadelerini kullanır (2). Kanımca bu tanım Cumhuriyetin birinci kuşak aydınlarının çoğunluğu için geçerlidir.
Sayın Hıfzı Topuz ilerleyen yaşına rağmen üretmeyi yaşam biçimine dönüştüren bir Cumhuriyet devrimcisiydi. O; kaleme aldığı 51 kitapla düşün ve kültür dünyamızda onurla hep yer alacaktır. Sayın Topuz’u kaleme aldığı kitabın adıyla selamlıyorum: “Elbet Sabah Olacaktır.” Anısına saygıyla…
Kaynakça:
1)Nazım Alpman “En Büyük Gazeteci”, Birgün gazetesi, 27.09.2023
2)Attila Özsever “Üretken, örgütçü ve devrimci Hıfzı Topuz” Gazete Duvar, 27.09.2023
-
06.03.2025 101. YILINDA ÖĞRETİM BİRLİĞİ YASASINI YENİDEN ANLAMAK
-
18.02.2025 ÜLKEDE NELER OLUYOR?
-
22.01.2025 CUMHURİYET KÖYÜ
-
12.01.2025 KÖY ENSTİTÜLERİ VE LAİKLİK
-
21.12.2024 ÇEDES’TEN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜNE ÜLKE GÜNDEMİ
-
29.11.2024 EĞİTİMİN EN ÖNEMLİ ÖZNESİ OLARAK ÖĞRETMEN
-
10.11.2024 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 86. YILDÖNÜMÜNDE MUSTAFA KEMAL’İ YENİDEN ANLAMAK
-
24.10.2024 HASANOĞLAN’DA EĞİTİM ZİRVESİ
-
14.10.2024 TIKANAN TÜRKİYE…
-
03.10.2024 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 10. YILDÖNÜMÜNDE TALİP APAYDIN
-
15.09.2024 NARİN’SİZ AÇILAN OKULLAR VE EĞİTİM
-
06.09.2024 2024 TÜRKİYE EYLÜL GÜNDEMİ
-
14.08.2024 CHP’NİN ALTIOKU VE ENGİN TONGUÇ
-
11.08.2024 CHP EĞİTİMDE NE YAPMALI?
-
30.07.2024 ADABELENDEN GÜNÜMÜZE ESİNTİLER
-
09.07.2024 MALİYE BAKANI PAZARA ÇIKIYOR MU?
-
01.07.2024 ÜLKE GÜNDEMİ VE MİLLİ EĞİTİM BAKANI
-
02.06.2024 AYDINLANMANIN YİĞİT KALEMİ DR. ERDAL ATABEK’İN ARDINDAN
-
22.05.2024 “TÜRKİYE YÜZYILI MAARİF MODELİ” BİR PARTİ DEVLETİ ANLAYIŞININ ÜRÜNÜDÜR
-
10.05.2024 KÖY ENSTİTÜLÜ PROF.DR. ZAFER GENÇAYDIN’IN ARDINDAN…
-
25.04.2024 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 84. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE EĞİTİM-KÜLTÜR DÜNYAMIZA YENİ BİR KİTAP: LADİK-AKPINAR KÖY ENSTİTÜSÜ
-
02.04.2024 TÜRKİYE’DE YENİ DÖNEM
-
18.03.2024 ÖĞRETMEN OKULLARININ 176. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE TÜRKİYE’DE ÖĞRETMEN
-
29.02.2024 HASAN-ALİ YÜCEL’E SAYGI
-
12.02.2024 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDE ÖZGÜN BİR KÜLTÜREL ÇALIŞMA: KÖY TİYATROLARI
-
07.02.2024 6 ŞUBAT DEPREMİNİN YILDÖNÜMÜNDEN YEREL SEÇİMLERE TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
16.01.2024 MUĞLA’DA BİR ŞAİR VE ŞİİRLERİ: İBRAHİM ERGİN
-
07.01.2024 CUMHURİYETİN MİLLİ EĞİTİM BAKANLARINDAN GÜNÜMÜZÜN MİLLİ EĞİTİM BAKANINA…
-
10.12.2023 PISA 2022 SONUÇLARI VE TÜRKİYE’DE EĞİTİM
-
03.12.2023 YEREL YÖNETİMLER SEÇİMİNE GİDERKEN ADAY HAREKETLİLİĞİ
-
30.11.2023 YILIN SONUNA DOĞRU TÜRKİYE HALLERİ
-
23.11.2023 ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE TÜRKİYE’DE EĞİTİM VE MUSTAFA GAZALCIYA MUSTAFA NECATİ ÖĞRETMENLİK ONUR ÖDÜLÜ
-
26.10.2023 CUMHURİYET 100 YAŞINDA… KUTLU OLSUN
-
16.10.2023 İZMİR’DE KÖY ENSTİTÜLERİ ANI VE KÜLTÜREVİ AÇILIYOR
-
19.09.2023 OKULLAR AÇILIRKEN TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
01.08.2023 İNSANLIK VİCDANI AKBELEN’DE KANIYOR
-
25.07.2023 Köy Enstitüleriyle Devrimini Üreten Öğretmen: Pakize TÜRKOĞLU
-
13.07.2023 BAYRAM SONRASI İNSANA VE ÜLKEYE DAİR NOTLAR
-
17.06.2023 28 MAYIS SONRASI TÜRKİYE HALLERİ
-
24.05.2023 UMUDA YOLCULUKTA 28 MAYIS İMECESİ
-
03.05.2023 MUĞLA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE OKTAY AKBAL EDEBİYAT ÖDÜLÜ
-
29.04.2023 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 83. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ ETKİNLİKLERİ ARDINDAN
-
12.04.2023 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ (YKKED) 2023 AYDINLANMA ONUR ÖDÜLÜ PROF.DR. YAKUP KEPENEK’E VERİLİYOR
-
23.03.2023 EMEKLİLİKLE ÜNİVERSİTEYİ VEDA EDERKEN TÜRKİYE HALLERİ…
-
02.03.2023 DEPREM, ÇÖKEN KURUMLAR VE ALTILI MASA
-
20.02.2023 ACILARI DAYANIŞMAYLA, EĞİTİMLE-BİLİMLE AŞMAK…
-
26.01.2023 İKİNCİ YÜZYILIN İKTİSAT KONGRESİ-1
-
11.01.2023 İNEGÖL’DE BİR KÖY OKULUNDA UMUT VEREN ÇALIŞMALAR
-
22.12.2022 YENİ YILA VE CUMHURİYETİN 100. YAŞINA UMUTLA MERHABA DEMEK
-
09.12.2022 YAŞAR KEMAL İZMİR’DE SEMPOZYUMLA ANILDI
-
09.12.2022 KÖY ENSTİTÜLERİ VE HALK OYUNLARI
-
06.12.2022 KÖY ENSTİTÜLERİ VE HALK OYUNLARI
-
09.11.2022 YKKED-2022 MUSTAFA NECATİ ÖĞRETMENLİK ONUR ÖDÜLÜNÜ KÖY ENSTİTÜLÜ ŞAİR, YAZAR MEVLÜT KAPLAN’A VERİYOR
-
03.11.2022 CUMHURİYET 100. YAŞINA HAZIRLANIRKEN
-
11.10.2022 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜN ARDINDAN
-
21.09.2022 ALTILI MASA VE EĞİTİM
-
15.09.2022 PAMUKPINAR AYDINLIĞI YOK EDİLEMEZ !
-
02.09.2022 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMINDAN 1 EYLÜL DÜNYA BARIŞ GÜNÜNE TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
15.08.2022 AĞUSTOS GÜNLÜKLERİ…
-
25.07.2022 2022-LGS ve YKS Sınav Sonuçları ve Düşündürdükleri
-
19.07.2022 BAYRAMIN ARDINDAN ÜLKEYE DAİR NOTLAR
-
01.07.2022 ÇÖZÜM KÖY ENSTİTÜLERİ SEMPOZYUMU VE ÖNERİLER
-
27.06.2022 ÇÖZÜM KÖY ENSTİTÜLERİ SEMPOZYUMU VE FİNLANDİYA- KÜBA EĞİTİM DENEYİMLERİNDEN NOTLAR
-
16.06.2022 SARIYER’DE KÜLTÜR ŞÖLENİ
-
24.05.2022 BEŞİKDÜZÜ İMECESİ
-
30.04.2022 BİR HÜZÜNLÜ YOLCULUKTAN İZLENİMLER
-
14.04.2022 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLER DERNEĞİ (YKKED) 2022-AYDINLANMA ONUR ÖDÜLÜ DR. ERDAL ATABEK’E VERİLİYOR
-
08.04.2022 TEŞEKKÜRLER İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ…
-
05.04.2022 TEŞEKKÜRLER İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ…
-
30.03.2022 MANİSA’DA ŞİİR VARDI…
-
21.03.2022 ARAMIZDAN AYRILIŞININ İKİNCİ YILDÖNÜMÜNDE CENGİZ BEKTAŞ’I YENİDEN ANLAMAK
-
14.03.2022 BİR YOLCULUK VE ÜLKE-DÜNYA GÜNDEMİNE DAİR NOTLAR
-
03.03.2022 SAVAŞA VE ZEYTİN TALANINA HAYIR!
-
17.02.2022 ÖZDEMİR ASAF’I ŞİİRLERİYLE ANMAK
-
06.02.2022 BOLU KIZ İLKÖĞRETMEN OKULUNDA IŞIK SAÇAN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENİ: MUHİTTİN FEHMİ ÖZGEN
-
20.01.2022 YENİ YILDA KÖY ENSTİTÜLERİ TARTIŞMALARINA KATKI
-
30.12.2021 100. DOĞUM YILDÖNÜMÜNDE CAVİT ORHAN TÜTENGİL, TÜRKİYE VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
09.12.2021 KIZILÇULLU KÖY ENSTİTÜSÜNDEN BOLU KIZ İLKÖĞRETMEN OKULUNA
-
18.11.2021 İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE TARIM LİSESİ
-
04.11.2021 2021 Türkiye ve Eğitim
-
29.10.2021 98. YILINDA CUMHURİYET VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
14.10.2021 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 22. YILINDA FAKİR BAYKURT’U YENİDEN ANLAMAK
-
05.10.2021 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜ VE EĞİTİM TARİHİMİZDEN MEKTUPLAR
-
30.09.2021 AKSU KÖY ENSTİTÜLÜ DELİKANLI YUSUF BÜYÜKÇOBAN’I UĞURLARKEN
-
23.09.2021 EYLÜL SONUNA DOĞRU ÜLKE HALLERİ…
-
09.09.2021 OKULLAR AÇILIRKEN
-
02.09.2021 FEYZULLAH ERTUĞRUL’UN ARDINDAN
-
25.08.2021 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ 20 YAŞINDA...
-
05.08.2021 ORMAN YANGINLARI VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
-
30.07.2021 ORMANLAR YANARKEN TÜRKİYE FOTOĞRAFLARI
-
12.07.2021 SOSYOLOG CAVİT ORHAN TÜTENGİL VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
12.07.2021 SOSYOLOG CAVİT ORHAN TÜTENGİL VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
07.07.2021 ORHAN VELİ VE 36 YILA SIĞAN ŞİİR DOLU BİR YAŞAM
-
24.06.2021 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 61. YIL DÖNÜMÜNDE İSMAİL HAKKI TONGUÇ’U YENİDEN ANLAMAK
-
11.06.2021 NAZIM’I PİRAYE İÇİN YAZDIĞI ŞİİRLER ÜZERİNDEN ANLAMAK
-
06.06.2021 SELÇUK BELEDİYESİ VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
28.05.2021 PROF. DR. BİLSAY KURUÇ’U DİNLERKEN
-
17.05.2021 BAYRAM SONRASI SALGIN VE AŞI…
-
06.05.2021 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 81.YIL KUTLAMALARININ ARDINDAN BAZI TARTIŞMALAR
-
29.04.2021 NİSAN 2021; SALGIN GÜNLERİNDE İNSANLIK HALLERİMİZ
-
15.04.2021 81. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜNDE KÖY ENSTİTÜLERİNİN GÜNCEL KARŞILIĞI
-
09.04.2021 YKKED-MUSTAFA NECATİ ÖĞRETMENLİK ONUR ÖDÜLÜ NİYAZİ ALTUNYA’YA VERİLDİ…
-
05.04.2021 KIZILÇULLU KÖY ENSTİTÜSÜNDEN (1938-1943) HASANOĞLAN YÜKSEK KÖY ENSTİTÜSÜNE (1943-1946) SÜLEYMAN KOYUNCU ÖĞRETMEN
-
16.03.2021 ÖĞRETMEN OKULLARININ KURULUŞUNUN 173. YILDÖNÜMÜNDE PARASIZ YATILI GÜNLERİ HATIRLAMAK
-
05.03.2021 MART 2021 GÜNDEMİ, BAHAR ve HAYATA DAİR NOTLAR
-
26.02.2021 “ENSTİTÜLERİN KAZANIMLARI YOL GÖSTERİCİ OLMALIDIR”
-
18.02.2021 DOĞA-ÇEVRE DUYARLILIĞI VE PAMUKPINAR KÖY ENSTİTÜSÜ TARIM ÖĞRETMENİ ÖMER YURDUGÜL
-
12.02.2021 EMİN ÖZDEMİR PAMUKPINAR KÖY ENSTİTÜLÜ YILLARI ANLATIYOR
-
05.02.2021 KÖY ENSTİTÜLÜ HALİL VURAL ÖĞRETMENIMİN ARDINDAN
-
24.01.2021 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 28. YILINDA UĞUR MUMCU’YU YENİDEN ANLAMAK
-
21.01.2021 CEMAL SÜRAYA’YI ANARKEN…
-
14.01.2021 SALGIN DÖNEMİNDE NECATİ CUMALI VE ŞİİRLERİ
-
31.12.2020 2020 YILININ DAYANILMAZ ACILARINI AŞMANIN UMUDUNU TAŞIMAK…
-
24.12.2020 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ, PAMUKPINAR AYDINLIĞI VE ŞİNASİ TAMER
-
18.12.2020 SALGIN GÜNLERİNDEN NOTLAR
-
10.12.2020 İNTERNET ORTAMINDA BİR BİLİMSEL TOPLANTI VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
-
03.12.2020 YENİDEN MERHABA HAYAT…
-
06.11.2020 DEPREMİN ARDINDAN
-
29.10.2020 97. YILINDA CUMHURİYET VE CUMHURİYET EĞİTİM DEVRİMİNİN YAKTIĞI AYDINLANMA IŞIĞI SÖNMEYECEK
-
09.10.2020 5 EKİM DÜNYA ÖĞRETMENLER GÜNÜNDE ÖĞRETMENİ VE EĞİTİMİ KONUŞMAK
-
22.09.2020 OKULLAR AÇILIRKEN PANDEMİ DÖNEMİNDE EĞİTİMİ KONUŞMAK
-
17.09.2020 SEVGİLİ MEHMET HEKİM’İN ARDINDAN…
-
11.09.2020 EYLÜLÜ SELAMLARKEN…
-
04.09.2020 AKÇADAĞ KÖY ENSTİTÜSÜ DENEYİMİNDEN GÜNÜMÜZE İLETİLER
-
21.08.2020 ÜLKENİN YAZ GÜNDEMİNDEN KESİTLER…
-
16.07.2020 SINIFTA KALMAK…
-
03.07.2020 TEMMUZ SICAKLIĞINDA AYDINLIĞI DÜŞÜNMEK
-
24.06.2020 Aramızdan Ayrılışının 60. Yılında Eğitim Devrimcisi İsmail Hakkı TONGUÇ
-
12.06.2020 AKÇADAĞ AYDINLIĞI
-
28.05.2020 BAYRAM SONRASI İZLENİMLERİ
-
14.05.2020 DOĞAYI BERABER PAYLAŞTIĞIMIZ CANLILARA DAİR…
-
06.05.2020 BİR TELEVİZYON PROGRAMININ ARDINDAN…
-
01.05.2020 SALGININ DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ VE ÖĞRETTİKLERİ
-
17.04.2020 AYDINLANMANIN EĞİTİM KURUMLARI KÖY ENSTİTÜLERİ 80 YAŞINDA…
-
09.04.2020 SALGIN GÜNLERİNDEN NOTLAR
-
06.04.2020 SALGINDAN UMUTLA ÇIKMAK
-
27.03.2020 SALGIN GÜNLERİNDE ŞİİR VE SANAT
-
20.03.2020 KORONA DERSLERİ VE ÜLKE GÜNDEMİ
-
13.03.2020 İVRİZ KÖY ENSTİTÜSÜ KÜLTÜREL MİRASIMIZDIR, ONURUMUZDUR…
-
07.03.2020 MUZAFFER İLHAN ERDOST VE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
21.02.2020 64 YAŞ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
-
07.02.2020 TÜRKİYE’DE AKIL VE BİLİMİ YENİDEN EGEMEN KILMAK
-
28.01.2020 ACILARIN, SEVİNÇLERİN ARALIĞINDA YAŞAMAK VE GERÇEĞİ ARAMAK
-
17.01.2020 NAZIM 118 YAŞINDA
-
10.01.2020 DR.ENGIN TONGUÇ'U ANARKEN...
-
03.01.2020 İZMİR’DE KÖY ENSTİTÜLERİ VE YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI
-
06.12.2019 PISA 2018 SONUÇLARI VE İLK DEĞERLENDİRME
-
29.11.2019 ÖĞRETMENİ, EĞİTİMİ VE KİTABI KONUŞMAK
-
22.11.2019 ÜLKENİN SONBAHAR NOTLARI
-
08.11.2019 ANNEMİN ARDINDAN…
-
21.10.2019 BURSA AYDINLANMA BULUŞMASININ ARDINDAN…
-
18.10.2019 GÖNEN KÖY ENSTİTÜSÜ IŞIĞI VE FAKİR BAYKURT
-
26.09.2019 Köy Enstitüleri ve Finlandiya Eğitim Sistemi
-
19.09.2019 ÜNİVERSİTELER AÇILIRKEN
-
12.09.2019 OKULLAR AÇILIRKEN EĞİTİME BİR BAKIŞ
-
31.08.2019 UMUT VE EĞİTİM
-
23.08.2019 Endüstri 4.0, PISA Sınavları ve Eğitim
-
16.08.2019 ÜLKE GÜNDEMİNDEN SEÇKİLER
-
02.08.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ, YEREL YÖNETİMLER VE ÖNERİLER
-
26.07.2019 2019 YKS SONUÇLARI VE EĞİTİMİ YENİDEN DÜŞÜNMEK
-
12.07.2019 2019 YAZINDA UMUDU ARAMAK
-
21.06.2019 ARAMIZDAN AYRILIŞININ 59. YILDÖNÜMÜNDE İSMAİL HAKKI TONGUÇ’U YENİDEN ANLAMAK
-
31.05.2019 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ 7. OLAĞAN GENEL KURULUNUN ARDINDAN
-
17.05.2019 DATÇA-KNİDOS ULUSLARARASI KÜLTÜR SANAT AKADEMİSİNDE (UKKSA) KÖY ENSTİTÜLERİNİ KONUŞMAK
-
10.05.2019 TÜRKİYE VE EĞİTİME DAİR NOTLAR
-
26.04.2019 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 79. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI ARDINDAN…
-
26.04.2019 KÖY ENSTİTÜLERİNİN 79. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ KUTLAMALARI ARDINDAN…
-
11.04.2019 79. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE KÖY ENSTİTÜLERİ
-
29.03.2019 YKKED-2019 AYDINLANMA ONUR ÖDÜLÜ MUZAFFER İLHAN ERDOST’ TA VERİLİYOR
-
22.03.2019 BERLİN’DE ÜÇ GÜN
-
09.03.2019 ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İLE İLGİLİ İLK DEĞERLENDİRMELER
-
28.02.2019 CUMHURİYET EĞİTİM DEVRİMİNİN YILDIZLARI YÜCEL VE TONGUÇ’U YENİDEN ANLAMAK
-
15.02.2019 YEREL YÖNETİMLER,YENİ ARAYIŞLAR VE BİR ÖNERİ
-
08.02.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ VE KOOPERATİFÇİLİK
-
01.02.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ ATÖLYELERİNDEN GÜNÜMÜZÜN “TASARIM BECERİ ATÖLYELERİNE” BİR BAKIŞ
-
25.01.2019 KÖY ENSTİTÜLERİ VE TARIM EĞİTİMİ
-
18.01.2019 BİR DAVA VE GERİDE BIRAKTIĞI TARTIŞMALAR
-
04.01.2019 TANIKLIK YAZILARI
-
28.12.2018 YÜCEL’İN ÇİÇEKLERİ VE YARATTIĞI AYDINLIK !
-
30.11.2018 EĞİTMEN SÜLEYMAN UYAR’DAN KÖY ENSTİTÜLÜ BAHATTİN UYAR’A…
-
16.11.2018 MİLLİ EĞİTİM BAKANI VE KÖY ENSTİTÜLERİ…
-
02.11.2018 CUMHURİYET 95 YAŞINDA… KUTLU OLSUN
-
02.11.2018 CUMHURİYET 95 YAŞINDA… KUTLU OLSUN
-
26.10.2018 2023 EĞİTİM VİZYON BELGESİNE DAİR İLK DEĞERLENDİRMELER
-
12.10.2018 YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ESKİŞEHİR “2018-AYDINLANMA BULUŞMASI”
-
28.09.2018 KÖY ENSTİTÜLERİ VE YEREL YÖNETİMLER
-
14.09.2018 OKULLAR AÇILIRKEN KIYAMETİ KOPARMAK!
-
17.08.2018 Köy Enstitülü Sağlıkçı Ali Mil’in ardından …
-
10.08.2018 Sınav sonuçları ve dibe vuran eğitim sistemi
-
20.07.2018 24 Haziran sonrası Türkiye notları
-
20.07.2018 24 Haziran sonrası Türkiye notları
-
29.06.2018 Seçim sonuçlarına dair notlar…
-
29.06.2018 Seçim sonuçlarına dair notlar
-
18.06.2018 Bayram, Seçimler, Güncel Tartışmalar ve Toplumsal Barış
-
08.06.2018 EĞİTİM TOPLUMUN GELECEĞİDİR.
-
25.05.2018 Seçimler, Eğitim ve Türkiye
-
18.05.2018 SEÇİM SÜRECİNDE EĞİTİMİ KONUŞMAK
-
15.05.2018 EDREMİT’TE EĞİTİMİVE TÜRKİYE’Yİ KONUŞMAK
-
04.05.2018 Ruhi Su Dostlar Korosu ve Köy Enstitüleri
-
20.04.2018 İzmir’de Köy Enstitüleri Aydınlığı
-
13.04.2018 Köy Enstitülerini; 78. Kuruluş Yıldönümünde yeniden anlamak, Enstitü Felsefesini günümüze taşımak …
-
30.03.2018 Türkiye Fotoğrafları ve Yasaklanan Adabelen Buluşması …
-
16.03.2018 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, ‘2018 Aydınlanma Onur Ödülü’nü, Sayın Prof. Dr. Korkut Boratav’a veriyor
-
09.03.2018 ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne dair …
-
02.03.2018 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği ve Hasan Ali Yücel Rüzgarı
-
09.02.2018 İkinci Yarıyıl başlarken Eğitim ve Gelecek
-
02.02.2018 Türkiye ve Uluslararası bazı veriler
-
26.01.2018 Anne Frank’ın Öyküsü ve Amsterdam
-
05.01.2018 2017’den geriye kalanlar …
-
29.12.2017 Umudun şiirleriyle yeni yıla girmek …
-
22.12.2017 Eğitimde Nitelik Kaybını Önlemek İçin Ezbersiz Eğitim
-
15.12.2017 Talip Apaydın’ı anarken …
-
08.12.2017 ‘Eğitimde Ne Yapmalı’yı konuşmak …
-
01.12.2017 İstanbul Maltepe’de bir skandal kitap ve demokratik tepki
-
24.11.2017 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Türkiye ve Eğitim ...
-
10.11.2017 Mustafa Kemal’i yeniden anlamak
-
03.11.2017 Lüleburgaz Aydınlanma İmecesi
-
20.10.2017 Türkiye’de neler oluyor!
-
06.10.2017 Yüksek Öğretmen Okulu Hazırlık Sınıfı
-
29.09.2017 Tanıklıklarla Beşikdüzü Aydınlığı
-
22.09.2017 Bergama’da Köy Enstitülerini ve Halk Oyunlarını konuşmak
-
16.09.2017 Okullar açılırken …
-
25.08.2017 Eğitim Dünyamızda neler oluyor?
-
04.08.2017 Okul - Cami ve Bilimsel Bilgi
-
21.07.2017 Dibeklihan İmecesi ...
-
20.06.2017 2017 ve Babalar Gününe Dair Notlar
-
16.06.2017 Okullar kapanırken Türkiye ve Eğitim
-
09.06.2017 Gönen Köy Enstitüsü ve Salih URHAN
-
02.06.2017 Gelecek Hayallerimizdedir …
-
26.05.2017 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği
-
12.05.2017 Tonguç’a Taş Taşımak …
-
28.04.2017 Tekirdağ’da, Köy Enstitülerinin 77. Kuruluş Yıldönümünde Hasan Ali Yücel’i Yeniden Anlamak
-
14.04.2017 Referanduma doğru …
-
07.04.2017 Aydınlanmanın Eğitim Kurumları Köy Enstitüleri 77 Yaşında
-
24.03.2017 Okulumuzu geri istiyoruz!
-
17.03.2017 ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün ardından
-
03.03.2017 Ülkenin kaotik koşullarında 3 Mart Öğretim Birliği Yasasını yeniden anlamak
-
17.02.2017 Niyazi Berkes ve Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun Beşikdüzü Köy Enstitüsü ziyaretleri
-
10.02.2017 ÜNİVERSİTELER, ÜLKENİN DÜŞÜNSEL ZENGİNLİĞİDİR…
-
03.02.2017 Eğitim Fakülteleri, Nitelikli Eğitim ve Öğretmen …
-
27.01.2017 Milli Eğitim Bakanlığının Müfredat Değişikliği Önerisi ve Tepkiler …
-
20.01.2017 Anayasa değişiklik önerisi ve akıl tutulması …
-
06.01.2017 Engin Tonguç’un ardından …
-
30.12.2016 Bir Gezinin ardından …
-
23.12.2016 Terör kıskacında Türkiye
-
09.12.2016 Aladağ, Pısa-2015 ve eğitimi yeniden düşünmek
-
02.12.2016 Yürek yakan Aladağ acısı …
-
18.11.2016 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği 6. Akdeniz Buluşması için Adana’daydık …
-
11.11.2016 Mustafa Kemal’I yeniden anlamak ve aşmak
-
28.10.2016 Hasan Ali Yücel ve Beşikdüzü Aydınlığı
-
14.10.2016 Seferihisar’da Laik, Demokratik, Bilimsel Eğitim konuşuldu
-
30.09.2016 Proje Okullarını çökertmek ve eğitimde yaratılan kaos
-
23.09.2016 2016-2017 Eğitim Öğretim Yılı başlarken
-
09.09.2016 Bodrum ve Cumhuriyet Halk Evleri
-
02.09.2016 Datça’da “Laik Demokratik Bilimsel Eğitim” paneli
-
19.08.2016 Yakılan, Korunamayan Bir Kültürel Miras: Akçadağ Köy Enstitüsü
-
12.08.2016 Darbe girişimi sonrası Köy Enstitülüler Özdere’deydi ...
-
29.07.2016 Kızılçullu Köy Enstitülü Öğretmen Halil İbrahim Berberoğlu’nun ardından
-
22.07.2016 15 Temmuz “Askeri Darbesi” ve düşündürdükleri
-
08.07.2016 Hürrem Arman, Piramidin Tabanı ve Hümanist Eğitim Kurumu Köy Enstitüleri
-
01.07.2016 Milas Belediyesi’nde sanata ve emeğe saygı
-
24.06.2016 Ülke gündemini anlamaya çalışmak
-
11.06.2016 Üniversitelerde Rektörlük Seçimi
-
03.06.2016 Hayat Güzeldir
-
27.05.2016 Güncel Türkiye Notları
-
06.05.2016 Laikliği yeniden anlayarak umudu yaratmak
-
01.05.2016 Bir Sempozyum, Bir Kitap ve Sonuçları
-
16.04.2016 Kuruluşlarının 76. Yılında Köy Enstitülerini yeniden anlamak
-
08.04.2016 Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği 2016 Aydınlanma Onur Ödülü Gürer Aykal’a veriliyor
-
01.04.2016 PISA 2015 sonuçları ve Türkiye
-
25.03.2016 Köy Okulları
-
18.03.2016 Öğretmen Okulları 168 yaşında
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.