• 10 October 2017, Tuesday 19:00
FikretÇoban

Fikret Çoban

İnsan vefasızdır!

Hayata Dair / Fikret ÇOBAN Şu ulu ağaçların dili olsa da konuşsa,

Suyu çekilmiş şu Kocadere’mizin dili olsa da konuşsa.

Bizden önce de var olan, sonra da olması gereken ‘koca’ deremiz bir yıldır ‘kuru’ dereye döndü.

Karacahisar Suçıkan mevkinden binlerce yıldır akan Kocadere’miz kurumadı, kurutuldu!

Bizden önce olan ve bizden sonra da akması gereken o deremiz bir yıldır kuru! Gürül gürül çağlayanlar gibi akan suyu kesildi. Etrafında çeşit çeşit ağaç bulunan, içinde cıvıl cıvıl kuş ve canlı türlerinin olduğu deremiz; ‘yazık size’ der gibi çakıl taşlarıyla bakıp duruyor gözümüze!

O yörede yaşayan insanlara ve canlılara ait olan bizlerin hareket alanı olan bu güzel doğa parçasının böyle tüketilmesine, hırpalanmasına gönlümüz razı değil. Yanlış çevre ve su politikaları, suyun çıktığı yerin etrafına büyük kuyulara izin verilmesi, kuyu sularının devasa borularla Bodrum’a taşınması deremizin kurumasına biricik sebeptir. Tabii ekolojik sorunlar, kuraklık, yağmur sularının azalması gibi nedenler de var ama esas neden ranta ve tüketime dönük su politikasıdır.

Sonuçta bir yıldır deremiz kuru!

Dereler insandan önce oraya, doğaya, orda yaşayan canlı türlerine börtü böceğe aittir. İnsanın güçlü olması çıkarı için nasıl olsa bitecek ömrü için insandan daha ebedi olan deremizin bu hale getirilmesi, çocukluğu o yörelerde geçmiş biri olarak benim içimi acıtıyor. Sınırsız tüketim hırsı her geçen gün kamuya ait yani herkese ait derelerin, kıyıların, meraların, güzel doğa parçalarının hırpalanmasına ve tüketilmesine yol açıyor .

Daha 3 yıl önce İncirli İn Vadisi, Uyku Vadisi diye açılımlar yapan yetkililerden, turlar düzenleyen doğa yürüyüşçülerinden bir ses çıkmadı henüz. O yöredeki (Karacahisar, Çamovası, Gökçeler, Alaçam, Ağaçlıhöyük) insanların Kocadere’si, İncirli İn’in önünden akıp giden Kocadere neden kurudu? Kendi kendine mi kurudu, insanların vefasızlığını görüp kendi ipini mi çekti?

“Yalnızca insan evrenin düzenini bozar. İnsan, acımasız ve son derece şiddet yüklüdür. Dünyada sefalete ve karışıklığa neden olur. Yakıp yıkar, yok eder, şefkati yoktur. Dokunduğu her şey kurur” diyen Saramago’nun sözleriyle bitireyim yazımı.

Demlenmiş Sözler ...

İnsan unutandır, unutulmaya mahkum olandır!

Didem Madak


MAKALEYE YORUM YAZIN

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.


Site en altı
yukarı çık